Gezegenini yiyen yıldız
Yörüngedeki Hubble uzay teleskobu, Samanyolu'nda bir gezegenin, çevresinde döndüğü güneş benzeri yıldızı tarafından "yutulmakta" olduğunu tespit etti.
Yıldızların yörüngelerinde dönen gezegenleri yutabildiklerini bilen astronomlar, ilk kez bu olayı böylesine açık "gördüler". Yıldızı tarafından "yenen" gezegen çok uzak olduğu için, Hubble bu olayı fotoğraflayamadı. Bilim adamları, teleskobun verilerinin analizi ışığında bunun bir görüntüsünü oluşturdu.
İngiliz bilim adamları tarafından yapılan keşif, The Astrophysical Journal Letters dergisinde yayınlandı.
Araştırmacılar, 1500 derecelik yüzey ısısıyla Samanyolu'nun bilinen en sıcak gezegeni olan Wasp-12b adlı gezegenin yıldızı tarafından tamamen yutulmasının, 10 milyon yıl içinde tamamlanabileceğini belirttiler.
Bu gözlemin Hubble'a geçen yıl eklenen "Cosmic Origins Spectrograph" adlı cihaz sayesinde yapılabildiğini kaydeden bilim adamları, gezegenin atmosferinin ısının ve yıldızının çekim gücünün etkisiyle şiştiğini ifade ettiler.
2008'de keşfedilen Wasp-12b, Dünya'dan 600 ışık yılı (bir ışık yılı 9,5 trilyon km) uzakta ve Cocher takım yıldızında bulunuyor.
Güneş Sisteminin 317 Dünya büyüklüğündeki en büyük gezegeni Jüpiter'den yüzde 40 daha büyük kütleye sahip gezegen, yıldızına öyle yakın bulunuyor ki etrafından dönüşünü 24 saatten biraz fazla bir zamanda tamamlıyor.
alıntıdır.
Yorumlar
Ellerine sağlık :) Halleye
Ellerine sağlık :) Halleye benzio :D
Resim gercek degil, sanatci
Resim gercek degil, sanatci gözüyle bir canlandirma bunu biliyorsunuzdur.Günes sistemi disinda kesfedilen gezegenlerin böyle net görüntüleri olmaz, siyah bir leke olarak görülebilirler belki.
Bazilarida görülmeden kesfediliyor, etrafinda döndügü yildizin isigindaki düzenli (belli bir periyotla) azalma ile farkedilebiliyorlar.
wooow süper ya emeğine sağlık
wooow süper ya emeğine sağlık anah