Sirius yıldızının önemi mısır hiyeroglif yazısının çözülmesiyle keşfedilmeye başlamıştır
Sirius ya da Akyıldız , Büyük Köpek Takımyıldızı’nda yer alan bir çift yıldız. Bu çift yıldızdan Türkçe’de Akyıldız, Osmanlıca'da Şi’ra-i Yemaniye adıyla bilinir. Sirius yıldızı Sirius-A ve Sirius-B olmak üzere iki takım yıldızdan oluşmaktadır.
Sirius pek çok mitolojik ve folklorik öykülere Güneş’ten bağımsız bir biçimde konu olabilmiştir. Sirius'u hayatlarının merkezi durumuna getirmiş olan Mısır Uygarlığı, takvimlerini dahi Sirius'un doğuş zamanına göre ayarlamışlardır. Sirius A 'nın eliyak doğuşu (güneşle birlikte doğuşu) antik Mısır’da Nil Nehri’nin taşmalarını, antik Yunan’da “Köpek Günleri”nin (kavurucu sıcak günler) başlangıcını, Polenezya’da kışı haber veriyor, Pasifik Okyanusu’nda ise gemicilere önemli bir işaret oluyordu.
Sirius'un önemi Mısır hiyeroglif yazısının çözülmesinden sonra keşfedilmeye başlanmıştır. Sirius konusunun popülerlik kazanması ise gerek Fransız etnolog Marcel Griaule ve asistanı Germaine Dieterlen'in 1930'lu yıllarda Afrika'nın Dogon yerlilerinden Sirius hakkında öğrendikleri bilgileri Batı'ya aktarmalarıyla, gerekse araştırmacı yazar Robert K. Temple'ın bu bilgileri ele aldığı 'Sirius Gizemi' adlı kitabının yayımlanmasıyla gerçekleşmiştir.
Sözde ilkel diye nitelendirilen bu yerlilerin astronomi hakkında bildikleri bazı bilgiler o dönemin(1930'lu yılların) astronomi bilgileriyle paralel olmakla kalmıyor, bazı noktalarda o dönemin astronomi bilgilerini de aşıyordu.
Dogonların 1930'lu yıllarda Sirius'la ilgili bildirdikleri bilgiler şunlardı:
1- Sirius bir çiftyıldızdır. Gözle görülmüyorsa da Sirius-A yıldızının bir eşi vardır.Her iki yıldız birbirleri çevresinde dönerler.
2- Sirius-B cüce bir yıldız olmasına karşın maddesi çok ağır bir yıldızdır.
3- Sirius-A ve Sirius-B'nin dolanım periyotları 50 yıldır.
Dogonların verdikleri bu bilgiler o yıllarda astronomlar tarafından bilinmiyordu. Sonraki yıllarda yapılan keşifler Dogonlar'ın söylediklerini haklı çıkardıkça astronomlar şaşkınlığa düşmüşlerdir. Sirius-A ve Sirius-B yıldızlarının dolanım periyotları günümüzde en hassas ölçümlerle 49.9 yıl olarak saptanmıştı.
SİRİUS YILDIZININ KURAN’DAKİ YERİ
Doğrusu, 'Şi'ra (yıldızı)nın' Rabbi O'dur. (Necm Suresi, 49)
Arapça karşılığı "Şi'ra" olan Sirius yıldızının, sadece "yıldız" anlamına gelen Necm Suresi'nin 49. ayetinde geçmesi son derece dikkat çekici bir durumdur. Bunlardan daha büyük olan Sirius A, Sirius B'den Dünya'ya daha yakındır ve özelliği çıplak gözle görülebilen en parlak yıldız olmasıdır. Sirius B yıldızının özelliği ise teleskopsuz görülememesidir.
Sirius takım yıldızları, birbirlerine doğru yay şeklinde bir eksen çizerler ve her 49,9 yılda bir birbirlerine yaklaşarak gökyüzünde sarkarlar. Bu bilimsel veri, günümüzde Harvard, Ottawa ve Leicester Üniversiteleri'nin astronomi bölümlerinin fikir birliğiyle kabul ettikleri bilimsel bir gerçektir.
Nitekim (ikisi arasındaki uzaklık) iki yay kadar (oldu) veya daha yakınlaştı. (Necm Suresi, 9) Necm Suresi'nin 9. ayetinden anlaşılan "ikisi arasındaki uzaklık" anlatımı bizlere bu iki yıldızın çizdiği yörüngede birbirlerine yaklaştığını ifade etmektedir. (Doğrusunu Allah bilir.)
Kuran'ın vahyedildiği dönemde bilinmesi mümkün olmayan bu bilimsel gerçek, bize, Kuran'ın Yüce Rabbimiz'in bir sözü olduğu gerçeğini bir kez daha kanıtlamaktadır.
