Ana içeriğe atla
1 Aralık 2010 tarihinde yasam formu tarafından gönderildi

Samanyolu'nda beklenmeyen misafir

Gökbilimciler, galaktik yamyamlık sonucu bir başka gökadadan Samanyolu’na gelen yeni bir gezegen keşfettiler.

Samanyolu dışından gelen gezegen ve onun ömrünün sonuna yaklaşmış olan yıldızı kızıl dev, bilimcilere Dünya’mızın kaderiyle ilgili ipuçları sunuyor. Keşif, Şili’de bulunan Avrupa Güney Gözlemevi’ne bağlı La Silla teleskobuyla gerçekleştirilmiş. Ekibin başındaki Dr Rainer Klement, HIP-13044b adı verilen gezegenin Jüpiter’den dörtte biri oranında daha büyük olduğunu söylüyor.

Dünya’dan 2.000 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldız çevresinde dönmekte olan gezegen, 6 ila 9 milyar yıl öncesinde Samanyolu tarafından ‘yutulan’ bir uydu cüce-gökadaya ait. Klement gökbilimciler tarafından gökadamız dışındaki bir yıldıza ait gezegen sisteminin ilk defa gözlendiğine dikkat çekiyor.

 

Keşif, gezegenin yörüngesel çekimine bağlı olarak yıldızdan bize ulaşan ışıktaki titremeler sayesinde yapılabilmiş. Gezegen, yıldızının çevresini sadece 16,2 dünya günü süresinde turluyor. Bilimcilere göre gözlenen yörünge yıldızın kızıl dev safhasına geçmesinden önce muhtemelen çok daha genişti.

HIP-13044b, ömrünün sonuna yaklaşmış böylesi bir yıldızın çevresinde dolanması açısından oldukça ilgi çekici. Kendi yıldızının bir kızıl deve genişleme sürecinden sağlam kurtulabilmiş bilinen ender gezegenlerden. Bu süreçten sonra küçülen ve helyum yakmakta olan yıldız bir sonraki aşamada tekrar genişleyecek ve bu da muhtemelen gezegenin sonu olacak.

Avustralya Astronomik Gözlemevi’nden Dr. Fred Watson'a göre, Güneş’in muhtemelen 5 milyar sonra tamamlanacak olan ömrünün sonunda Dünya’nın başına geleceklerin daha iyi anlaşılabilmesi açısından bu keşif son derece değerli.

 

KAYNAK: NTVMSNBC - Orjinal Makale

 

Yorumlar