Ana içeriğe atla
15 Kasım 2010 tarihinde kuzey tarafından gönderildi

Mars'ın atmosferi keşfedilecek

Amerikalı bilim insanları, Mars'ın yüzeyini ve atmosferini detaylı bir şekilde inceleyebilmek için insansız uçak ARES'i geliştiriyor. 

Proje başarılı olursa ilk kez dünya yapımı bir uçak, yabancı bir gezegenin semalarında uçacak. Bölgesel Ölçekli Havasal Çevre Araştırmacısı (ARES) adlı insansız uçak, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'nın Virginia eyaletindeki Langley Araştırma Merkezi'nde yapılıyor. ARES'in, NASA'nın Mars Keşif Programı çerçevesinde 2011'de fırlatılması, 9 ay içinde de gezegenin atmosferine girmesi planlanıyor. 

Kızıl Gezegen'e koruyucu bir kapsülün içinde sıkıştırılmış halde gönderilecek olan insansız uçak, Mars atmosferine girdiğinde kapsülün içerisinden çıkacak ve kanatlarını açarak uçuşuna başlayacak. Bir saat boyunca havada kalacak olan ARES'in, yaklaşık 645 kilometre boyunca uçuş gerçekleştirmesi planlanıyor. 

ARES'in yüksek çözünürlüklü kameraları ve hassas algılayıcıları sayesinde, bu süre içinde Mars'ın atmosferik özellikleri, manyetik alanı ve yüzeyi ayrıntılı bir şekilde incelenecek. Elde edilen veriler, Mars'la ilgili pek çok soruya yanıt niteliğinde olacak. 

Atmosfer bilimci Joel Levine, Discovery News'e yaptığı açıklamada, "ARES sayesinde şu ana kadar Mars'a gönderilen yüzey araçları ve uyduların göremediği şeyler keşfedilecek. Atmosferdeki gazlar ilk kez net bir şekilde ortaya çıkacak" dedi. Mars Keşif Programı, ARES'in yanı sıra her biri en fazla 485 milyon dolar değerinde olan 9 farklı projeyi daha içeriyor.

 

Yorumlar

Teşekkürler kuzey, ilginç bir haber fakat başlıkta bir sorun var gibi. Mars'ın atmosferinin var olduğunu biliyorlar zaten ve keşfetmek de var olduğu bilinmeyen birşeyi bulmak anlamına geliyor. Orada sanki ufak bir hata var :) incelemek daha doğru olurdu. Ellerine sağlık

Saygılar

(-_-) Yok arkadaşım sen bir az yanlış anlamışın mars atmosferinin keşf edildiyini biliyorum ama bu başlıkta

mars atmosferinin  neden oluşduğunu, terkibinin keşf edilmesinden bahs ediliyor.Yazımda bir problem olursa kusura bakmayın Türk dilini o kadarda iyi bilmiyorum

Uçak kuyruğunun yapısı muhtemelen dünyanın atmosferinin yoğunluğuna bağlı olarak göstereceği aerodinamik tepkilere göre tasarımlanmış. Marsın atmosferi daha farklı olduğundan ve orada kopan bir kasırganın dünya ölçeğiyle ancak bir yaz esintisine denk geleceğinden kuyruğu da farklılık gösteriyor diye düşünüyorum. Aerodinamik uzmanları var ise aramızda, beni düzeltmelerini rica ediyorum :)

Mantıklı, sanırım sizin düşünceniz planör mantığıyla çalışıyor olabileceği yönünde. Olabilir, fakat Mars yüzeyindeki sıcaklık gerilimi 160 derece. Yani güneşin yansıdığı tarafda 27 derecelik bir sıcaklık oluşurken, bu olay gece tarafında -133 derecelere düşüyor (bunlar santigrad biriminden sıcaklıklar). Bu durumda planöre kuvvet verebilecek bir sıcak hava akımı güçsüz olurdu. Fakat oluşan rüzgar taşıyabilir ama bu koordine bir hareketi imkansız kılar. (rüzgarda uçan uçurtma gibi)