Ana içeriğe atla
24 Ağustos 2012 tarihinde mcedemir tarafından gönderildi

DNA-HDD?

11 FOTOĞRAF,ELLİÜÇBİN KELİME DNA YA SIĞDI..

Harvard Üniversitesi Wyss Enstitüsü'nden George Church ve ekibi 53 bin kelime 11 fotoğraf ve bir bilgisayar programı içeren kitabı sentezleme yoluyla DNA içine aktardı.

Yapılan bu deneyin bilim tarihinde DNA içine yapılan en büyük veri kaydı olduğu belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde akademik "Science" dergisinde yaptıkları araştırmanın sonuçları yayınlanan Church, gerçekleştirdikleri deneyin amacının gittikçe artan dijital veri depolama ihtiyacını gidermek olduğunu söylüyor. Veri depolamada gün geçtikçe artan alan ihtiyacının DNA ile karşılanabileceği vurgulanırken, saklanan verilerin binlerce yıl korunabiliyor olması ise DNA üzerine depolamanın en büyük avantajı olarak vurgulanıyor. Uzun süre dayanabilmesinin yanında DNA'nın 1 gramına karşılık bin DVD'ye denk gelen kompakt yapısı da veri depolama DNA'yı özel bir konuma getiriyor.

Bugünün pahalı ve pratikliten uzak teknolojileri ile bir ilki başaran bilim adamları 5-10 yıl sonra DNA'ya veri kopyalamanın çok daha pratik ve ucuz bir hal alacağını ve bugün kullandığımız teknolojilerin yerini almaya başlayacağını belirtiyor.

Yukardaki alıntı içeriği yeni bir şeylerin başlangıcı sanki,Hayvanlardaki dna aktarımlarınada el atılırsa,sanki birşeyleri düşünmek bile hiç hoş değil,sezeryanla doğmuş keşiflerde ne derece insanla bir düşünülebilirki?,BİR GRAM DNA BİN DVD YE DENKMİŞ...Okulda göstermişlerdi  birbirine çevrilen matematik değerleri vardı,şimdi dna dvd ye çevriliyor :-))..İnsanlık kendi beyni ile gerçekten ne kadar gurur duysa azdır..Resmen paha biçilmez hazine gibi..

DNA

Yorumlar

Hep aklımın bı kosesını kemıren bı soruydu . Gercekten yapıldı daha neler gorucez .belkıde bundan sonra bı usb bellek yardımıyla dıl ogrenıp bılgı edınıcez hayallerımın ıcadı gercek olma yolunda bı adım atıldı.

DNA Hakkında ilaveler...

 

DNA

·         DNA, insan vücudunun bilgi deposudur.

·         İnsan vücudundaki 100 trilyon hücrenin hepsi DNA’daki bilgilerin tamamını eksiksiz bilmektedir.

·         DNA’da 3 milyar kimyasal harf vardır.

·         Bunlar A, T, G ve C harfleridir ve kendilerine özgü bir dile sahiptirler.

·         Bu harflerden yalnızca bir tanesinin bile eksilmesi ya da yer değiştirmesi, ölümcül hastalıklara sebep olmaktadır.

·         DNA, 1.000.000 ansiklopedi sayfasını rahatlıkla dolduracak bilgiyi içermektedir.

·         DNA, anne ve babanın tüm kalıtsal bilgisinin çocuğa geçmesini sağlamaktadır.

·         Hücrelerin göz, saç, kemik, deri, mide veya başka bir alanda özelleşmelerini DNA’daki bilgiler belirlemektedir.

·         DNA, metrenin milyonda biri kadar olan hücrenin içine, bir ipin makaraya sarılması gibi katlanarak sığdırılmıştır.

·         Bu ip birbiri üzerine dönen, sarmaşık gibi sarılmış iki zincirden ibarettir.

·         İki zincirin birbirinden uzaklığı 2 nanometre yani metrenin milyarda biri kadardır.

·         Hücrenin içindeyken metrenin milyarda biri kadar yer kaplayan DNA, açılıp içindeki harfler peş peşe dizildiği zaman 1 metre 80 santimetre uzunluğa denk gelmektedir.

·         Tüm hücrelerdeki DNA’nın uzunluğu, 9 milyon kilometre etmektedir. Bu uzunluk, 13 defa Ay’a gidip dönmeye eş değerdir.

·         DNA’nın protein üretiminde görevli parçalarına "gen" adı verilmektedir.

·         İnsan DNA’sı, 25.000 farklı gene sahiptir.

·         DNA’nın sadece %2’si protein üretiminde görevlidir, %98’inin ise ne işe yaradığı büyük bir sırdır.

%98 i bilinmeyen DNA içinde yaşamımızı sürdürüyorsak %98 ini bilen kuşak zamanının insanı olmayı bir günlüğüne de olsa isterdim doğrusu,Mission to Mars 2000 diye bir film vardı Dna konusunu çok iyi kullanmışlar,sanırım bazı görsel efektleride güzeldi.

y