Ana içeriğe atla
13 Ekim 2010 tarihinde ukikar tarafından gönderildi

Sonunda İlk İnsansı Robotu'muzu Yaptık

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre ‘’Suralp’’ adı verilen robot, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Kemalettin Erbatur liderliğindeki bir ekip tarafından geliştirildi. ‘’Suralp’’, 13 Ekim Çarşamba günü üniversitenin Tuzla Orhanlı’daki yerleşkesinde düzenlenecek toplantı ile görücüye çıkacak.

Robot Suralp Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Sabancı Üniversitesi

Yorumlar

Neden acaba bazı ülkeler robotlar üzerinde çalışıyor..Japonların asımo'su,iranın surena'sı,ve şimdide bizim suralp..Yani siz yaparsınızda biz yapamazmıyız hesabımı,bir rekabetmi ne..Aslında ülkeler robottan önce uzay teknolojileri üzerinde çalışsa daha iyi olur.Yada robot yapan ülkeler beyin güçlerini birleştirip uzaya yönelse...

Örneğin birçok ülke uzay bilimleri üzerinde kafa yoruyor.Buna mukabil bazı ülkelerinde robotlar üzerinde çalışması yersiz gibi geliyor bana..Önce uzaya gidecek aracı yapıp sonra robotu yapmak daha akıllıca olur sanırım..Nasa bunu böyle yapıyor..Önce keşif aracı yapıyor gezegenlerden veri topluyor,daha sonra ise gezegenlere robotlar gönderiyor..

Mesela uzayda yol alabilecek veya başka gezegenlere gidebilecek araştırma yapabilecek,veriler toplayabilecek insansız bir roket,veya buna benzer bir araç yapmak,veya voyager gibi bir uzay harikası yapmak,en azından yapamıyorsanız bile yapacağız,yapmamız lazım düşüncesi ile hareket etme yerine,robotlarla uğraşmak yersiz gibi..Bu sonradan yapılacak bir icraatı ilk önce yapmaya benziyor..

Sayın Muzaffer arkadaşım soyledıklerınde haklılık payı olabılır ama şu bılgıyı senınle paylasmak ıstedım..

Robotik ve uzay bılımlerı bırbırlerı ıle beraber yuruyen bılım dalları .. robotık konusundakı bazı seylerı cozebılırsek cok daha verımlı uzay aracları yapmak mumkun olabılır bızım robot yapmamız belkı cok bır sey ıfade etmeyebılır ama japonların ve amerıkalıların bu konuda dunyaya acıkladıklarından cok daha fazla calıstıklarını soyleyebılırım .

Robotık okumus ( uzay muhendıslıgı bolumunde  )  birisi olarak robot teknolojısı ozellıkle elektrıksel motorların yanı mıkro elektronık alanında cıddı calısma gerektıren seyler oldugunu soyleyebılırım.Mıkro elektronık ve yapay zeka ıle bırlıkte gelıstırılebılecek robotlar da kullanılan teknolojı de ınsansız veya ınsanlı uzay araclarında kullanılan teknoljıdır kı bunun gelısmesı demek ozellıkle ınsansız uzay araclarının hedeflerıne varma yolunda onlerıne cıkan engellerı aşabılmelerı ıcın ( kı su an ıcın bu tur sorunlar cıddı olarak arastırmları sekteye ugratıyor ornegın 7-8 sene once jupıtere fırlatılan sonda yolda verıcı antenının buyuk bır kısmını acamadıgı ıcın toplam 8 senelık calısmanın sonucu sadece belırlı bır buyuklugun altında bılgı paketlerının ıletmesı ıle %100 verımlı olamadı ve bazıları ıcın hayal kırıklıgı oldu her ne kadar sımdıye kadar bılmedıgımız bazı verılerı bıze saglamıs olsada cok daha fazlasını saglaması işten bıle değildi ) çok onemlı olacak teknıklerı sağlayabılır.

saygılar

 

Sevgili diabolica arkadaşım.Tabiki konunun uzmanı olarak sizin verdiğiniz bilgiler bu konuda daha tutarlı ve doğrudur.Ben size katıldığımı ifade ediyorum.Ben burada örneğin,bizde veya iranda (japonları ve amerikalıları bunun dışında tutmak istiyorum) yapılan bu tarz robotların uzay teknolojileri ile birlikte kullanılamayacağını belirtmeye çalıştım..Daha doğrusu iran'ın ve bizim yaptığımız bu robotların uzaya yönelik olduklarını sanmıyorum..

