Ana içeriğe atla
19 Haziran 2010 tarihinde kuzey tarafından gönderildi

İlk kez güneş-dışı gezegen görüntülendi.

İlk kez bir Güneş-dışı gezegen kendi yıldızının yörüngesinde hareket ederken görüntülendi.(Resimeki o gezegen)

Astronomlar ilk kez bir Güneş-dışı (Güneş Sistemi dışında) bir gezegeni kendi genç güneşinin yörüngesinde dönerken izledi. Gezegen Dünya’dan yaklaşık 60 ışık yılı uzakta.

Avrupa Güney Gözlemevi’ne ait, Şili’de bulunan Very Large Telescope (VLT) kullanılarak yapılan gözlemde, ‘Beta Pictoris b’ adlı dev gaz topu şeklindeki gezegen genç yıldızı ‘Beta Pictoris’ çevresinde dönerken izlendi.

Bununla birlikte Beta Pictoris yıldızının bugüne kadar tespit edilenler içinde, bir gezegene sahip en genç yıldız olduğu da açıklandı.

Avrupa Güney Gözlemevi’nde görevli Dr. Markus Kasper, Beta Pictoris b gezegeninin Jüpiter’in yaklaşık dokuz katı kütleye sahip dev bir gaz topu şeklinde ve bugüne kadar doğrudan görüntüleme yöntemiyle izlenebilen birkaç gezegenden biri olduğunu söyledi. Gezegen aynı zamanda bunların en genci.

Kasper, “Gezegenin güneşi Beta Pictoris de oldukça genç, sadece 12 milyon yaşında. Yani bizim Güneş’imizin binde 3’ü yaşında” açıklamasında bulundu. Beta Pictoris yıldızı Dünya’dan yaklaşık 60 ışık yılı uzakta ve Pictar takım yıldızı

İlk kez izlenebilen Beta Pictoris b, güneşinden 8-15 AU (astronomik birim) uzaklıkta. Bu mesafe bizim güneş sistemimizde yaklaşık olarak Satürn’ün Güneş’e uzaklığına eşit.

Yorumlar