Curiosity ilk lazerini ateşledi!
NASA’nın bu ay başında başarıyla Mars’ın yüzeyine inmeyi başaran keşif aracı Curiosity, ChemCam lazerini bir tenis topu büyüklüğündeki bir taşa ateşleyerekilk kimyasal deneyini gerçekleştirdi.
Güncelleme:20 Ağustos 2012 11:39
Curiosity, kendisinden 2,5 metre uzaklıktaki taşın yüzeyini lazeriyle eritti ve taşın kimyasal yapısı üzerinde analizlere başladı. NASA yetkilileri, ChemCam kamera ve lazer sisteminin ilk kez ve deneme amaçlı kullanıldığını, demenenin bir ‘atış talimi’ özelliği taşıdığını belirtti.
Nükleer güçle çalışan, bir ton ağırlığındanki en gelişmiş Mars robotu olan Curiosity, iki hafta önce Kızıl Gezegen’in ekvator bölgesindeki derin çukurlardan biri olan Gale Krateri’ne inmişti. Mars’ın jeolojik yapısını keşfetmek için birçok deney yapacak olan Curiosity, bir Mars yılı boyunca (686.98 gün) Kızıl Gezegen’de geçmişten kalan yaşam izi olup olmadığını araştıracak.
10 SANİYEDE 30 ATIŞ
Bu kapsamda, ABD ve Fransızların geliştirdiği ChemCam gezegendeki araştırmalar açısından büyük bir öneme sahip. Lazerin vurduğu ilk taşa, ilk olarak N165, ardından Coronation (taç giyme töreni) adı verildi. Bilimsel açıdan büyük bir önem taşımadığı belirtilen taşın, Mars yüzeyinde bolca bulunan volkanik taş bazalt.
Coronation, ChemCam tarafından 10 saniye lazer ışınına maruz bırakıldı ve bu süre içinde 30 atış yapıldı. Saniyenin beş milyarda biri kadar süren atışlar, çok küçük bir noktaya bir milyon watt’ın üzerinde enerji gönderdi. Lazerin neden olduğu parçalanma ve kıvılcımlar Curiosity’nin donanımları tarafından kaydedildi ve bilim insanlarına taşın hangi elementlerden oluştuğuna dair bilgi gönderdi.
ABD’nin New Mexico eyaletindeki Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda ChemCam baş soruşturmasıcı olan Roger Wiens, “Coronation’dan birçok sinyal aldık... Ekibimiz sonuçları değerlendirmek için çok yoğun çalışıyor. Sekiz yıl bu donımı inşa ettikten sonra artık geri ödeme vakti” dedi.
ChemCam için ilk büyük sınav, Curiosity’nin iniş yaptığı 6 Ağustos günü, uzay aracının roketlerine maruz kalan taşlık alan olacak. İniş esnasında ortaya çıkan itme gücünün, yüzeyin altındaki materyalleri de ortaya çıkarmış olabileceğine inanılıyor.
CURIOSİTY’YE YAKINDAN BAKIŞ
-En son teknoloji Mars keşif aracının amacı, Kızıl Gezegen’in geçmişte yaşama olanak veren şartlara sahip olup olmadığını ortaya çıkarmak.
-En az iki yıl görev yapması planlanan aracın maliyeti 2,5 milyar dolar.
-Aracın üzerindeki plütonyum-238 jeneratörleri, Curiosity’e 14 yıl yetecek elektrik ve ısı sağlayabilir.
-75 kg bilimsel donanım taşıyan araç, bugüne kadar Mars’ta görev yapan keşif araçlarını bu alanda 10’a katlıyor.
-Curiosity, yüzeydeki kaya ve taşların yüzeylerini incelemesini sağlayacak fırça ve sondaj makinelerine de sahip.
-Curiosity’nin ilk amacı, organik (korbon zengini) materyaller bulmak.
Yorumlar
teşekkürler. sizinde
teşekkürler. sizinde bayramınızı kutlarım.