Yorumlar
sirius takım yıldızı; din
sirius takım yıldızı; din kitaplarında ve tarihte sürekli karşımıza çıkan bir yıldız. hatta bir filmdede konu alınmıştı. vegada hayat var diyordu yanlış hatırlamıyorsam. o kadar yıldız içinde gezegen içinde neden burası? tarih boyunca biz bilmesekte bunlarla etkileşim halindeydik vede olmaya devam ediyoruz bence...
Dogon Kabilesi ve
Dogon Kabilesi ve Dinleri
Dogon kabilesi Afrika'nın Mali cumhuriyetinde yaşar. Kabilenin nüfusu 250.000 civarındadır. Dogonlar hakkında en fazla araştırma yapmış ve Dogon kültürünü Batı'ya tanıtmış etnolog Marcel Griaule'dür. Totemleri bulunan ve inisiyatik bir örgütlenmesi olan bu kabile, tradisyonlarını sözlü aktarım yoluyla sürdürmüştür. Tradisyonlarındaki astronomi bilgileri, özellikle Sirius sistemi hakkındaki bilgileri tüm astronomları şaşırtmıştır.
Afrika kabilelerinin çoğunda olduğu gibi Dogonların geçmişi de oldukça karanlıktır. Dogonların şu anda yaşadıkları Bandiagara Platosu’na 13. ve 16. yüzyıllar arasında yerleştikleri tahmin edilmektedir. İnsanbilimcilerin çoğu Dogonları “ilkel” olarak tanımlasalar da Dogonlar batı teknolojisine karşı olan ilgisizlikleri bir yana zengin ve bir o kadar da karmaşık bir dine ve yaşam felsefesine sahiptirler.
Dogonlar’ın ünü ortaya attıkları ilginç ve şaşırtıcı iddiadan ileri gelmektedir. Bu Batı Afrika kabilesi atalarının dünyadan 86 ışık yılı uzaklıktaki Sirius yıldız sisteminden gelen uzaylılar tarafından eğitildiklerine inanmaktadır. Bu kadar ilkel ve her şeyden uzak bir biçimde yaşadıkları halde gökbilim alanında olağanüstü ayrıntılı bilgiye sahip olmaları da bu iddialarını desteklemektedir. 1931 yılında Fransız insanbilimcileri Marcel Griaule ve Germaniae Dieterlen Dogonlar’ı geniş çapta incelemeye karar vermiş ve 21 yıl boyunca Dogonlar’la yaşamışlardır. Bu iki insanbilimcinin araştırmaları Dogonlar hakkında pek çok bilinmeyenin keşfine olanak sağlamıştır....
konuyu geçmiş zaman ele almıştım ...meraklılarına>http://ufoloji.net/ufo-forum/1460/dogon-kabilesi-getirilenler
Paylaşımlar için ikinize de
Paylaşımlar için ikinize de teşekkürler.
sirius takım yıldızı ve orion
sirius takım yıldızı ve orion takım yıldızı bizleri dünya dışı varlıklara götürecek bir takım yıldızları olduğunu düşünüyorum bilen varmı bu üç yıldız uzayda matematiksel koordinat veriyormu merak ediyorum
Ses ve sevgi üstatları olan
Ses ve sevgi üstatları olan Hathorlar bizim evrenimizin 4. boyutunda bulunup dünyamıza Sirius kapısından geldiklerini söylemişler. Sirius'un Ufoloji açısından önemi çok büyük. Orası boyutlar arası bir geçit kapısı olarak kullanılıyor. Bunu denetleme imkanımız olsaydı keşke..
sevgılı fantomx, sana
sevgılı fantomx, sana kesınlıkle katılıyorum. Zira ozellıkle Orion'u hedef gostermıstım. Ay ve Mars bızım mekanıktekı, yakıttakı ozetle uzaydakı egıtım ve zıplama taslarımız. Egıtımızı atmosferın dısındakı yakın koordınatlarda tamamlamamız gerekıyor. Ay ve Mars'tada onemlı bulgular elde edebılırız ama ddv ler ıle ılgılı onemlı bılgı ve ıpucları sirius ve orion'da yatıyor. Gokte o kadar takım yıldızı dururken ozellıkle uc buyuk pıramıtın yapılısında daha dogrusu dızılısınde orionu baz almaları bırebır kopyalamaları onemlı ıpucları. Bu konu hakkında paylasımım olmustu. Sayet dahada ılerıye gıdebılecek teknolojıye sahıp olabılırsek yapmamız gerekn en onemlı ve ılk sey bu ıkı yere bakmak olmalı. Sevgılerımle
Sirius.. bu isim bende bir
Sirius.. bu isim bende bir elektrik yaratıyor.