Ana içeriğe atla
25 Eylül 2014 tarihinde mcedemir tarafından gönderildi

MARSTAKİ HİNDİSTAN UYDUSU

Hindistan eskiden beri Bilgisayar yazılımları ve uzay araştırmalarını birlikte yürüten bu konular hariç az gelişmiş,zaman zaman iç sorunları ile ön plana çıkan bir ülke.Gelgelelim uzay ve bilgisayar yazılımları,hatta ucuz araba üretimleri bile olma özelliği olanda bir ülke.Dünyada sıradışı örnek bir ülke.Aşağıdaki alıntı yazıda ilginç olan,adamlar marsı bir defada doğrudan bulup,gönderdikleri uyduyuda orda burda kaybetmeden nokta atışı hatta öngörülenden 12 dakika önce hedefe ulaştırıyor.Demekki uzay araştırmaları Amerika ve Rusyanın edindiği deneyimlerle sadece onların tekelinde değilmiş,yani Türkiyede uzayda herhangi bir gezegene uydu gönderebilir,yıllardır nasa da çalışan türkleri biliyoruz zaten.Ne diyelim darısı bizim başımıza.

Hindistan’ın uydusu ilk denemede Mars’a ulaştı

Hindistan Uzay Araştırma Kurumu’nun (ISRO) geçtiğimiz yıl başlattığı Mars Uydusu Projesi ilk meyvesini verdi, hem de ilk denemede! Mangalyaan isimli uydu, 10 aylık yolculuğunun ardından Mars’ın yörüngesine başarıyla girmeyi başardı. Hindistan böylece ilk denemesinde Mars’a uydu gönderen ilk ülke oldu.

Sanskritçe “uzay aracı” anlamına gelen Mangalyaan, yerel saatle 07:41′de (beklenenden 12 dakika önce) Kızıl Gezegen’e ulaşmayı başardı. Mangalyaan’ın Mars’ın yörüngesine girme sürecini ISRO merkezinde takip eden Başbakan Narendra Modi, çalışmada emeği geçenleri kutlayarak tarih yazdıklarını belirtti. Mangalyaan’ı çok az bilinen bir rotayı takip ederek yerleştirdiklerini belirten Modi, Hintli mühendis ve bilim insanlarının başarısına dikkat çekti.

Mars’ın yörüngesine ilk denemede uzay aracı yerleştiren Hindistan, en büyük rakibi Çin’i geride bırakmakla kalmayıp uzay araştırmaları konusunda başı çeken Rusya ve ABD’yi de utandırdı. Hindistan’ın Mars Uydusu Projesi, Kızıl Gezegen’in yüzeyindeki mineral bileşimlerini ve atmosferindeki metan gazını araştıracak.