Ana içeriğe atla
2 Ekim 2010 tarihinde kuzey tarafından gönderildi

Kainatın sonu için en muhtemel tarih.

Yeni bir araştırmaya göre, kainat yüzde 50 ihtimalle gelecek 3,7 milyar yıl içinde sona erecek.

Bazı bilim insanları evrenin ve içindeki her şeyin artarak genişleyeceğini, daha yeni evrenlere bölüneceğini düşünüyor. Bu "ebedi şişme" teorisi olarak biliniyor ve popüler bir bilimkurgu malzemesi olan 'çoklu evrenler' fikrini doğuruyor.

Ancak bir grup bilim insanı, fizik kurallarının asla sona ermeyen ve sürekli genişleyen bir evrende çalışmadığını ve evrenin bir noktada sona ermesi gerektiğini savunuyor.

Berkeley'deki California Üniversitesi'nden Raphael Bousso, bu sona erişin en güçlü ihtimalle ne zaman olabileceğini araştırdı.

Bousso ve ekibi her şeyin olabildiği ve olabileceği, dahası sonsuz kez olacağı sınırsız evren savını inceledi.

Ekibe göre, buradaki sorun, eğer her şeyin olmasına dair sınırsız sayıda durum varsa, o halde bunların hepsinin oluş ihtimalini belirlemek mümkün değildir. Yani bildiğimiz fizik kuralları çalışmaz.

Bousso "Eğer sondan hoşlanmıyorsanız, o halde ebedi şişme fikrinde ihtimaller ileri sürmenizin ya da neyin muhtemel olduğuna karar vermenizin bir yolu yok. Şu anki evrenin çalışmasını sağlamanın tek yolu, gelecekte bir noktada zamanı ve her şeyi sona erdirecek bir felaketi hesaba katmaktır" diyor.

Ekip karmaşık kuramsal fizikten ve ileri matematikten yararlanarak bu sonun en kuvvetli ihtimalle ne zaman meydana geleceğini hesapladı.

Bousso, "Zamanın bizin ömürlerimiz dahilinde sona ermesi mümkün görünmüyor, ama yüzde 50 olasılıkla gelecek 3,7 milyar yıl içinde bitecek" diyor.

Bu evrenin ve zamanın Güneş yok olmadan önce sona ereceği anlamına geliyor.

Bazı fizikçiler ise evrenin gelecek beş milyar yıl içinde sona ereceğini savunuyor.

Yorumlar

 

 

Buradaki bilinmeyen yüzde ellinin temsil ettiği olay da şu..Yüzde elli 3.7 milyar yıl sonra kainatın yok olma ihtimali,diğer yüzde elli yani bilinmeyen yüzde elli de kainatın yok olmasından önce sadece kainatın bir bölümünde yani dünyada bir kıyametin olması ihtimalidir..

Güneşten önce evren ve zamanın yok olacağını söylemelerinin sebebide bu yüzde elli ihtimal olsa gerek..

 

 

Kainatın sonu derken bilim adamları bunu kıyamet olarak vurguluyor,veya öyle anlaşılıyor..Oysa kıyamet ayrı,kainatın sonu ayrıdır.Yani  kıyametın olabilmesi için mutlaka kainatın sonunun gelmesi beklenemez..Kıyamet sadece dünyada da olabilir,bütün kainatta da olabilir..Ama fazlaca bilinene göre önce kıyamet sonra da bütün kainatın yok olacağı yönünde..Bütün kainatın yok olması konusunda ise yeterli bir kesinlik yoktur.Bilim dünyasının bunu yüzde elli olarak tahmin etmeside bundandır..

Fakat burada biraz da çelişkiler var..Örneğin "Zamanın bizin ömürlerimiz dahilinde sona ermesi mümkün görünmüyor"deniliyor..Peki neden olmasın.İnsanlar dünyada yaşarkende zaman her an durabilir,sona erebilir.Ayrıca bir çelişkide şu;"Bu evrenin ve zamanın Güneş yok olmadan önce sona ereceği anlamına geliyor".Yine burada da evren ve özellikle zaman olmadığında güneş nasıl var olmaya devam edebilir buda başka bir çelişki..