Yani uzay konu dışı bırakılıp öylesine yapılan sıradan (Belli bir amacı olmayan,sadece harekete dayalı olarak yapılmış) robot olduklarını düşünüyorum.. Siz bu konuda eğitim almış bir kişi olduğunuza göre size şunu sormak istiyorum; sizce iranda ve bizde üretilen bu robotlar ne amaçla üretilmiş olabilirler?..Geleceğe yönelik olarak yani uzay teknolojileri ile paralel kullanılmak için mi üretildiler.Veya bu uzay için bir deneme mi?.(ki,ben sanmıyorum) Bu konudaki bilgilerini merak ediyorum,yazarsan sevinirim..

 

Sayın Muzaffer arkadaşım; Soyledıklerınıze katılıyorum. Sanırıyorum ki 3. dunya ülkeleri olarak tanımladığımız ülkelere öncelikle bırakınız uzayı robotu önce insanlarınıza kaliteli yaşam için yol hastane okul gibi sosyal ihtiyaçları karşılayacak şeyleri yapmaları gerektiğinin hatırlatılması lazım.

Ama ben kendımce bu robotların nedenını şöyle anlıyorum : bilim alanında kendı basımıza bir başarıları olmamasından dolayı özellikle son 40 yıllık dunya bılımının aldıgı ınanılmaz hızlı yola ayak uyduramamıs ve bır seyler uretememek yuzunden bılım çevrelerınde bır yer edınememıs olmanın verdıgı açığı robot yaparak ahandan bızde robot yaptık bakın bızde her turlu bılımde ılerıyız mesajını vermek oldugunu soyleyebılırım Robotık esasen çok çetrefıllı bır sey olmasına rağmen özellikle çok ileri duzeyde ihtiyaçlara gerek duyulmadan çalışılabılecek bır ortam. sonucta kullanılan metaryeller bazında kolay temın edılen şeylere ıhtıyac duyulması ve esasen zor olan noktaların cok acık sekılde bılınmesı ve bu konuda spesıfık olarak zaman ayrılıp sonucua ulaşılabılınmesı olarak görüyorum robot yapmanın dayanılmaz hafıflıgını :))

 

Not : robotıkte dunyadakı herkesın ortak problemı insandaki kas iskelet eklem bağlantısının kopyalanmasıdır yanı bız parmagımızı yada dırsegıımızı hareket ettırırken bınlerce sinir sanıyenın cok kucuk bır anında elektrıksel olarak tepkı verırler oysakı bunu bır elektrık sıstemı ıle elde etmek gunumuzde cok mumkun değil zaten ondan dır kı HONDA robotundan hatırlarsınız hareketlerı hep sankı teklıyerek duragan ve ınsanımsı hareket akışkanlıgı yoktur. Eğer ki gunun bırınde bır ulke cıkıp sanıyede bınlerce verı akıs emrını paralel olarak aktarabılecek elektrık elektronık devrelerı yapıp bunuda roboto uygularsa  o zaman ıste ınsansı robot yapmanın bır anlamı olur .

 

Saygılar

bide şu var neden sürekli olarak insan benzeri robot yapılıyor amaç ne daha değişik hareket kabiliyeti daha iyi olan bişey yapsalar daha iyi olmazmı dikkatimi çekiyor robot dendiği zaman sadece insan benzeri demirden yapılmış bir yığın geliyor hemen herkezin aklına