Uzay Fıstığına Yakın Temas
Güneş Sistemi’nin oluşumuna ait ‘döküntüler’ oldukları düşünülen kuyrukluyıldızların, Güneş ve gezegenlerin 4,6 milyar yıl önceki oluşumları hakkında önemli ipuçları barındırdıkları tahmin ediliyor.
NASA’nın EPOXI görevi kapsamında uzayda yol almakta olan ‘Deep Impact’ (Derin Darbe) aracı, bu avare kaya parçalarından olan Hartley 2’ye 700 kilometre yaklaşarak, bugüne kadar bir kuyrukluyıldız hakkında elde edilmiş olan en yakın plan görüntüleri elde etti.
Uzay bilimciler, görüntülerin kuyrukluyıldızın şekli, boyutları ve kimyasal bileşimi hakkında yeni ipuçları sunduğunu belirtiyorlar. Buna göre Hartley 2’nin, yaklaşık 2,2 kilometre uzunluğunda ve 280 milyon tonluk bir kütleye sahip olduğu hesaplanmış.
NASA sözcüsü Glen Nagle, en yakın temasın sağlandığı andan bir saat sonra ilk verilerin indirilmeye başlandığını ve bu sırada kuyrukluyıldızın, uzay aracından 18 milyon kilometre uzaklaşmış olduğunu belirtti: “İlk görüntüler, fıstık şeklindeki cismin detaylarını olağanüstü bir şekilde sergiliyor. İlk defa çekirdek aktivitesine ilişkin veriler elde ettik. Mevcut resimlerde kuyrukluyıldız üzerindeki fıskiye şeklinde fışkıran gazları görebilmek mümkün ki yüksek çözünürlüklü fotoğraflar henüz indirilmiş değil.”
Görev şefi Michael A’Hearn, daha önce yakınından geçilen Halley, Tempel 1, Borrelly ve Wild 2 kuyrukluyıldızlarından daha küçük olmasına karşın çok daha aktif olan Hartley 2’nin, diğer dört cisme göre beş kat fazla gaz püskürtmekte olduğuna dikkat çekiyor: “Erken analizler, buz, karbondioksit ve silikat tozu parçacıklarının varlığını ortaya koyuyor fakat en büyük sürprizse mevcut olan büyük siyanür dalgası. Siyanürün kuyrukluyıldız çekirdeğinin temel bir bileşeni olduğunu bilmemize karşın böylesi bir miktarın varlığını beklemiyorduk.”
Yoluna devam eden görev aracı Deep Impact, Temmuz 2005 tarihinde de Tempel 1 adlı kuyrukluyıldıza bir darbe ölçer fırlatmıştı.
Paylaşım için
Paylaşım için teşekurler
göktaşları kuyruklu yıldızlar ve yıldızlardan çok fazla bilgi akışı olmaktadır. Uzayı ve yapısnı anlamamıza fırsat veren en büyük yardımcılardır.
ileride daha uzak yıldız ve diğer oluşumları inceleme şansımız olduğunda yeni elementler keşfedeceğimize inanıyorum.
saygılar..