Türk Uzay ve Havacılık Ajansı
Çok yeni bir haber değil ama yine de paylaşmak istedim;
Uydu alanında önemli bir yere sahip olan Türkiye, tüm uzay çalışmalarını koordine etmek için NASA ve ESA’yı örnek aldı
Türkiye, ABD’deki NASA ya da Avrupa Birliği’ndeki ESA benzeri bir uzay kurumu kurmak için düğmeye bastı. Doğrudan Başbakan’a bağlı olacak ‘Türk Uzay ve Havacılık Ajansı’, Türkiye’deki tüm uzay çalışmalarını koordine edecek.
Milli Güvenlik Kurulu’nun şubat ayı toplantısından sonra yayınlanan bildiride, “Türkiye’de hava ve uzay çalışmaları konusunda kurul üyelerine bilgi sunulmuştur” şeklindeki cümle herkesin dikkatini çekti. Türkiye uzay çalışmalarında yerini nasıl alacaktı? Kurul toplantısının sona ermesinden sonra bu çalışmanın ayrıntıları da ortaya çıktı. Havacılık ve uzay çalışmalarını koordine edecek Türk Havacılık ve Uzay Ajansı kurulmasıyla ilgili çalışmalar başlatıldı.
Uzay Ajansı’nın kurulmasında ABD’deki NASA ve Avrupa Birliği ülkelerindeki ESA adlı kuruluşlar örnek alınıyor. Doğrudan Başbakan’a bağlı olması öngörülen ajans, Türkiye’deki tüm uzay ve havacılık projelerini koordine edecek. Ajansın beş bölümden oluşması planlanıyor, ancak bu bölümlerden birinin askerlere ayrılması düşünülüyor. Uzay ajansının kurulmasına neden gerek duyuldu? Türksat uydularıyla başlayan askeri gözlem uydusuyla devam eden projeler, ajansın kurulmasının da gerekçesini oluşturuyor. Her iki projeyle ilgili birimlerin çok sayıda bakanlık ve kuruluş arasında dağılmasıyla ortaya çıkan yetki kargaşasının ortadan kaldırılması hedefleniyor.
27 Şubat 2010
NTV
Yorumlar
bu tür durumlarda hep son
bu tür durumlarda hep son sözleri başbakanlar söyle nasada bile durum böyledir, bir savaş başlığı ateşlenecek ise bu bir kurulda tartışılmaz başkan ateşleyin der ateşlenir aynı şekilde bir uydu fırlattılacaksa başkabakan okeylemeden adım atılmaz
:) anlıyorum.. evet.. ne
:) anlıyorum.. evet.. ne diyim yani ben şimdi.Benim bahsettiğim ne, sizin bahsettiğiniz ne.Benim bahsettiğim, sizin dediğiniz şeyin olmaması gerektiğini belirtirken siz tutmuş bana zaten bildiğim durumu anlatıyorsunuz.
o zaman ben anlatamadım :( :D
o zaman ben anlatamadım :( :D biz bu adamları bu kararları versinler diye seçiyoruz bu tür durumlar demokratik ortama sunulacak şeyler değil malasef hiçbir zamanda olmayacak çünkü bu kararı veren kişi bu işlerde tecrübeyle çalışıyor ama karar demoktarik bir ortama bırakılırsa herkes özgür iradesini kullanacak özgür irada bu durumlarda için pek ıygun değil(gene anlatamadım sanırım)
Savaş kararı gibi durumlar
Savaş kararı gibi durumlar getirileri yanında götürüleri de olan kararlardır. O nedenle o karaları politika yapıcıların alması daha uygundur. Zaten başarı durumunda tüm övgüyü onlar alacaksa başarısızlık durumunda da kaybı yüklenmeleri gerekir.
geç kalınmış bir şey olsada
geç kalınmış bir şey olsada yapılacak olması gurur verici
Doğrudan Başbakan'a bağlı
Doğrudan Başbakan'a bağlı olarak planlanması pek doğru değil açıkcası.Çünkü bu kadar ciddi bir kurumun tek kişinin keyfine bağlı olması araştırmaların tarafsızlığını zedeler.Açıkca konuşayım ben bu sadece Recep Tayyip Erdoğan'ı düşünerek söylemiyorum yanlış anlaşılma olmasın.