Evren'in "bebekliği" görüntülendi!
Bilim insanlarının görüntülemeyi başardığı bu fotoğraf "evrenin bebeklik" evresini gösteriyor
Astronomlar evrendeki bilinen en yaşlı ve en uzak objeyi görüntülemeyi başardılar.
Görüntülenen bu galaksi, bize o kadar uzak ki, ışığının bize ulaşması tam 13.1 milyar yıl sürüyor.
UDFy-38135539 olarak adlandırılan galaksiyi inceleyen bilim insanları, bu astronomik uzaklık sebebiyle galaksiden gezegenimize gelen görüntünün evrenin bebek sayılabilecek bir yaşta, 600 milyon yaşındayken olduğu hali gösterdiğini söylüyor.
Paris Uzay Astrofiziği Enstitüsü'nden Doktor Nicole Nesvadba, "En uzaktaki galaksiyi görüntülemek ve ölçmek çok heyecan verici, ancak bu tespitin astrofiziksel getirileri çok daha önemli." diyor ve ekliyor:
"İlk kez evrenimizin erken dönemini kapsayan sisin altından bir galaksiyi görebiliyoruz."
Astronomların uzaktaki yıldızlara bakmaları, aradaki astronomik uzaklıklardan dolayı "zamanda yolculuk" olarak değerlendirilebiliyor.
Yakınımızdaki yıldızların ışığının bize ulaşması bir kaç yıl sürerken, uzaktaki galaksilerden ışığın evreni aşıp gezegenimize ulaşması milyarlarca yıl alıyor.
UDFy-38135539 olarak adlandırılan galaksi, geçtiğimiz yıl Hubble teleskobu sayesinde keşfedilmişti, yaşıysa ancak şimdi Güney Yarıküre Devasa Teleskobu sayesinde doğrulanmış oldu.
kaynak: guardian, milliyet
Yorumlar
Görüntülenen bu galaksi, bize
Görüntülenen bu galaksi, bize o kadar uzak ki, ışığının bize ulaşması tam 13.1 milyar yıl sürüyor.
Şu muhteşem uzaklığa bir bakarmısınız..Işık hızı ile tam 13.1 milyar yıl..Bu muhteşem uzaklık yüzünden evrendeki diğer uygarlıkların ve bizim birbirimize yaklaşmamız mümkün olmuyor..
ya bu tur şeyler bana bıraz
ya bu tur şeyler bana bıraz kendımızı kandırıyoruz seklınde gelıyor. 13 mılyar ışık yılı oteden miş felan ..
şimdi bana sen nerden bılıcen dıyebılırsınız ama Işık deforme olabılen ve edılebılen bır şey yanı 13 mılyar x 365x24x60x60x300.000 km mesefeden bahsedıyoruz bu yol sırasında her turlu radyoaktıf ışınım ıle karsılasma ve bozunma olması heralde % 1 mılyondur öyle değilmi yani bir de şu açıdan bakalım örneğin güneşten bize ışığın ulaşması bu meseafenın en 40-50 mılyarda bırı kadar suruyor. ay tutulması oldugu bır gun guneşten bir goruntu alsak ve gunes tutulmasını bılmesek güneş için aa ortası karanlık kenarları parlak bır cısım mı diyecektik ?
ve bunu baz alarak bır astronomı bılımı geliştirsek ne kadar doğru olur? Ya bu nasa dakiler ( bu konu için fransızlar ) anlamıyor bu işten ya da ben fazla ciddiye alıyorum ne dersiniz ?
saygılar
hüçük virüs hüvrelere vb.
hüçük virüs hüvrelere vb. benziyor
13 mılyar ışık yılı öteden
13 mılyar ışık yılı öteden olması gayet muhtemel ve doğaldır neden olmasın..Bu ölçüm elbette bir hesaba göre yapılmıştır.. Işık hızı hesabı ancak mesafeler çok uzun olduğu için kullanılmaktadır..Çünkü şu anda ışıktan daha hızlı olup uzay mesafe ölçümlerinde kullanılacak başka bir şey yok herhalde..Ancak olsa olsa ışıktan daha hızlı olarak düşünce hızı olur..
Işığın yolda deforme olması ve bozulması buradaki 13 milyar ışık yılının ölçümü için pek önemli değil,çünkü burada ışık hızı hesabının yapılması uzaklığın ne derece devasa olduğunu göstermek içindir..Işığın bozulması ve diğer etkiler bu hesabın dışındadır..
