Ana içeriğe atla
7 Haziran 2011 tarihinde SiriusB tarafından gönderildi

İlk Türk istihbarat uydusu uzaya fırlatılacak!

Türkiye, fırlatma teknolojisine sahip olmadığı için ilk istihbarat ve keşif uydusunu Çin'den uzaya gönderecek.

Bu ülkeyle 20 milyon dolarlık anlaşma sağlandı. Göktürk-2'nin fırlatılma tarihi ise Aralık 2011.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da seçim kampanyalarında kullandığı ilk Türk istihbarat ve keşif uydusu Göktürk-2 için geri sayım başladı. Uydunun aralık ayında fırlatılması bekleniyor. Türkiye'de fırlatma teknolojisi olmadığı için Çin ile anlaşma sağlandı. Göktürk-2'yi 20 milyon dolar karşılığında uzaya Çin fırlatacak.

Göktürk-2 projesinde 2,5 metre aralıklı nesnelerin fotoğraflarını çekebilen bir uydu geliştirildi. Sistemin kamerası Güney Kore'den alındı. Geri kalan tüm imalat Türkiye'de gerçekleştirildi. Uydu, ilk testleri başarıyla geçti. Ayrıca uydu güneşi gördüğünde artı 130, karanlık tarafa geçtiğindeyse eksi 180 derece sıcaklıkla, vakumlamayla basınçsız ortamda test ediliyor. Göktürk-2'nin aralık ayının sonlarında ya da en geç 2012'nin başında uzaya fırlatılacağı öğrenildi. Yaklaşık 200 kilogram ağırlığında ve bir metreküp hacminde olması öngörülen Göktürk-2, Türkiye ve civarından aldığı görüntüleri anında Türkiye'ye indirebilecek. Projede Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) ve TÜBİTAK birlikte çalışıyor. Türkiye'nin yürüttüğü bir uydu projesi daha bulunuyor. İtalyan Telespazio şirketinin üretimine devam ettiği Göktürk-1, çok daha gelişmiş bir sistem olacak. Savunma çevrelerinde iki uydunun gereksiz olduğu, Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasındaki çekişme yüzünden iki ayrı projenin yürütüldüğü ifade ediliyor. Türkiye'de üretilen Göktürk-2'nin maliyeti yaklaşık 100 milyon dolarken İtalyanlara ihale edilen Göktürk-1 270 milyon Euro'ya mâl olacak.

 

 

Yorumlar

Göktürk 1-2 ve hatta 50 tane bile olsa ben uyduların içeriğinden ziyade fırlatma teknolojisinden neden hala kilometrelerce uzağız anlamıyorum.Başkasına bunu yaptırtmak daha ucuz vb kimse demesin,bu mantıkla yıllarca araba yapamadık daha yeni yerli otomobilden söz ediliyor.Uydumuz olması bu nedenle bana buruk geliyor.Hintliler japonlar çinliler bizden çokmu fazla acaba?Fransa bile gönderiyor.Konu Milliyetçilikten ziyade geri kalmışlığımız açısından beni etkiliyor.Bu konuya ayıracak paramız pulumuz yeterli değil de kabul edilir bir şey değil.

İranda uzaya kendi yaptığı taşıyıcı ile bişeyler(kaplumbağa,solucan vs.) gönderdiğine göre,varın siz düşünün artık...Uçak falanda yapmışlar,Şimdi biz İranı neye kime göre bakarak değerlendireceğiz,Atomla zaten uğraşıyorlar,dibimizde bişeyler yeşeriyor ama neki acep?