Çok ağır...ama uçuyordu
Günümüzdeki en ağır uçabilen kuş olan 22 kiloluk Afrika dev toyu, dinozorlar çağının uçan sürüngenleri yanında hafif siklet kalıyor.
Ayakizlerine dayanarak dinozorların ağırlıklarını hesaplayabilen yeni bir yöntemin sunulduğu çalışma, uçan pterozorların ağırlıklarının yaklaşık 145 kilo olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmanın, fosil ayakizlerini ele alarak soyu tükenmiş bir canlının ağırlığını hesaplayabilen bir yöntemi ilk olarak sunduğu belirtiliyor. Önceki çalışmalar dinozor ağırlığının tahmininde genel olarak kemikleri ele alıyordu.
Japonya Fukui Dinozor Müzesi’nden paleontolog Tai Kubo yönteminin, pterozorların uçmalarına karşın oldukça ağır canlılar olduklarına ilişkin sağlam kanıtlar sunduğunu söylüyor. Araştımacı çalışmasına, Ueno Hayvanat bahçesindeki timsah, kaplumbağa, kertenkele ile kurbağalara ait 17 canlı türüne ait ayakizlerini inceleyerek başlamış.
Buradaki ayakizlerini toplayan Kubo, ayakizi sahibi olan canlının ağırlığını da kaydetmiş. Bu değerleri incelemesi sırasında, bireyin ön ve arka ayak büyüklükleri ile toplam ağırlığı arasında bir ilişki saptamış. Sonrasındaysa elde ettiği matematik modeli pterozorlara ait olan ayakizlerine uygulayarak sonuca ulaşmış.
Kubo, bundan sonra modeli dinozorların bugün yaşayan yakın akrabaları olan kuşlara uygulayarak test edeceğini ve sonrasında da diğer dinozor türlerinin izleri üzerinde çalışacağını belirtiyor.