Ana içeriğe atla
11 Ocak 2011 tarihinde muzaffer tarafından gönderildi

Uzayın Harika Araçları..

Evren ve gezegenler ile ilgili bütün bildiklerimizi onlardan öğreniyoruz..Bazılarının görevi çoktan bitti,bazıları ise bizim için hala görev yapıyor..

İşte uzaya gönderilen harika uzay araçlarından bazıları..

Sputnik                                                  ^

Uzaya Gönderiliş Yılı : 1957 

Ağırlığı : 84 kg 

Uzay Ajansı : Eski SSCB Uzay Dairesi 

Özellikleri : Sputnik 1, dünyanın ilk yapay uydusuydu. Görevi, atmosferle ilgili veriler toplayarak, bunları yeryüzüne göndermekti. Ancak, uydu yalnızca 21 gün boyunca sinyal gönderebildi. 

Mariner 2                                                   ^

Uzaya Gönderiliş Yılı : 1962 
Ağırlığı : 203 kg 
Uzay Ajansı : Nasa 
Özellikleri : Venüs gezegeninin keşfi için uzaya gönderilen Mariner 2, başka bir gezegenin yakınında uçan ilk uzay aracı oldu. Venüs’ün atmosferi ve yüzeyi konusunda bilgiler topladı. Güneş rüzgarıyla ilgili ilk ölçümleri yaptı. 

Viking iniş aracı                                         ^

Uzaya Gönderiliş Yılı : 1975 

Ağırlığı : 576 kg 

Uzay Ajansı : Nasa 

Özellikleri : Mars’ın keşfi için planlanan Viking seferlerinde, her biri birer yörünge aracı ve birer iniş aracından oluşan iki araç kullanıldı. Bu bir uzay aracının başka bir gezegeninin yüzeyine güvenli bir biçimde indiği ilk sefer oldu. 

Voyager                                                   ^ 

Uzaya Gönderiliş Yılı : 1977 
Ağırlığı : 825 kg 
Uzay Ajansı : Nasa 
Özellikleri : Voyager 1 ve Voyager 2 adlı ikiz uzay araçları önce Jüpiter ve Satürn’ün yakınından geçtiler. Voyager 2, Uranüs ve Neptüne’de gitti. Şimdi her ikisi de Güneş sisteminin dışındaki gezegenlere doğru yol alıyorlar. 

Pioneer                                                    

Uzaya Gönderiliş Yılı : 1978 

Ağırlığı : 517 kg 

Uzay Ajansı : Nasa 

Özellikleri : Bir büyük, üç küçük kapsül ve bir yörünge aracından oluşuyordu. 14 yıl Venüs’ün yörüngesinde kalarak gezegenin yüzeyi ve atmosferiyle ilgili ölçümler yaptı. 1992’de görevi sona erdi. 

Giotto                                                   

Uzaya Gönderiliş Yılı : 1985 

Ağırlığı : 960 Kg. 

Uzay Ajansı : Esa 

Özellikleri : Halley kuyruklu yıldızının 1986 yılında Güneş’e en yakın konumdayken incelenmesi için uzaya gönderildi. Daha sonra, Grigg Skyjellerup adlı başka bir kuyruklu yıldızın yakınından uçmak üzere yoluna devam etti. 

Galileo                                                        

Uzaya Gönderiliş Yılı : 1989 

Ağırlığı : 2.223 Kg. 

Uzay Ajansı : Nasa 

Özellikleri : Jupiter’in keşfi için tasarlanmış bir yörünge aracıydı. Jüpiter’e 1995 yılında vardı. Gezegenin atmosferine çeşitli ölçümler yapan bir kapsül bıraktı. Hala Jüpiter ve uyduları hakkında bilgi topluyor. 

Magellan                                                   ^  

Uzaya Gönderiliş Yılı : 1989 
Ağırlığı : 1.035 Kg. 
Uzay Ajansı : Nasa 
Özellikleri : Dört yıl görev yaptı. Venüs’ün yüzeyinin ve çekim alanının haritalarını çıkardı. Bir uzay aracını yönlendirmek amacıyla, bir gezegenin atmosferinden yararlanılan özel manevra yöntemi ilk kez bu araçta denendi. 

Soho                                                          

Uzaya Gönderiliş Yılı : 1995 

Ağırlığı : 1.350 Kg. 

Uzay Ajansı : Nasa ve Esa 

Özellikleri : Güneş rüzgarları ve Güneş’in taç katmanını gözlemleyerek topladığı verileri Dünya’ya gönderiyor. Uzaya gönderildiğinde ömrünün altı yıl olacağı hesaplanmıştı; ancak hala görev yapıyor. 

Sojourner yüzey aracı                                  ^

Uzaya Gönderiliş Yılı : 1996 
Ağırlığı : 11 Kg. 
Uzay Ajansı : Nasa 
Özellikleri : Mars’ı keşfetmek amacıyla Mars Pathfinder görevinde kullanıldı. Gezegenin kuzey yarım küresindeki “Ares Vallis” olarak bilinen ve eski su baskınlarının izlerini taşıyan bir düzlüğü inceleyerek veri topladı. 

Cassini-huygens                                           

Uzaya Gönderiliş Yılı : 1997 

Ağırlığı : 5712 Kg. 

Uzay Ajansı : Nasa, Esa ve İtalyan Uzay Ajansı 

Özellikleri : Cassini, Satürn gezegeninin keşfi için uzaya gönderildi. Venüs’ü geride bıraktıktan sonra Jüpiter’in yakınından geçti. 2004 yılında Satürn’e varacak. Cassini’nin içinde, Huygens adlı bir iniş aracı bulunuyor. 

