Mars'ın Kuzeyindeki Spirallerin Gizemi
Mars'ın yörüngesindeki Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) uzay aracının gönderdiği yeni verilerle Kızıl Gezegen'in kuzeyindeki gizemli spiralerin sırrı çözüldü. Amerikan uzay çalışmaları kuruluşu NASA'nın Pasadena'daki Jet Motorları Laboratuvarı'ndan bilim adamları, uzay aracının sığ radarı sayesinde Mars'taki iklim değişikliği ve Kızıl Gezegen'in yüzey altı jeolojisi konusunda yeni bilgiler elde edildiğini belirttiler. Bilim adamları Mars’ın iklim değişimine bağlı olarak değişen, kuzey kutbundaki buzulların 40 yıldır sakladığı sırrı çözmek için yeni kanıt arayışına girdi. Bunun için gezegenin çevresinde dolanan Mars Yörünge Keşif Aracı’nın (MRO) verileri toplanarak büyük buzullar incelenmeye başlandı. Kuzey kutbundaki buz katmanının 3 km derine kadar indiği alınan radar görüntüleriyle saptandı. Buzun zaman içinde gelişen yapısıyla oluşan katmanlar tıpkı bir soğanın soyulması gibi üstten alta doğru bilgisayar aracılığı ile katman katman incelendi.
◊ Dev Kanyon “Chasma Boreale”
Kuzey buzulunun öne çıkan kanyonlarından olan , görkemli, derin ve geniş bir yapıdadır. Chasma Boreale ABD'deki Büyük Kanyon kadar uzun, ancak daha derin ve daha geniştir. Bazı araştırmacılar Chasma Boreale’nin volkanik sıcaklığın etkisiyle altının eriyip sele neden olduğunu, Diğer araştırmacılar ise bölgede kuvvetli kutup rüzgarlarının etkisiyle buzdan bir kanyonun oyularak oluştuğunu düşünüyor.
Diğer anlaşılmaz özellik ise merkezden dışarı doğru sarmal şekilde görülen oluk oluşumlarıdır. Oluşumların 1972 yılında keşfedildiğinden bu yana bilim insanları çeşitli hipotezler ortaya attılar. Bunlardan biri gezegenin dönüşünün kutuplara doğru yavaşlaması nedeni ile buradaki buzların uzaktaki sıvı buz karşımından etkilenerek çatlamasına bağlıdır düşüncesiydi. Başka bir model ise daha çok matematiksel bir hipotez. Buna göre de güneş enerjisi nedeniyle ısınan ve iletilen enerji nedeniyle çeşitli olukların oluştuğu söyleniyor.
Bu oluşumlar öncelikle iki sarmal olukları ve rüzgarın şekil vermesiyle Chasma Boreale’i oluşturdu. Buz yapısı milyonlarca yıl içinde büyümeye devam etti. Rüzgarın etkisiyle değişen buz katmanının büyümesine bağlı topografyası da değişim gösterdi.
Araştırmaya önce bir pasta katmanları gibi buzlu katmanın düz olduğu varsayılarak başlandı. İklimsel değişimlerin etkisiyle bu katmanların hangi kısımlarının ve nasıl etkilenebileceği sınandı. Çok karmaşık olan bu çalışma ile katmanların yıllar içinde değişen özelliklerini ortaya koymaktadır.
◊ Mars’ ın iklimsel yapısı çözülecekmi?
Texas Üniversitesinden gezegen bilimcisi Isaac Smith "radar aynı bir kitap gibi açılır; artık her bir sayfayı okuyabiliriz. insanlar kitabın kapağına bakarak içeriğinin ne olduğunu anlayacaklarını sanıyorlar ancak yanılıyorlar Mevcut teknolojimiz ile alınan 2 boyutlu resimler ile katmanların nerelerde olduğunu, radarlarımız sayesinde yüzeyin 3 boyutlu simulasyonları alabiliyor ve derinlikleri görebiliyoruz. Marsta oluşan rüzgarlar ve güneşin mars yüzeyinideki değişilikleri ne kadar zamanda oluşturduğunu anlamaya çalışıyoruz bu çalışmalar mars ın iklimleri ile ilgili bizlerin daha fazla bilgiye sahip olmasını sağlayabilir.”
Araştırmacılardan Jack Holt, “Kimse bu yapıların bu kadar karmaşık olabileceğini düşünmemişti. Buz tabakaları erozyon ve rüzgara bağlı olan değişimin tarihlerini saklamaktadır. Bu tabakalardan gezegendeki iklim değişimini net bir şekilde anlayabiliriz. Gelecekte muhtemelen yüze ile ilgili çok daha fazla bilgiye sahip olabiliriz. Daha orada öğrenilecek çok şey var ancak daha iyi bir radar sayesinde"
Aslına bakarsanız bu sonuçlar Viking’in yolladığı görüntülerde de ortaya çıkmıştı. Ancak gelen görüntülerin çok iyi olmaması bazı bilim insanlarınca bu hipotezin göz ardı edilmesine neden olmuştu. Şimdi ise yeni teknolojik araçların aldığı görüntüler ve radar verileri o zaman ki Viking hipotezini doğrular nitelikte.
