Uzaylılar Buralarda Yaşıyor Olabilir
Favoriler Gliese 581g ve Titan...
Astrobiyoloji dergisinde yayınlanan makaledearaştırmacılar farklı kriterlere odaklanan iki ayrı liste hazırladı: Dünya'ya Benzerlik Endeksi ve Gezegen Yaşanabilirlik Endeksi. ABD'deki Washington Üniversitesi'nden Dirk Schulze-Makuch, "Önce başka gezegenlerde de Dünya'dakine benzer koşullar olabilir mi diye sorduk. Çünkü bu koşulların yaşama elverişli olduğunu biliyoruz" diyor. İkinci olarak da dışgezegenlerde bizim bildiğimiz-bilemediğimiz başka yaşam türlerinin yaşama olasılığı var mı sorusuna cevap aranmış.
Gezegen Yaşanabilirlik Endeksi ise yüzeyin buzla mı taşla mı kaplı olduğu, atmosferi ya da manyetik alanı olup olmadığı gibi başka faktörleri inceliyor. Ayrıca Ana yıldızdan gelen ışık ya da gelgit çekimi gibi organizmalara enerji verebilecek ne tür kaynaklar olduğuna da bakıyor.
Gelgit çekimi, bir diğer nesne ile yerçekimsel etkileşimlerin bir gezegen ya da uyduyu içten ısıtmasına verilen ad. Gezegen Yaşanabilirlik Endeksi'nde dikkate alınan son faktör ise kimya: Organik bileşikler ve önemli kimyasal reaksiyonlar için gereken sıvı bazlı çözücüler var mı?
Satürn'ün uydusu Titan
DÜNYA'YA BENZERLİK ENDEKSİ
Dünya - 1,00
Gliese 581g - 0,89
Gliese 581d - 0,74
Gliese 581c - 0,70
Mars - 0,70
Merkür - 0,60
HD 69830d - 0,60
55 Cnc c - 0,56
Ay - 0,56
Gliese 581e - 0,53
GEZEGEN YAŞANABİLİRLİK ENDEKSİ
Titan - 0,64
Mars - 0,59
Europa - 0,49
Gliese 581g - 0,45
Gliese 581d - 0,43
Gliese 581c - 0,41
Jüpiter - 0,37
Satürn - 0,37
Venüs - 0,37
Enseladus - 0,35
GLIESE 581 FARKI
Her iki endekste de üç-dört gezegenle temsil edilen Gliese 581 sistemi, gökbilimciler tarafından yakından izleniyor. Sistem kızıl bir cüce yıldızın etrafında dönen dört (belki de beş) gezegenden oluşuyor.
İlk listede Gliese gezegenleri ve Mars, Merkür ile Ay'ın dışında bir de HD 69830d gezegeni yer alıyor. HD 69830d, Neptün büyüklüğündeki bir dış gezegen ve Pupa takım yıldızında yer alıyor. Ana yıldıza ideal uzaklık olarak görülen, yüzeyin ne çok soğuk ne de çok sıcak olduğu "goldilocks bölgesi"nde konumlanıyor.
Jüpiter'in uydusu Europa
İkinci listede ise başı Satürn'ün uydusu Titan çekiyor, onu Mars ile Jüpiter'in uydusu Europa izliyor. Europa'da çekim kuvvetinin yarattığı gelgit etkisiyle ısınan bir yeraltı su okyanusu olduğu sanılıyor.
1000'DEN FAZLA ADAY
Güneş Sistemi dışında yaşanabilir ortam arama çabaları son yıllarda hız kazandı. 2009'da uzaya fırlatılan NASA'nın Kepler uzay teleskobu bugüne dek binden fazla aday gezegen buldu.
Gelecek nesil teleskopların bir adım ileriye giderek, uzak yıldızlardan gelen ışıkta biyogöstergeler bulması, örneğin bitkilerin ürettiği klorofili belirleyebilmesi mümkün görülüyor.
