Ana içeriğe atla
29 Nisan 2010 tarihinde rood tarafından gönderildi

Rusların uzayda yürüttüğü gizli çalışmalar (Ay’daki Rus Aracı)

Kaliforniya San Diego Üniversitesi’ndeki araştırmacılar NASA’nın Ay Yörünge Keşif Aracı’ndaki (LRO- Lunar Reconnaissance Orbiter) yardımcı araçlar ile dünyadan gönderilen bir sinyali Rus Lunokhod aracından yansıtmayı başardılar. Bu sayede Rus aracının yeri de kesinleşmiş oldu.

İki Rus aracı Lunokhod 1 ve 2 bu yılın başlarında Arizona Devlet Üniversitesi’nden LRO Kamera ekibi (LROC)  lideri Mark Robinson başkanlığındaki bir ekip tarafından görüntülenmişti.

22 Nisan’da Kaliforniya San Diego Üniversitesi’nden Tom Murpy’nin ekibi New Mexico’daki Apache Nokta Gözlemevi’ndeki 3.5 metrelik teleskop ile LROC’nin sağladığı görüntü ve yüksekliklerle belirlenen hedefe bir lazer ışığı yolladı.

Tom Murphy: “Aldığımız sinyalin diğer Rus aracına göre 5 kez daha parlak olduğunu belirledik. Lunokhod 2’den 750 gelen foton görülmesine karşılık diğer araç Lunokhod 1’den yaklaşık 2000 foton görüldü” diyor.

Apollo aracının lazeri Ay yüzeyine konuşlandırıldığından bu yana gökbilimciler Ay’ın dünyadan ne kadar uzaklaştığını gözlüyor. Bu harekete neden olan sürecin iyice belirlenmesi,  Ay’ın çekirdeğindeki değişim ve dünyadaki gel-gite bağlı gerçekleşen olaylar bu sayede izlenebiliyor.
Lunokhod-1 gezgini, 17 Kasım’da gerçekleştirilen insansız Luna-17 göreviyle Ay yüzeyine indirildi. LRO’nun verileriyle ile Murphy ve ekibi son iki yıldır Lunokhod-1’i indiği noktadan 100 metre ileride buldular.
“LRO olmasaydı aracı bulamazdık. Çünkü biz ancak futbol sahası genişliğindeki bir ölçekte arama yapabiliriz. Lunokhod-1’i bulmak bizim Ay deneylerimiz açısından oldukça önemlidir” diyor Murphy.

LRO, Ay yüzeyinden 50 km yükseklikte kutupsal bir yörüngede dolanıyor. Araç 2 yıl daha görevi başında olacak. Bu süre içinde LRO Ay’ın kapsamlı bir haritasını oluşturarak, Ay’ın sıcaklık ve ışıma seviyesini belirleyecek. Böylece Ay’a inişlerde güvenli bölgeler tespit edilecek.

kaynak: http://www.nasa.gov/mission_pages/LRO/news/lro-20100426.html 

Yorumlar

Uzaya acılabılen, bu teknolojıye sahıp her ulke ayada, mars'ada gıdebılır. Dunya sınırlarla cızılmıs olabılır. Ama gerek ayın tapusu gerekse mars ın tapusu veya dıger gezegenlerın tapuları kımsede degıldır. Bugun Rusya, yarın cın, japonya, avrupa bırlıgı, oburgun kanada vs vs. Bu yarısta nasa ne kadar yalnız kalırsa o kadar kotu. rekabetın oldugu ortamda gelısım hızlanır. Ben sahsen nasa nın uzay arastırmalarında tekelcı olmasını ıstemeyenlerdenım.