Ana içeriğe atla
16 Nisan 2011 tarihinde SiriusB tarafından gönderildi

"Merak" Yaşam Kalıntısı Arayacak

[video:http://www.youtube.com/watch?v=2Wkq_Y2I2-M]

NASA’nın yeni Mars keşif aracı "Curiosity" (Merak), kızıl gezegende daha önce bir yaşam olmuşsa, buna dair kanıtları araştırıp bulmayı hedefliyor.

25 Kasım’da fırlatılması planlanan Curiosity, daha önceki Mars araçlarından farklı olarak neredeyse bir otomobil büyüklüğünde.

Bilim adamları, Curiosity’den gelecek veriler ışığında, gezegenin mikrobiyolojik bir yaşam formunun hayatını sürdürebilmesi için gerekli ortam özelliklerine sahip olup olmadığını anlamaya çalışacak.

İleri teknoloji ürünü araç, ABD’nin California eyaletindeki Pasadena kentinde bulunan NASA Jet Tahriki Laboratuarı’nda fırlatılacağı günü bekliyor.

Curiosity için yeni bir süspansiyon sistemi tasarlayan teknisyenler, aracın çok daha zor Mars koşullarında uzun süre hareket edebilmesini umuyor.

2 metre uzunluğunda bir robot kol ile daha kolay veri toplayabilecek olan Curiosity, yeni bir havacılık elektroniği teknolojisi kullanacak.

NASA’nın Mars Bilim Laboratuarı (MSL) tarafından geliştirilen Curiosity, 2012 yılının Ağustos ayında Mars’ta olacak. 4 farklı iniş rotasından hangisinin uygulanacağı önümüzdeki aylarda netleşecek. Projenin toplam maliyetinin 2,3 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

 

 

Yorumlar