Rosetta, 10 Yıllık Serüveninin Sonuna Çok Yaklaştı
10 yıl önce fırlatılan Rosetta sondası 67P/Churyumov-Gerasimenko isimli kuyruklu yıldızın üzerine konacak.
Avrupa Uzay Ajansı’nın Rosetta isimli sondası sonunda görevine başlayabilecek. 2004 yılında Dünya’dan ayrılan Rosetta’nın görevi 67P/Churyumov-Gerasimenko isimli kuyruklu yıldıza ulaşmaktı. Aradan geçen 10 yılın ardından, mutlu sona yaklaştık.
Ocak ayında kış uykusundan uyandırılan Rosetta, en uygun iniş açısını Kasım ayındayakalayabilecek. Sonda içerisine yerleştirilmiş olan zıpkın ile kuyruklu yıldız hedef alınacak. 67P kirli bir buz topu olduğu için iniş sırasında herhangi bir problemle karşılaşacağı düşünülmüyor.
Kuyruklu yıldız ve sonda Dünyamızdan 405 milyon kilometre uzaklıkta bulunuyor. Mars ve Jüpiter arasında bulunan kuyruklu yıldız,Güneş Sistemi içerisinde 55.000 Km/h hız ile hareket ediyor. Avrupa Uzay Ajansı bu yeni gelişmeden oldukça memnun. Çünkü içinde bulunduğumuz evreni daha iyi anlayabilmenin en kolay yollarından biri de kuyruklu yıldızları incelemek.
Bu gök cisimlerinin evrenin oluşumundan bu yana sonsuz boşlukta hareket ettiğine inanılıyor. Eğer yakınlaşıp bakarsak kuyruklu yıldızların halen üzerilerinde evrenin oluşumunun izlerini taşıdığını görürüz. Hatta eski gezegenlerin kalıntılarını bile bulabiliriz.
Buzla kaplı kuyruklu yıldızlardan birinin dünyamıza suyu getirdiğine inanılıyor. Bu da yaşamın başlamasına sebebiyet verdi. Rosetta, 67P/Churyumov-Gerasimenko üzerinde yapacağı araştırmalar ile bizi bu konuda daha fazla aydınlatacak.
Kaynak: http://www.technopat.net/
Philae keşif aracının elde
Philae keşif aracının elde ettiği verilere göre kuyruklu yıldızda organik moleküller bulunduğunu ortaya çıkarmış,bakalım neler bulacaklar.