Deep Space 1                                              

Uzaya Gönderiliş Yılı : 1998 
Ağırlığı : 486 Kg. 
Uzay Ajansı : Nasa 
Özellikleri : Uzay araçları için geliştirilmiş yeni teknolojileri sınamak için uzaya gönderildi. Daha sonra görev süresi uzatıldı. 2001 yılında, Borelly kuyruklu yıldızının fotoğraflarını çektikten sonra görevi sona erdi. 

Landsat 7                                                 

Yapıma başlanılan yıl : 1999 

Ağırlığı : 1.969 kg. 

Uzay Ajansı : Nasa 

Özellikleri : Uzaktan algılama yöntemiyle yeryüzündeki karaların ve kıyıların görüntülerini çekiyor. Bu veriler, ormanların azalması, buzulların küçülmesi, arazi kullanımı gibi konular üzerinde çalışan araştırmacılarca kullanılıyor. 

Stardust                                                     

Yapıma başlanılan yıl : 1999 
Ağırlığı : 385 kg. 
Uzay Ajansı : Nasa 
Özellikleri : Stardust, Wild-2 adlı bir kuyruklu yıldıza doğru yol alıyor. Kuyruklu yıldızın çekirdeğini çevreleyen toz bulutunun içinden geçip bu maddelerden örnekler toplayarak Dünya’ya geri dönecek. 

Cluster                                                         

Yapıma başlanılan yıl : 2000 

Ağırlığı : 1200 kg. 

Uzay Ajansı : Esa 

Özellikleri : Cluster’in görevi, Güneş’ten gelen parçacıklar ve bu parçacıkların Dünya’nın manyetik alanında neden olduğu değişimlerle ilgili veriler toplamak. Cluster, birbirinin eşi dört uzay aracından oluşuyor. 

2001 Mars odyssey                                    

Yapıma başlanılan yıl : 2001 

Ağırlığı : 758 kg. 

Uzay Ajansı : Nasa 

Özellikleri :Mars ile ilgili veriler toplamak.

Phoenix                                                 
                                                                                           
 4 Ağustos 2007 tarihinde Dünya'dan fırlatıldı ve 26 Mayıs 2008[3] tarihinde saat 02:55'te Mars'ın su-buz açısından zengin kuzey kutup bölgesindeki Vastitas Borealis'e şu koordinatlarda 68.2°N 234.3°W başarıyla bir iniş gerçekleştirdi

Özellikleri : Mars yüzeyinin yapısını incelemek üzere tasarlanmış bir yörünge aracı. Gezegende su ya da buz bulunup bulunmadığını ortaya çıkarabilecek veriler toplayacak. Radyasyon incelemeleri de yapacak...

                                                          ^

Curiosity

Ağırlığı:900 kg.

Uzay Ajansı : Nasa 

Özellikleri :Mars ile ilgili veriler toplamak.

Curiosity'nin Mars gezegenindeki araştırmalarına başlayacağı ilk yer, daha önce tabanında su olduğuna işaret eden mineral izlerine rastlanan, 5000 metre yükseklikte Sharp dağının üzerinde yükselen, 150 kilometre genişliğindeki dev Gale krateri.

Hayatın oluşması için gerekli üç unsur olan su, enerji ve karbondan, sadece karbona dair işaret bulamayan bilim adamları, Curiosity'nin ana görevlerinden birinin önce dev dağa ulaşmak, ardından da kayaları yontmak ve toprakta sondaj yaparak karbon izi aramak olacağını belirtiyor.

Mars üzerindeki gezisi sırasında radyasyon algılayıcılarını açacak olan Curiosity, böylece bilim adamlarına, Mars'ta görev yapacak astronotların karşılaşması muhtemel riskleri daha iyi anlamalarını sağlayacak veriler gönderecek. 

 

Yorumlar

monanaza ve gandrock

 

hala detaylı ve net bir açıklama vermeme rağmen. gereksiz ve benim söylemediğim şeyleri söylemişim gibi anlatıyorsunuz ve aklınızca dalga geçiyorsunuz.

burad konu  ile  alaksı olmadığı halde  ;

uzaylıların iletişim kurmama sebebi yada dünyayı okadar galaksi ve yıldız arasından nasıl buldukları ve haberdar olduklarını ve ne şekilde geldiklerini sebebini çok net bir şekilde biliyorum. ama bunu anlayacak seviye kimse yok bu forumda malesef...

En iyisimi siz foton kuşağında bir müddet demlenin biraz bilinç ve şuurunuz açılsın sonra gelin istediğiniz soruyu sorun ve cevabınızı alın.

Burada tek sorun ben nekadr bilirsem bileyim benim bildiklerim ve anlatattıklarım sizin anlayabildiğiniz kadardan öteye geçmeyecektir.

 

Her bildiğimi anlatsam emin olun aklını kaçıranlar , psikolojik tedaviye ihtiyacı olanlar ve anlattığım bilgilere yada verdiğim bilgilerle ilgili materyallere tapmaya hazır kimseler görüyorum forumdaki bazı uyelerde. bu sorumluluğu ve vebali alamam.

sadece kaldırabileceğiniz ve aklınız ölçüsünde konuşmaya çalışıyorum . az bir şey fazla bilgi verilince feleğiniz şaşıyor.

siz normal bir şekilde takılamaya devam edin.

eğer gerçekten bilgi sahibi olarak ve dinlemesini bilerek aynı zamandada anlamaya çalışarak öğrenmek ve bilgi almak isteyen herkese izin verildiği ve kaldırabileceği ölçüde , kapım her zaman açıktır.

tabi en önemlisi saygı sınırını aşmadan .

 

Edeble gelen hürmetle gider.

 

 

saygılar..