Japonya uzaya asansör kuracak
bir japon inşaat şirketi 2050 yılına kadar 36 bin kilometre yükseklikteki bir uzay istasyonuna çıkacak bir asansör inşa etmeyi planlıyor. 96 bin kilometre yükseklikteki bir ağırlıkla dengenin sağlanması öngörülüyor. bu proje ilk bakışta tam bir çılgınlık gibi gözüküyor. ancak obayashi adlı japon inşaat şirketi ciddi bir şekilde 2050 yılına kadar yeryüzünden 36 bin kilometre yükseklikte bir uzay istasyonu ve bu istasyona uzanacak bir çeşit asansör inşa etmeyi planlıyor. istasyona yolculuğun saatte ortalama 200 kilometre hızla yaklaşık bir hafta süreceği hesaplanıyor. bu asansörün, gökdelenlerden alışıldığı gibi bir kabin değil, yaklaşık 30 kişinin nakledilebileceği bir kapsül olması, kapsülün içinde de bir haftalık yolculuk için yaşam mekanları ve tuvaletlerin olması öngörülüyor. projenin 36 bin kilometreden de yükseğe uzanması planlanıyor. kule benzeri bu yapının toplam 96 bin kilometre yükseklikte olması, ucuna ise yapının dengesinin sağlayacak bir ağırlığın yerleştirilmesi hedefleniyor. bu yükseklik, dünya ile ay arasındaki mesafenin dörtte birine denk geliyor. turistik yolcuların uzay istasyonunda ineceğini, ancak bilim insanlarının 96 bin kilometre yüksekliğe kadar devam edebileceğini belirten proje yöneticisi satomi katsuyama, insanlar hep yüksek kulelere hayranlık duymuşlardır şeklinde konuşuyor. uzay istasyonunun enerjisinin ise güneş panelleri aracılığıyla sağlanması ve yeryüzündeki merkezde depolanması öngörülüyor. obayashi şirketinin uzmanları böyle bir projenin teknik açıdan mümkün olduğunu vurguluyor. ancak projenin maliyetinin ne kadar olacağının henüz hesaplanamadığını belirten obayashi yetkilileri, henüz bir yatırımcı bulunamadığını, ayrıca söz konusu dev borunun dünyanın hangi noktasına kurulacağı ya da kimin bu asansör ile uzaya çıkmak isteyeceği gibi soruların yanıtsız olduğunu kaydediyor. obayashi şirketinin sözcüsü projenin sadece bir hayal olarak kalmaması için, bu fikrin geliştirilmesi üzerinde çalışacağız diyor. dev projelerde tecrübeli şirket aslında bu, yeni bir fikir değil. sadece bilimkurgu yazarları değil, abd ulusal havacılık ve uzay dairesi nasada benzeri uzay asansörleri üzerine kafa yoruyor. obayashi, dev projelerin hayata geçirilmesinde tecrübeli bir şirket. inşa edildiğinde tarihin en büyük olimpik stadyumu unvanını kazanan sydney deki avustralya stadyumu ve dubai deki 75 kilometre uzunluğundaki sürücüsüz raylı ulaşım şebekesi bu projelerden sadece ikisi. obayashi şu anda, japonya nın başkentinde inşaatı bitmek üzere olan ve 634 metre ile ülkenin en yüksek binası unvanını alacak olan tokio sky tree (tokyo gökyüzü ağacı) adlı gökdelenin de arkasındaki şirket.
Yorumlar
uzay asansörü ilk olarak
uzay asansörü ilk olarak arthur c. clarke in the fountains of paradise kitabında, sonraysa uzay efsanesi dörtlemesinin son kitabı olan 3001 uzay efsanesi nde çıktı. kitapta dünyanın çevresine bir uzay asansörü kurulmuş ve uzay teknolojisine harcanan paradan önemli oranda tasarruf sağladığı için de oldukça başarılı olmuştu. kitapta asansör insan türünün rastladığı en sağlam maddeden, yani bilinen ismiyle elmas bilimsel ismiyle kristalin karbondan yapılmıştı. kitapta gerekli elmas jüpiterden elde ediliyor.
Eğer yaparlarsa müthiş bir
Eğer yaparlarsa müthiş bir mühendislik harikası olur. Yeryüzü mühendisliğinin aksine işin içine dünyanın dönüş hızı, atmosfer basıncı farkı gibi faktörler de dahil olacak. Fakat bunun olmasını istemezdim. Dışarıdan çirkin görünecek. Dünyaya saplanmış bir çivi gibi... Gerçi ilginç görünürse daha fazla DDV turist de alabiliriz :)) Bu arada ben Clake'ın 2001'inde olduğunu hatırlıyorum bu asansörün. Yanılıyor muyum?
hayır 2001 değil 3001 in
hayır 2001 değil 3001 in başlangıç kısımlarındaydı yanlış hatırlamıyorsam, hatta jüpiterin yıldıza dönüşümünden sonra çekirdeğinden etrafa saçılan dev elmasları kullanıyorkardı hammadde olarak.
insanoğlunun
insanoğlunun başarabilecekleri Hakkında büyük bir iyi niyet içinde düşünsemde bu konu olanaksızdır..ve asla realite olacağını düşünmüyorum..bizim bildiğimiz atmosfer yaklaşık 36 km yukarıda bitiyor ve uzay dediğimiz kısma geliyoruz..ilk etap olan 36.000 km yükseklik,yeryüzünden atmosfere olan yüksekliğin tam bin katı..yani,o kadar yükseğe çıkacak asansör içinde onu taşıyacak halatlar lazım..çelik vs konusuna girmiyorum..çünkü şu aşamada eminim kimse bilmiyordur bu halatların ne gibi bir maddeden yapılması gerektiğini..bildiğimiz asansörle karşılaştırırsak dört tana 36.000 metre yükseklikte uzaya bağlı duran halat:))düşüncesi bile çok komik..ve bu halat 30 kişilik kocaman bir asansörü uzaya ve yeryüzüne götürüp getirecek..ileride ise 96.000 km olması planlanıyormuş bu asansörün..dünyanın aya uzaklığı400.000 km civarı..biraz daha kendilerini sıksa bu hayalci mühendisler aya kadar yaparlar uzay asansörünü:))
peki,uzayda dünyanın etrafında dönen duran çöplükler ne olacak??ya halatları koparırlarsa:))o yükseklikte uzay çöpü yok denebilir,peki öyleyse garantisimi var olmadığının!!bu asansörün halatları rüzgarda nasıl sallanacak,güneş ışıklarında nasıl değişime uğrayacak,karda buzda ne hale gelecek?soru üstüne soru..japonların gerçekçi ve ciddi bir millet olduklarının bilincindeyim..ama buna rağmen bu işin japonları veya dünyadaki tüm devletleri aşacağını düşünüyorum..bence yapılması asla mümkün olmayacak bir olaydır..
mevsimler4 arkadaşım,çok teşekkürler...ilginçti...
voyager59 arkadaşım sizin
voyager59 arkadaşım sizin tespitleriniz daha da ilginç, birçok bilinmeze parmak basmışsınız, zaten biliminde bu sonsuzluğu, sınırsızlığı ve ulaşılmazlığı galiba en güzel özelliği
bilim her haliyle
bilim her haliyle güzeldir..teşekkürler Mevsimler4 Arkadaşım...
Japonya bu yapar valla :)
Japonya bu yapar valla :)