Dünya'nın Ekseni Kaydı !
11 Mart günü Japonya’yı sarsan büyük deprem Dünya’nın dönüş hızını artırdı, gün kısaldı, gezegenin ekseni kaydı.
NASA’dan jeofizikçi Richard Gross 8,9’luk depremin Dünya’nın dönüş hızını artırarak 24 saatlik bir günü 1.8 mikro saniye (saniyenin milyonda biri kadar) kısalttığını belirtti.
Gross, daha önce 1.6 mikro saniye olarak açıklanan rakamın yeni ölçümlerden sonra 1.8 olarak düzeltildiğini; yeni verilere ulaştıkça bu rakamın değişiklikler gösterebileceğini de ekledi.
Uzmanlara göre aslında yaşananlar bir buz patencisinin buzda daha hızlı dönmek için kollarını içe doğru kapatmasından çok da farklı değil. Aynı şekilde bir deprem sırasında kütle kayması Ekvator’a ne kadar yakın gerçekleşirse bu durum Dünya’nın dönüş hızını o kadar artırıyor.
Dünyada bir gün 24 saat, yani 86.400 saniye sürüyor. Yıl boyunca mevsimsel değişikliklerden ötürü 1 milisaniye (1000 mikro saniye) değişiklik yaşanabiliyor.
ABD Jeolojik Araştırma Kurumu’ndan Kenneth Hudnut ilk gelen bilgilere göre depremin Japonya’daki ana adada 2,5 metre kadar kayma yarattığını ayrıca Dünya’nın ekseninde 17 santimetre kayma yaşandığı açıklandı.
Uzmanlar, depremin kaya kütlelerini kaydırarak kütle dağılımını değiştirmesi sonucu Dünya’nın ekseninde oluşan kaymayı şöyle açıklıyor:
“Bu kayma Dünya’nın dönüşünü birazcık sarsıntılı biçimde etkilese de gezegenimizin uzaydaki eksenine herhangi bir etkisi olmamıştır. Böyle bir değişim ancak Güneşin, Ayın ve gezegenlerin çekim kuvveti gibi dış etkiler sonucunda oluşabilir.”
Büyük depremlerin bundan önce de Dünya’nın dönüşünü etkilediği biliniyor. Çok şiddetli depremlerin bir günün kısalmasına sebep oldukları kaydedilmişti.
Geçtiğimiz yıl meydana gelen 8.8 büyüklüğündeki Şili depremi de Dünya’nın dönüş hızını artırarak bir günü 1.26 mikro saniye kısaltmıştı. 2004’te Sumatra’da meydana gelen 9.0 şiddetindeki depremden sonraysa bir gün 6.8 mikro saniye kısalmıştı.
Güzel paylaşım tşekkürler
Güzel paylaşım tşekkürler