Ancak bizim gözlerimize ulaşan görüntülerinde bir deforme olma defolu görünme ihtimali olabilir belki ama, bu ne derece doğru bir hesap olur bunu bilemiyorum..Şu anda baktığımız bir yıldızın önceki halinin görüntüsünü görmemiz ve bunu deforme olmuş hali olarak görmemiz gibi..Bu araştırılabilir..Acaba böylemi..
bu şu anki bize ulaşan bizim
bu şu anki bize ulaşan bizim gördüğümüz şekil en azından öle söleniyor ancak şunu söleyebilriim ki bu gerçek olduğu gibimi geldi ona şüpheliyim deforme olduğu konusunda hem fikir olduğum arkadaşlar var ancak bunu hiç bir zaman öğrenemiyeceğiz yakın zaman için..
Işıktan daha hızlı ölçüm ve ulaşım şekilleri vardır ancak şimdilik bu konuda bişi demek doğru olmaz gibime geliyor. çünkü çok kafalr karışacak vede ben bu konuda tambudur diyemem ancak edindiğim bilgilerde ( ne kadar doğrudur tartışılabilir ) ışıktan yaklaşk 500 kat daha hızlı bir hız birimi olduüunu öğrendim "hiy" yada "hey" denen bir hız birimi ancak dediğim gibi net bilgim yok detayları hakkında..
ilerde şuna inanıyorum evrendeki ve saman yolu galaksimizdeki bildiğimiz beşeri manada hayat olduğuna inandığım diğer 21 gezegenede ulaşıcaz.
Güneş sistemimizde ise bildiğimiz manada karmaşık yapıya sahip canlılar olduğuna inanmıyorum belki hucresel bazda olablir ..Ancak farklı boyut ( yani paralel evren) larda kesinlikle olduğuna inanıyorum..bunu zaten cinler alemi konusundan bilmektesiniz. aynı mekanı paylaşıyoruz ama onlar farklı boyut yani paralel evrendeler.
saygılar...
ışıktan hızlı bır seyler
ışıktan hızlı bır seyler elbette var ama daha ınsanoglu olcemedı onu nedenı ıse cok basıt :) ölçme cizhazlarımız ışık hızında çalışıyor .ışıktan daha hızlı maddecıklerın oldugu bılınıyor .
21 gezegen nerden çıktı paralel evrenler bılımsel anlamda sızın soyledıgınız seyler degıl o konuyu ıyı ce arastırın farklı seyler dedıklerınız. Paralel evren demek bızım yansımalarımızın oldugu baska evrenler anlamında kullanılıyor sızın bahsettıgınız dını temellı seyler ıse bızım algı dışımızdalar yanı onları gormememız baska boyutta oldukları anlamına gelmez aynen şöyle düşünün kızılotesi şeyleri gormedıgımız gıbı ama dogru araçlar ıle gormeyı basarabılıyoruz.
saygılar ...
Sanırım bazı bilgileri
Sanırım bazı bilgileri zamanında önce açıklamak kafa karışıklığna neden oluyor.. biraz daha dikkat edeceğim.
sadece günümüz ve yakın gelecek ile ilgili bilgi ve paylaşımlara özen göstereceğim..
21 gezegen olayı ; ( buda zamanında önce açıklanmaması gereken konulardan sanırım )
benim elde ettiğim bilgilere göre ( bu doğru yad yanlış , inanmak yada inanmamak herkesin kendini bağlar )
samanyolu galaksimizde karmaşık canlı formuna sahip 21 gezegende hayat yaşam var...Bunu ne zaman keşfederiz yad keşfedemeyiz bilemem.
paralel evrenler dediğim konu şudur ; bu konuda hem fikirmiyiz bilmiyorum ama .i
benim algıladığım ve inandığım şudur tek bir mekana sahibiz. ama farklı boyutlar var kısmen sınırlı bilgilerim var bu konuda.Bildiğim 99 bin boyut olduğu ve her boyuttaki varlıkların kendine özgü biçim ve yaşamlarının olduğu.
başka boyut meselesi ;
ışık spektrumunda insan gözü doğru hatırlıyorsan neredeyse yüzde bir lik bir skaladan daha dar bir alandaki dalga boylarını algılıyor. dediğiniz gibi göremediğimiz çok sey var.
diyelimki gözlerinizi görecek bir şekilde ayarlandı .
bu onları gördüğünüz anlamına gelir ama o boyuta geçmek faklı birşeydir. camın dışından akvaryumum izlemeye benzer ama akvaryumu seyretmek görebilmekle onun içinde girmek farklı şeylerdir.
ek olarak farklı yansımalarmız olduğu konusuna gelince ;
local olarak örneğin dünyamızdaki yaşamı ve canlıları ele alalım. bunun her boyutta aynısı var tek fark oradaki yapı farklıdır.. oradaki atmosferi doğası ve canlı yapısı kendine özgüdür.
eğer bunu kastediyorsanız aynı fikirdeyim....
saygılar.
sanki parçacıklar birbirini
sanki parçacıklar birbirini çekiyor gibi
uzayda asılı duran su
uzayda asılı duran su taneciklerine benziyor aynı