Çok değişik bir keşif
Çok değişik bir keşif yapacağına inanıyorum.Şimdiye kadar yapılanların ötesinde.Umarım bir sürprizle karşılaşırız.
sürprizlerle karşılaşsalarda
sürprizlerle karşılaşsalarda bunları mümkün olduğunca bizimle paylaşmayacakları kesin bence :)
İnsanlığa hizmet açısından
İnsanlığa hizmet açısından bakmak lazım.Paylaşacaklarını sanıyorum.Saklasalarda neticede bu ortaya çıkacaktır.Yinede umarım paylaşırlar.
tabi mutlaka er yada geç
tabi mutlaka er yada geç açığa çıkacaktır sakladıkları.Umarım paylaşım konusunda bonkör olurlar.
Marsta çok şiddetli
Marsta çok şiddetli fırtınalar olmazmıydı.
bu araç bu fırtına karşısında nasıl bir şekil alıp
korunacak
mars yörüngesi güneşe en
mars yörüngesi güneşe en yakın zamanda olduğu zamanlarda kum fırtınaları oluyor, ama aracı etkilemez herhalde
mars hakkında elde ettikleri
mars hakkında elde ettikleri biligilerin büyük kısmını saklayacaklatdır mutlaka, bence mars ile ilgili çok daha başka bilinmez planları var gibi
bende saklayacaklarını
bende saklayacaklarını düşünüyorum büyük kısmını.
büyük ihtimal kaynak
büyük ihtimal kaynak arıyorlardır para getirici kaynaklar.. artık dünyada tek güçlü şey para biliyorsnuz :)
Curiosity'nin yapımında
Curiosity'nin yapımında bizimde katkımızın olması çok güzel.
NASA’da görev yapan Rizeli Dr. Behçet Açıkmeşe, Türkiye’nin gururu oldu. NASA tarafından ‘Mars Scince Laboratory Projesi’ kapsamında Mars’a indirilen ‘Curiosity’ isimli insansız aracın güdüm ve kontrol sisteminde görev alan Dr.Açıkmeşe, 2012 yılında uzaya gönderilecek olan aracın reaksiyon kontrol sistemini tasarladı.
DR. BEHÇET AÇIKMEŞE KİMDİR..
Rize’nin Ardeşen İlçesi’nde dünyaya gelen Dr. Behçet Açıkmeşe Ortadoğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra 1994 yılında ABD’ye gitti. Master ve Doktorasını Purdue Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği, Uzay ve Uçak Mühendisliği bölümünde tamamladı. 2003 yılında NASA’nın Jet Propulsion Laboratory bölümünde görev aldı. NASA’nın bir çok projesinde imzası bulunan başarılı Doktor halen Texas Üniversitesi Uzay ve Uçak Mühendisliği ve Mühendislik Mekaniği Bölümü’ne öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Açıkmeşe’nin NASA’daki görevi de devam ediyor.
NASA’da çok sayıda projede görev alan Açıkmeşe’nin, NASA’da ve ABD’de bilim dünyasında adından övgü ile söz ediliyor.
Geliştirdiği sistemi anlatan Türk bilim adamı, “Araç saatte 21 bin km hızla Mars atmosferine girdi. Daha sonra süpersonik paraşütünü açarak yavaşladı. Bir vinç yardımı ile ‘Curiosity’i zemine indi. Benim görevim ise bu aşamadan sonra başladı. Curiosity’i yere indiren uzay aracının, iniş bölgesinden en az 150 metre uzağa uçurulması gerekiyordu. Geliştirmiş olduğum GN&C sistemi uzay aracını, Curisity’e zarar vermeden, uzak, güvenli bir mesafeye uçurduk” dedi.
Bu projenin gerçekten çok güç bir proje olduğunu ifade eden Açıkmeşe, “900 kilogramlık bir yüzey aracını Mars’a götürmek ve onu bir vinçle Mars yüzeyine indirmek, uzay havacılık tarihinde bir ilkti. Birçok teknik zorluklar ve bilinmeyenler olmasına rağmen, bu proje umduğumuzdan çok daha başarılı ve pürüzsüz bir şekilde gerçekleşti” diye konuştu.
İlginç.Bilgilendirmen ve
İlginç.Bilgilendirmen ve paylaşımın için sağol.Bayramınızı kutlarım ufoloji.net üyeleri.(Umarım suç işlememişimdir.)