Milyonlarca obje 'Uzay Çiti' ile izlenecek
Amerikan savunma ve havacılık şirketi Lockheed Martin, dünya yörüngesindeki uydular, eski roketler ve çöplerden oluşan milyonlarca objeyi takip edebilmek için 'Space Fence' (Uzay Çiti) adı verilen ileri teknoloji ürünü bir radar sistemi geliştiriyor.
Bu proje sayesinde gelecekte yapılacak insanlı ve insansız uçuşlar için tehlike arz eden nesneler izlenebilecek ve daha güvenli rotalar tespit edilebilecek.
ABD Hava Kuvvetleri, Uzay Çiti için Lockheed Martin ile 107 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı. Firma, 18 aylık sözleşme kapsamında 2009'dan bu yana üzerinde çalıştığı projeyi daha da geliştirecek ve yer tabanlı bir radar sistemi inşa edecek.
Yörüngede aktif durumda çalışan uydular, kullanım ömrünü geçirmiş uydular, uzaydan gelen irili ufaklı meteorlar ve diğer milyonlarca nesne 1960'lardan beri Amerikan Hava Kuvvetleri Uzay Gözlem Sistemi tarafından izleniyordu. Bu sistemin yerini alacak olan yeni Uzay Çiti radarları, yörüngedeki çarpışmaları çok daha erken tespit edip önlem alınmasını sağlayacak ve zaman kazandıracak. Uzay Çiti, hâlihazırdaki radarların görebildiğinden çok daha küçük uyduları ve çöpleri belirleme imkânı sağlayacak. Onbinlerce nesne gerçek zamanlı izlenebilecek ve herhangi bir acil durum anında gerekli müdahale yapılabilecek.
Uzay Çiti, düşük yörüngedeki (100 - 240 kilometre arası irtifa) bir basketbol topu kadar bile küçük olan nesneleri algılayabilme hassaslığına sahip olacak.
Lockheed Martin, proje kapsamında General Dynamics, AT&T ve AMEC firmalarıyla birlikte çalışıyor.