Ana içeriğe atla
10 Şubat 2011 tarihinde Ufoloji3R27O2C tarafından gönderildi

Saniyede 10 Katrilyon İşlem Yapıyor

En hızlı süper bilgisayara sahip olma unvanını yeniden ele geçirmek isteyen IBM, iki yeni model üzerinde çalışıyor.

Evlerimizde ve iş yerlerimizde kullandığımız bilgisayarların gücü ve hızı her yeni nesilde bir kademe daha gelişirken, süper bilgisayarlar da aynı hızla gelişimlerini sürdürüyorlar.

Dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarını gösteren TOP500 listesinin 2010 sıralamasında, Çin’de bulunan Tianhe-1A adlı bilgisayar 2,57 petaflop hızıyla ilk sırada yer alıyor.

Bunu geride bırakmayı hedefleyen IBM, 2011 yılında 10 petaflop seviyesindeki bir bilgisayarı kullanıma sunmaya hazırlanıyor.

Saniyede 10 Katrilyon İş Yapacak
ABD’nin Chicago şehrinde bulunan Argonne Ulusal Laboratuarı’nda kullanılmaya başlanacak olan Mira adlı süper bilgisayarın 10 petaflop hızına ulaşacağı belirtiliyor.

Mira tüm dünyadan araştırmacılar ve bilim adamlarının kullanımına açık olacak. Mira’nın saniyede 10 katrilyon işlem yapabildiği söyleniyor.

2011 yılında 10 petaflopa ulaşmayı hedefleyen IBM’in planları bununla da sınırlı değil.

Hedef 20 Petaflop
2012 yılında ABD, Kaliforniya’da bulunan Livermore Ulusal Laboratuarı’nda kullanılacak olan Sequoia’nın 20 petaflopluk bir güce sahip olacağı belirtiliyor.

1,6 Pbyte bellek ve 1,6 milyon adet çekirdeğe sahip olacak olan Sequoia geniş çaplı simülasyonlar ve silah teknolojilerinde kullanılacak.

Örneğin bir hortumun bir kasaba içerisinde hangi yöne doğru hareket edeceği bu bilgisayarla tahmin edilebilecek.

İnanılmaz Artış
IBM’in duyurusunu yaptığı bu iki süper bilgisayarın günümüzdekilere kıyasla çok ileri seviyede oldukları görülüyor.

Eğer bu bilgisayarlar belirtilen rakamlara ulaşırsa, performansın iki sene içerinde neredeyse 8 kat arttığına şahit olabiliriz.

Uzmanlar, 2020 yılına gelindiğinde süper bilgisayarların performansının 100 petaflopu aşabileceğini belirtiyorlar. Bunun önündeki tek engel ise para.

Eğer hükümetler ya da şirketler bu tip çalışmalara olan desteklerini çekmezlerse, süper bilgisayarların hızları kısa sürede inanılmaz seviyelere ulaşabilir.

Yorumlar