Yorumlar
Sayın mcedemir,sizi biraz
Sayın mcedemir,sizi biraz umutsuz olarak gördüm diyebilirim.Aslında umutsuz olmanızın sebebi gayet açık.Nerede kaldı bu uzaylılar diyorsunuz gibi :) Kanaatime göre ben evrende asla yalnız olmadığımızı ve yalnız olmaya da mahküm edilmiş olabileceğimizi sanmıyorum.Bilim belki şimdiye kadar bizlere uzaylıları gösteremedi veya göstermedi,ya da onlar dünyaya kadar gelebilecek teknolojiyi henüz yakalayamadı olabilir.İşin garibi belki de hiç bu süper teknolojiyi hiç bir zaman onlarda bizler de yakalayamayacağız.Bu üzücü ve hayal kırıklığı olacaktır.Ama bu durumda bana göre başka bilgi kaynaklarına da bakabiliriz.En azından birileri var ama temas kuramıyoruz diye düşünebiliriz.Örneğin kuranda,Biz gökleri yeri ve bunlar arasındakileri oyun ve eğlence olsun diye yaratmadık der.Burada aslen kasdedilenin,bizlerden başka canlılar olabileceğini düşünüyorum.Bu kesin böyledir anlamında değil,sadece bizlerden başkalarının da olmasının mantıksız hiç bir tarafının olamayacağını düşünüyorum.Yani birileri bir yerlerde var ve yaşamaya devam ediyorlar.Bundan eminim :) Belki de ansızın büyük bir sürpriz ile de karşılaşabiliriz.Bir gün uyandığımızda uzaylıların dünyaya geldiğini duyarsak hiç şaşırmamalıyız.Her an her şey olabilir.Çünkü çağımız şu anda buna çok müsait.
Kesinlikle Kesinlikle
Kesinlikle
Kesinlikle muzaffere katılıyorum bu evrende yalnız olamayız (aslında değiliz bizden başka akıllı varlıklarda var ama)
Benim kişisel görüşüme göre
Benim kişisel görüşüme göre bizim içinde bulunduğumuz Güneş sisteminde Dünyada yaşayan biz İnsan ırkından başka bir canlı türü olabileceği çok uzak,Bu düşüncemide Bu güne kadar Tüm gelişmiş ülke teknolojilerinin gizli yada açık yaptığı hiç bir çalışma sonucu olarak duymamamız ve aynı zamanda Güneş sistemi gezegenleri sakinleri diye hiçkimsenin bizi ziyaret etmemesi.Tabi bu arada Bizim Sistemimizden öğrenebileceğimiz hiç akla gelmedik sürprizler olabilir şu anda çok lüx bir düşünce olabilir ama bir gün bize bile çok normal gelebilecekler,Bilim bu yönde ilerliyor ve henüz kötü yola sapmış değil.Buraya kadar biz ve gezegenimizin bulunduğu Güneş sistemi hakkındaki düşündüklerimdi,Bundan sonrası bizim ömrümüzün yetmeyecekleri ile ilgili İnsanlık geleceği.Ufo ile ilgili Dünyada onca bize yansıyan elektronik ortam bilgilendirmeleri sonucunda dahi hala ikna edilmişler grubuna girmediğim için memnunum.Bir taraftanda Bizim dışımızda olmaları gerektiğine inancımıda hiç kimsenin,hiçbir şeyin değiştiremiyeceğinide biliyorum.O zaman Şu andaki yetersiz teknolojiye bakarak bu inancımı kaybetmiyeceğime göre Güneş sistemi dışında yaratılmış olanlarında anlamsızca bir yaradılışı olduklarına inanmıyorum.Dinimizin kitabı Oku ile başlamışsa bize vadedilmişlerinde okunun içinde olduğu bir gerçek,ama okuduğunu anlamak kimbilir kaç yılları alır bu bilinmez.Ben Kitabımızı bu yüzyılda dahi doğru dürüst anladığımızı sanmıyorum.Dünya ve içindekiler biz dahil korkunç bir labaratuvar,şu andaki bilim bile hala taş devrinde gibi görünüyor bu labaratuar içinde ,Atomu parçalamayı öğrendik ama hemen hayvansal içgüdüye teslim ettik.Enerji üretilmesindende bir türlü emin olamıyoruz bu durumdayken güneş sistemi dışına nasıl sıçrama yapılabilecekki önce insanlık onların izini bulsun...Gelecek Güneş sistemi dışında, Keşke biz de görebilseydik,Neyseki bunun yerine bize ruhlarımızın Gerçek Dünyası vadedilmiş.