Ana içeriğe atla
20 Eylül 2010 tarihinde rood tarafından gönderildi

Dikkat Jüpiter Geliyor!...

 

Güneş sisteminin en büyük gezegeni olan Jüpiter, tam 47 yıl sonra Dünya’ya en yakın mesafeye ulaşacak

 

Bu gece Dünya’ya 592.1 milyon kilometre yaklaşacak olan Jüpiter, gün batımında parlak bir nokta şeklinde gökyüzünde belirecek.

 

Pazartesiyi salıya bağlayan saatlerde ise, Dünya Jüpiter ve Güneş’in arasından geçiyor olacak. İşte bu saatlerde Jüpiter gökyüzünde tepede belirecek. Dünyanın 10 katı, Güneş’in ise onda biri büyüklüğünde olan Jüpiter, Dünya’ya bir dahaki yakınlaşmasını 2022 yılında yapacak. 

 

Jüpiter’in Dünya’ya yakın konuma geleceği günlerde, dev gezegen ile 63 uydusu teleskoplar ile gözlemlenebilecek. ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) için çalışan gök bilimci Tony Philips, “Jüpiter şu anda o kadar parlak ki, onu bulmak için bir gök haritasına ihtiyacınız yok. Sadece dışarı çıkın ve onu göreceksiniz” dedi. 

 

Güneş sisteminde beşinci sırada yer alan Jüpiter’in değişen parlaklığı ise gök bilimciler arasında yeni bir tartışma konusu oldu. Güneş sistemindeki tüm gezegenlerin toplam yoğunluğunun 2.5 katı yoğunluğa sahip olan Jüpiter, Venüs ve Ay’ın ardından Güneş sistemimizdeki en parlak gezegen. Bazı kaynaklar, Jüpiter’in parlaklığının gökyüzünün en parlak yıldızı Sirius’tan bile fazla olduğunu öne sürüyor.  

 

Philips, Jüpiter’i hiç bu kadar parlak gözlemlemediğini belirterek, “Tecrübeli her gözlemci için Jüpiter’in parlaklığındaki değişiklik çok kolay anlaşılıyor” dedi. 

 

BİR TEK YAKLAŞAN O DEĞİL

 

Gökbilimciler, ‘tesadüfen’ Dünya’ya aynı anda yaklaşacak tek gezegenin Jüpiter olmadığını belirtti. Jüpiter gibi bir gaz devi olan Uranüs, yine Pazartesi gecesi Dünya’ya yaklaşacak ancak çıplak gözle gözlemlenmesi çok daha zor olacak. Teleskopla bakıldığında ise, Jüpiter’den bir derece geride zümrüt renkli bir disk gibi görülecek. 

 

Ağırlıklı olarak helyum ve hidrojenden oluşan gaz devi Jüpiter, her 12 yılda bir Dünya’ya yaklaşıyor. En son ziyaretini 1999’da yapan dev gezegene kıyasla Uranüs’ün Dünya’ya yaklaşması bilinmeyen bir şey. Philips, “Bu insanın hayatında bir kez tanık olabileceği bir olay” dedi. 

 

Philips, Jüpiter’i gözlemlemek isteyenlerin bulutlu havalar yüzünden cesaretlerini yitirmemesi gerektiğini söyledi ve Jüpiter’in birkaç hafta boyunca mesafesini koruyacağına dikkat çekti. Bu haftalar süresince, dev gezegen Batı’da şafak öncesinde görülebilecek.

 

KAYNAK: hurriyet.com.tr/DIŞ HABERLER 20 Eylül 2010

 

NASA Jupiter 2010 Tony Philips ABD Havacılık ve Uzay Dairesi 2022

Yorumlar

Bu haberi nereden aldınız bilmiyorum ama, bazı bilgiler yanlış, düzeltmek isterim.  Jüpıter Dünyadan 318 kat daha büyük. uydusuda 63 tane degil, 16 tanedir.yaklaşmasıda 592 milyon km hayatta olmaz . çünkü dünyaya uzaklıgı zaten 750 milyon km.dir.bu durumda Marsın uzaklıgı 206 milyon km dir.ikisi yanyana gelmesi gerekir.bir gezegenin yörüngesinden 1 metre sapmasını  bile, heralde kimse tahmin edemez neler olacagını..Amacım kimsenin bir şeyi yanlış bilmemesidir.                                        kaynak Tübitak Evren ansiklopedisi.

 Dünya'nın kütlesinin yaklaşık 318 katıdır,yani içine 318 dünya sığar anlamında.. çapı da 143.800 km,yani dünya'nın 11 katından az fazla,veya denk..Etrafına 10 veya 11 dünya sığar anlamında... 

 Haberde (çap) dünyadan büyüklüğü 10 kat denmiş,yani yaklaşık olarak doğru....

Dün vieo kameramla Jüpiter'i ve uydularını görüntülemeyi başardım. Biraz optik zum ve gece çekimi moduyla işe yarıyor, siz de deneyin mutlaka. Ömrünüzde bir defa tecrübe edebilirsiniz bu olayı belki de. Ama mutlaka ışığı arttıran gece modunu(gece görüşü değil) kullanın, yoksa uydular gözükmüyor.