Ana içeriğe atla
29 Nisan 2010 tarihinde rood tarafından gönderildi

Satürn’deki Yıldırımın Fotoğrafı Çekildi

NASA’nın Cassini Uzay Aracı Satürn’de şimşek görüntüleri yakaladı. Görüntülerle bilim insanları ilk kez başka bir gezegendeki şimşeği görmeyi başardılar.

 

Yıllardır Satürn ve uydularını gözleyen aracın kamerası mümkün olduğu kadar sönükleştirilerek  gezegendeki şimşek görüntülendi.

Avusturya Graz’daki Uzay Araştırma Enstitüsü’nden Georg Fischer, “Bu radyo dalgaları yoluyla aldığımız ilk şimşek görüntüsüdür” diyor. Görünür ve radyo görüntülerinden güçlü bir fırtınaya ait şimşeği gördüğümüzü biliyorum” diyor.

Kaliforniya Enstitü ve Teknoloji Birimi’nden Andrew Ingersoll’a göre ise bu görülen Dünya’da görülen en büyük fırtına benzeri, hatta daha güçlü bir fırtına gördüklerini söylüyor. “Ama bu fırtınalar kesinlikle sık sık oluşmuyor” diyor.

Yıldırımın ilk görüntüleri Ağustos 2009′da elde edildi. Fırtına, 2009′un Ocak ayından Ekim ayına kadar sürmüştür.

Şimşeğin filmini oluşturmak için bilim insanları daha fazla görüntüye ihtiyaç duydular. Veriler baştan sona, Kasım 2009′dan Aralık 2009 arasında toplandı. 30 Kasım tarihine gelindiğinde elde 16 dakikalık bir veri elde edildi. Parlamaların 1 saniyeden daha az sürdüğü gözlendi. Görüntülerle 3000 km’lik bir bulutta 300 km çapında bölgeye kadar etkili yıldırımlar tespit edildi. Bilim insanları bulutların altındaki derinliği ölçmek için parıltıların genişliğinden yararlandılar.

Dünya ve Satürn’deki bu fırtınalar çoğunlukla AM frekansında alınabilecek radyo dalgaları yayar. Filmdeki sesler Cassini’nin radyosu ile elde edilmiştir ve Satürn’deki fırtınaya aittir.

NASA daha önce Voyager ile 1977′de de Satürn’deki fırtınaların radyo dalgası yaydığını belirlemişti. Cassini gezegenin çevresinde radyo dalgası yayan ve parlak bir kuşak tespit etmişti. Ancak araçtaki kameralar buradaki yıldırımları yakalayamamıştı.

2004 yılında Satürn’e ulaşan Cassini’nin gezegenin çok parlak ve yansımanın yüksek olması nedeniyle yıldırımları görmesi çok zor olmuştur. Satürn’ün muazzam halkalarından yansıyan güneş ışığı, dünyada parlayan dolunaydan daja fazla ışık saçmaktadır. Ağustos 2009′da gezegendeki gece-gündüz eşitliğinin oluşması ile bu yansıma yokolunca gezegendeki yıldırımlarda ortaya çıktı.

Cassini Görüntüleme Ekibi’nden Ulyana Dyudina, “Görünür ışık görüntüleri bize yıldırımlar hakkında çok bilgi vermektedir. Bu fırtınaların ne kadar güçlü, bulut tabakalarının yapısını ve yoğunluklarına göre enerjilerini ölçebiliriz” diyor.

(Daha önce Satürn gezegeninde hayat olduğuna dair ciddi araştırmalar yapan bilimadamları, elde ettikleri bu görüntülerle bir adım daha ileri gitmiş oldular. Satürn gezegeninin uydularında yaşam olduğuna dair ciddi araştırmalar sürmektedir)

kaynak: http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2010-129