Uzayda büyük çarpışma!
Hubble ve Rosetta teleskopları, muhtemelen 2009 yılında meydana gelen dev asteroid çarpışmasından arta kalan taş fırtınasını fotoğrafladı. Hubble'ın fotoğrafında, moloz yığınının başında X şeklindeki bir parçanın bulunduğu görüldü.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nden (NASA) yapılan açıklama, uzayda ilk defa X şeklinde bir parçanın görüntülendiğini, bu tuhaf parçanın büyük olasılıkla bizim Güneş sistemimizde Şubat veya Mart 2009 yılında, iki büyük asteroitin çarpışması sonucu oluştuğunu belirtildi.
Fotoğrafı Ocak-Mayıs 2010 arası çekilen, "P/2010 A2" adı verilen 130 metre çapındaki nesne, çapları 1 santimetre ile 2,5 santimetre arasında değişen parçacıklardan oluşan bir kuyruğa sahip.
NASA'da görevli araştırmacılar, sözkonusu oluşumun, büyük bir asteroitin kendisinden 3 veya 6 metre daha küçük bir asteroitle çarpışması sonucu meydana geldiğini ifade ediyor.
İngiliz dergisi "Nature"'ün 14 Ekim tarihli sayısında yayımlanan araştırmaya göre, iki asteroit, saatte 18 bin kilometre hızla çarpıştı, çarpışmanın etkisiyle küçük asteroit toz haline gelirken, büyük asteroitin ise kütlesi küçüldü.
ABD'nin Kaliforniya üniversitesinde görevli uzaybilimci David Jewitt'e göre, iki asteroitin çarpışması sonucu küçük bir atom bombası kadar güçlü bir patlama meydana geldi.
Jewitt, "Sözkonusu asteroitler, Güneşe göre bulundukları konumlarından dolayı, çarpışma anı izlenememiş" dedi.
Çarpışma sonucu ortaya çıkan X şeklindeki tuhaf parça, Hubble'ın güçlü kameraları tarafından Mars ve Jüpiter gezegenleri arasında bulunan asteroit kuşağında görüntülendi.
Yorumlar
x şeklinde olması benide
x şeklinde olması benide şaşırttı doğrusu bende x şeklindeyi ilk defa görüyoruyorum
ortaya çıkan şekil gerçekten
ortaya çıkan şekil gerçekten ilginç izlenmeye değer. bakalım ne çıkacak..
paylaşım için teşekkürler
paylaşım için teşekkürler