◊ Şekiller neden sarmal?
Buna yanıt olarak kutuplardan aşağı doğru yönelen soğuk ve yoğun hava akımlarının neden olduğu verilebilir. Diğer bir yanıt ise gezegenin uzaydaki devinimidir. Aynı tür devinim Dünya içinde geçerli olduğundan bu etki kasırgalara neden olduğu bilinmektedir. Dünya üzerinde bu konuda daha fazla deney yapma imkanı bulunuyor. Antartika ve Greenland’da kullanılan hava gözlem araçları “SHARAD”, Mars’taki gözlem araçlarından daha önce kullanılmıştı. Aynı aletler Mars çevresinde dolanan ve 2005 yılında fırlatılmış olan Mars Keşif Aracı’nda da bulunuyor. SHARAD aleti ekip başkanı Roberto Seu, “40 yıl boyunca bu yüzeyin altında ne olduğunu öğrenemedik. Bana öyle geliyor ki bu aletle artık mutlu sona yaklaştık” diyor. SHARAD, NASA’ya İtalyan Uzay Ajansı tarafından geliştirilerek verildi. Şu anda aletten alınan verilerden İtalya’da oluşturulan bir ekip de yararlanıyor.
○ Mars'ın Kuzey Kutbu [yüksek kalite fotoğraf]
http://photojournal.jpl.nasa.gov/jpeg/PIA00161.jpg
◊ Kaynaklar
http://www.ntvmsnbc.com/
http://www.space.com/
http://www.astronomidiyari.com/
Yorumlar
bence orada hala yaşayanlar
bence orada hala yaşayanlar var
bence her gezegende o
bence her gezegende o gezegenin formlarında hayatta kalacak yapıya ait canlılar var... Marslılar önce yüzeyde fakat şimdi yer altında yaşıyor olabilirler.
bu arada nasanın bize fotoğrafları ne şekilde ve hangi görüntüleri saklayarak verdiğini bilmiyoruz. bu sebeple mars yüzeyi kesinlikle böyle görünüyor diyemeyiz. ayrıca ilk fotoğraf da bana dalgalı bir deniz görüntüsü gibi geldi.
çok uzak değil bence bizler
çok uzak değil bence bizler ömrümüz yeterse yüksek ihtimalle mars'ında, ay'ında gizeminin çözüldüğünü göreceğiz.
ben foton kuşağının çok şeyi değiştireceğine bizim fiziki zihinsel ve ruhsal yapımızda ciddi değişikliklere yol açacağına inanıyorum ve sonrasında keşfetmemiz için uzay bizi bekliyor olacak zaten :]
bu arada şu geçen günkü
bu arada şu geçen günkü deprem olacak yaygarası ne oldu?..deprem oldumu acaba?
buyur sevgili arkadaşım
buyur sevgili arkadaşım deprem ile ilgili şu linklere bakabilirsin:
kandilli rasathanesi "29.05.2010 17:28:33" güncellemeli rapor:
http://www.koeri.boun.edu.tr/scripts/lst8.asp
ilgili haberler :
http://www.veteknoloji.com/turkiye-de-24-saat-icinde-deprem-olacak--315…
http://www.internethaber.com/bu-iddiaya-gore-24-saat-icinde-olecegiz--2…
http://www.gazetelerindex.com/etiket-deprem.html
http://www.gazetelerindex.com/haber-kurbaga-depremi-fos-cikti.html
saygılarımla
thaliondilfatih emeğine ve
thaliondilfatih emeğine ve ellerine sağlık kardeşim..
yok daha olmadı bakalım
yok daha olmadı bakalım bekliyoruz.Tesadüf te olabilir bir daha ses seda çıkmadı
bende marsta yaşam olduğuna
bende marsta yaşam olduğuna inananlardanım
Nasıl oluyorda o kadar marsa
Nasıl oluyorda o kadar marsa gidip gelmelerine rağmen hiç canlı bulamıyorlar.Şimdi şöyle bi teori ortaya atabiliriz aslında.Mars ta daha önce den canlılar yaşıyor olabilirdi.Fakat daha sonra çokk gelişmiş olan bi topluluk marsı koloni haline getirdi ve sonunda sömürüp bitirdi.hiç canlı kalmadı..Belki de sıra bizim gezegene geldi şimdii.Belki de sömürebilecekleri tek gezegen kaldı evrende o da bizim ki.Belki de bu yüzden şimdi bizimdünyamız da görülüyorlarrr son yılllarda....
bence daha önce mutlaka
bence daha önce mutlaka marsta bi uygarlık yaşadı