Ana içeriğe atla
2 Eylül 2010 tarihinde Uzist tarafından gönderildi

Uzay İstasyonu’nda ‘Sanayi Evrimi’

Uzayın havasız ortamında üretilecek çok özel kristal, dünyadaki enerji kullanım verimliliğini yüzde 60'tan fazla artırılabilir.



UUİ'ye bir yıl içinde üretim laboratuarı kurulacak

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun havasız ortamında üretilecek çok özel bir kristal türü, güneş enerjisi hücrelerinin yüzde 60’dan fazla verimle çalışmasını sağlayabilir. Bu da ortalama bir otomobilin sadece güneş enerjisiyle çalışması anlamına geliyor.

Dünya şartlarında üretimi neredeyse imkansız olan kristal türü eğer UUİ’de büyük müktarlarda üretilebilirse, enerji ihtiyacının karşılanmasında güneş enerjisini birinci sıraya yükseltebilir. Rus ve ABD’nin ortak projesinin 2013 yılında başlatılması planlanıyor.

Moleküler Işın Epitaksisi adı verilen teknikle üretilen kristalin uzaydaki havasız ortamda kazanacağı özelliklere dünyada erişmek imkansız. Houston Üniversitesi’nden Prof. Alex Ignatiev’in verdiği bilgiye göre uzayın havasız ortamında bambaşka özellikler kazanacak olan kristalden mamul ultra-ince yarı-iletken materyal, bilgisayar, güneş hücreleri, yüksek hızlı transistörler ve iletişimde büyük bir ilerlemeyi tetikleyecek.

 

 

Moleküler ışın epitaksi yöntemiyle üretilen bir güneş hücresi

Prof.Ignatiev, bu materyalin UUİ’nin dışında kurulacak bir ‘üretim uydusu’nda üretilebileceğini söylüyor. Uydu UUİ’ye monteli olabileceği gibi, arada istasyona uğrayan bağımsız bir uydu şeklinde de konuşlandırılabilir.

 

Rusya Federal Uzay Ajansı Roscosmos’un finansmanı ve Rus ve ABD’li bilimcilerin katılımıyla hazırlanan proje kapsamında, ilk insansız ‘deneme üretim uydusu’, 2013 yılında UUİ’ye gönderilecek. Roscosmos, proje için NASA’nın da mali desteği için bastırıyor.

Moleküler Işın Epitaksisi tekniği daha önceki Uzay Mekiği uçuşları sırasında uzay ortamında denenmiş ve olumlu sonuçlar alınmıştı.

Her şey yolunda giderse, bu kristalle üretilen yeni devre ve enerji panelleri 10 yıl içinde sanayide kullanılmaya başlayacak.



 

 

Yorumlar

bir merak konusuda benden , herkesin bildiği gibi iki zır mıknatıs sürekli olarak birbirlerini sonsuz bir enerjiyle itiyorlar sonsuz bir enerji derken yani birbirlerini ittikleri güç hep var yani durmuyor bitmiyor peki bunu kullanarak neden elektriik üretmiyorlar ?  ? ? birde evrende hava yok anti maddededn oluşuyor karanlık madde yani  ve güenşin bir atmosferide yok peki neye bağlı oalrak yanıyor ? plazma enerjisi nasıl oluyorda oldğu yerde kalıyıyor ve ısı veriyor uzun yıllar boyunca hemde hiç bir yakacak maddenin olmadığı bir yerdee...

aynı kutuplar birbirini iter ama kuvveti enerji ile karıştırmamak gerekir. yoksa bizi de yer küre sürekli çekiyor (biz de yer küreyi çekiyoruz) ama bunun enerjiye dönüşmesi için hareket gerekiyor. yani 2 farklı olgu bahsettiğin şey.

evren derken uzay boşluğunu diyorsan çok az miktarda madde var uzayda. karanlık madde ise her yerde olabilir, tam bir bilgi yok çünkü dark side :D

güneş kendini yakıyor diyebiliriz bir nevi (hidrojenler birleşip helyumu oluşturuyor ve enerji açığa çıkıyor), bütün yakıtı bittiğinde o da sönecek. güneşteki bu enerji üretme olayına füzyon deniyor.

plazma ısı verdikçe soğur ve plazmalığını yitirir. plazma zaten çok aşırı enerjiye sahip gazlardan oluşuyor bildiğim kadarıyla.

merak ettiğin benzer şeyler olursa http://tr.wikipedia.org adresini tavsiye ederim.