Ana içeriğe atla
23 Ekim 2012 tarihinde muzzi55 tarafından gönderildi

Parlak nesneler Mars'a ait

Parlak nesneler Mars'a ait

Mars keşif aracı Curiosity, 10 gün önce Mars’ın kızıl kumlarında parlak bir cisim bulmuştu. NASA, kepçesiyle Mars kumu toplayan uzay aracının rastladığı parlak cisimlerin Kızıl Gezegen'e ait olduğunu açıkladı. Dahası, Curiosity birkaç saat önce ilk Mars kumunu yutarak önemli bir deney daha gerçekleştirdi.

Nükleer keşif aracı Curiosity, kısa bir süre önce Mars yüzeyinde parlak bir cisme rastlamış, cismin uzay aracından düşmüş olabileceği ihtimalinin göz önüne alınmasının ardından cisim olduğu yerde bırakılmıştı. Curiosity, son analizlerinde, tekrar parlak cisimlere rastlarken, bu cisimlerin Mars’a özgü olduğunu tespit etti.

‘Rocknest’ adı verilen bölgede robotik kolunu kullanarak ikinci kez parlaklık tespit ettiği bölgeyi kazan ve kepçesini doldurduğu kumu inceleyen Curiosity, parlak cisimlerin Mars’a ait olduğunu ortaya çıkardı. Curiosity’nin rastladığı ilk parlak nesnenin uzay aracından düşmüş plastik bir parça olabileceği ifade edilmişti.

NASA, en son keşfin ardından yaptığı resmi açıklamada, “İlk başta Curiosity’den düşen parçalar olduğu düşünülen ve bu yüzden uzay aracının numune işleme mekanizmasına konulması istenmeyen nesnelerin, Mars’a ait olduğu” ifade edildi.

Curiosity’yi kontrol eden bilim insanları, yapılan son tespitin ardından üçüncü kez kazı yapmak için Curiosity’nin kepçesini ve numune işleme mekanizmasını temizledi.

 

Mars yüzeyinde tespit edilen bir diğer parlak cisim.

İLK MARS KUMUNU YUTTU
NASA, Curiosity’nin kepçesiyle üçüncü defa doldurduğı toprak numuneyi, bugün Kimya ve Mineraloji Cihazı (CheMin) tarafından analiz etmek için yuttu. İlk Mars kumunu yutan Curiosity, Mars'taki analizlerinde de önemli bir adım attı.

Curiosity projesinin başındaki California Teknoloji Enstitüsü'nden John Grotzinger, "CheMin ilk Mars kumunu tattı. Curiosity görevinde önemli bir çizgiyi geride bıraktık" dedi. CheMin, Mars görevinde ilk kez kullanılırken, kepçedeki numuneler daha sonra Mars Numune Analizi (SAM) cihazına dökülecek.

 

Keşif aracının incelediği bölgeye ait, 15 Ekim tarihli bir fotoğraf.

CheMin ve SAM cihazlarının yapacağı analizler, Mars’ta bir zamanlar mikrobiyolojik yaşam olup olmadığı konusunda önemli bulgular sunacak.

 

 

 

Curiosity, 5 Ağustos günü Mars’ın Gale Krateri’ne indikten bu yana geçen iki ayı aşkın sürenin ardından, uzun süre deney ve analizler yürüteceği ‘Glenelg’ noktasına gidiyor.

 

Curiosity'nin Glenelg noktasına izlediği güzergah.

Mini Cooper büyüklüğündeki 2.5 milyar dolarlık uzay aracı, insanlığın bir başka gezegene bugüne kadar yolladığı en büyük keşif aracı olma özelliğine sahip. Curiosity, Mars’ta en az iki yıl süren analizlerde bulunacak.

 

Mars'ta bulunan parlak cisimlerden birkaçına örnek.

 

kaynak:www.ntvmsnbc.com

Yorumlar

Bu nesnelerin curiosity den düşen parçalar oldukları söylendi.Daha sonra da marsa ait oldukları ortaya çıktı.Araçtan düşen parça olmadıkları eski görünümlerinden anlaşılıyor zaten.İkinci resimdeki parça..

Aslına bakılırsa ikinci resimdeki nesnenin çok daha yakınlaştırılmış hali nasada kesinlikle vardır.dahası curiosty onun analizini çoktan yapmıştır.Kanımca solucanımsı yada sülük tarzı bir canlıdır.Marsta zeki canlılar düzeyinde bir yaşam olmadığına ama daha basit sürüngenimsi tarzında bir yaşam olabileceğine inanıyorum en büyük kanıtı kutuplarındaki donmuş sudur.Nasanın,Venüs ya da Merküre değilde Marsa onlarca gelişmiş araç göndermesi tesadüfi değildir.

Burada benim anlamadığım konu nasanın neden bukadar geç yanıt vermesi, yani muzzininde dediği gibi bunun kat kat daha yüksek çözünürlükte olan resmi vardır, bunları paylaşırken neden kılıkırk yarıyorlar , nedir ne saklanıyor, ne bu gizlilik bu kadar örtü ve hikaye.

Bütün mesele şu aslında Marsta bakteriyel düzeyde  de olsa yaşam olduğu açıklanırsa o halde sadece 8 gezegen olan bizim güneş sistemimizde 2 farklı gezegende yaşam oluştuysa 200 milyar yıldızı bulunan samanyolu gökdasında kim bilir kaç yaşam vardır belirsizliği  ortaya çıkacakki, galaksimizde sayısız uygarlık olduğu fikri olasılık hesaplarıyla  kesinlikle kanıtlanmış olur.(yani yaşam dünyaya özeldir - evrenin merkezinde olma hikayeleri son bulacaktır) Bu da eğer sayısız uygarlık varsa nekadar korunaklıyız?acaba bize saldırma niyetinde olanlar çıkarmı gibi soruları beraberinde getireceği için şu anda Marstaki mikro organizma düzeyindeki basit yaşam oluşumları bile açıklanmıyor,dünya buna hazır değil söylemi masada tabağımızda durmaya devam ediyor kısaca.