Pardus'un 2013 sürümü tamamlandı
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, TÜBİTAK öncülüğünde geliştirilen açık kaynaklı işletim sistemi Pardus'un 2013 sürümünün kamu, KOBİ ve özel sektörün kullanımına sunulduğunu bildirdi.
Altunbaşak, Pardus İşletim Sistemi'nin 2013 sürümünün tanıtımı amacıyla Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi'nde (ULAKBİM) düzenlenen basın toplantısında, yazılım dünyası ile donanım dünyası arasında farklı dillerin geçerli olduğunu belirtti. Altunbaşak, işletim sistemlerinin, yazılım ve donanım dünyası arasındaki çevriyi sağlayan sistemler olduğunu söyledi.
Pardus'un Linux tabanlı bir işletim sistemi olduğunu anlatan Altunbaşak, Pardus Projesi'nin kendileri için çok önemli olduğunu ifade etti.
Linux'un dünyada en çok kullanılan 2 işletim sisteminden biri olduğunu dile getiren Altunbaşak, şunları kaydetti:
''Halk tarafından oluşturulmuş, anonim işletim sistemlerine 'açık kodlu işletim sistemleri' deniliyor. Açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olan Linux'u Türkiye'ye özgün hale getirmek için 2003 yılında bu projeye başladık. Özgün hale gelmesi için öncelikle yardım menülerinin Türkçe olması lazım. Türkiye'de kullanılan, satılan tüm donanımlarla uyumlu çalışması, yüksek performanslı olması gerekiyor. Proje kapsamında tüm bunlarda istediğimiz bir noktaya geldik. İşe, Türkiye ile uyumlaştırmakla başladık ama bir noktada fazla ileriye gitmişiz. Linux'un ana gövdesinden ayrılmışız. Tüm dünyada Linux üzerinde yapılan iyileştirmelerden faydalanmak istiyoruz ama Pardus ana gövdeden biraz fazla ayrıldığı için oradaki iyileştirmeler bize yansımıyordu. Pardus'un 2013 sürümünün en önemli özelliği, Linux'ta yapılan tüm iyileştirmeler bize de yansıyor. Şimdi Pardus'u çok daha yaygın hale getirmek istiyoruz.
İşletim sistemini yaygınlaştırmak için kritik bir kütleye ulaşmak lazım. Biz kritik kütle olarak kamuyu seçtik. Bunun için BİLGEM bünyesinde yürütülen Pardus Projesi'ni Ankara'da yer alan ULAKBİM'e aldık. Böylece kamuyla daha yakın olacağız, çıkan sorunlara anında müdahale etme imkanımız olacak.''
''ÇOK DAHA BÜYÜK BİR EKOSİSTEMİN PARÇASI OLACAK''
Pardus'u çok daha büyük bir ekosistemin bir parçası haline getirmeyi planladıklarını ifade eden Altunbaşak, çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü söyledi. Pardus'un sayı olarak da çok daha iyi bir noktaya geleceğine işaret eden Altunbaşak, TÜBİTAK olarak, 2-3 ay içerisinde Pardus'a benzeyen ama daha farklı açılımlarının da olacağını bildirdi.
TÜBİTAK'ın, 350 proje üzerinde çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Altunbaşak, ''Bunlar belli bir noktaya geliyor. Ticarileştirilemeyenler TÜBİTAK'ın raflarında kalıyor. Pardus'ta böyle bir sorun yok. Çünkü Pardus zaten bedava. Pardus'u yaygınlaştırıyoruz. Bununla ilgili iş planımızı koyduk'' dedi.
Projenin hedefleri hakkında bilgi veren Altunbaşak, öncelikli hedef kitle olarak kamu ve KOBİ'leri seçtiklerini söyledi. Pardus'un yüksek performanslı olmasını hedeflediklerini anlatan Altunbaşak, sistemin güvenli ve kararlı olması gerektiğini vurguladı. Altunbaşak, işlevsel ve görsel memnuniyeti sağlamak istediklerinin altını çizdi.
PARDUS'A GEÇİŞ BAŞLADI
Milli Savunma Bakanlığı'nın şu anda 9 bin 500 kullanıcı ile Pardus'un 2013 sürümünü kullandığını belirten Altunbaşak, Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Komutanlığı'nda da 4 bin cihaz üzerinde gerekli testlerin tamamlandığını bildirdi. İstanbul Su ve Kanalizasyon İşletmesi'nde (İSKİ) 1.500 bilgisayarın göçünün tamamlandığını, yıl sonuna kadar bu rakamın 3 bin 500 olmasının hedeflendiğini kaydetti.
Altunbaşak, Genelkurmay Başkanlığı Sağlık Komutanlığı geniş alan (internet) ağında yer alan yaklaşık 4 bin bilgisayarlık sistem ile analiz çalışmalarının başlatıldığı Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) bu yıl içinde Pardus'a geçiş başlamasını beklediklerini ifade etti. Adalet Bakanlığı için de test ve uyarlama çalışmaları sürdürüldüğünü anlatan Altunbaşak, TÜRMOB ile mali müşavir ve muhasebecilerin kullanımına sunulmak üzere özel bir sürüm çalışması yaptıklarını dile getirdi.
FATİH PROJESİ'NDE PARDUS KULLANILIYOR
Fatih Projesi kapsamında okullara gönderilen 85 bin akıllı tahtanın hepsinin Pardus işletim sistemi ile çalıştığına işaret eden Altunbaşak, akıllı tahtaların yakında tüm Türkiye'deki okullara takılacağını hatırlattı. Altunbaşak, bu durumda 500 bine yakın akıllı tahtanın Pardus ile çalışacağını vurguladı.
Oluşturulmak istenen ekosistemin bir diğer ayağının da sertifikasyon çalışmaları olduğunu belirten Altunbaşak, ''Pardus'un yaygınlaştırılması için özel sektörün devreye girmesi ve sahiplenmesi gerekiyor. Özel sektörü de işin içine almaya çalışıyoruz. Bütün firmalara kapımız açık'' dedi.
Altunbaşak, Pardus desteği verebilmek için TÜBİTAK'tan sertifika alınması gerekeceğini söyledi.
Pardus'un ''kamu, sunucu ve Fatih'' olmak üzere 3 sürümü olduğunu belirten Altunbaşak, kurumsal sürümün, bireysel kullanıcıların kullanımına da uygun olduğunu kaydetti.
DANIŞMA HATTI VE PORTAL DA HİZMETE GİRDİ
TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak, Pardus'un 2013 sürümüyle birlikte, ''444 5 773'' numaralı çağrı merkezi ve Pardus Portal'ın da hizmete girdiğini bildirdi.
TÜBİTAK olarak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile arama motoru geliştirmeye yönelik çalışmalar yürüttüklerine dikkati çeken Altunbaşak, bu arama motorunun tamamlanmasının ardından gelecek yıllarda Pardus üzerinden kullanıma sunmayı hedeflediklerini kaydetti.
Altunbaşak, bir soru üzerine, Pardus'un mobil sürümünü de geliştirmeyi planladıklarını bildirdi.
SON BTYK TOPLANTISI
Altunbaşak, her kamu kurumunun aynı program için firmalara ayrı ayrı başvurarak, pazarlık yaptıklarını ve lisans aldıklarını ifade etti. Şu anda lisanslı programlara milyar dolar civarında bir rakamın ödendiğini anlatan Altunbaşak, son Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) toplantısında, kamu kurumlarının tek bir alıcı olarak firmalarla masaya oturmaları halinde daha güçlü bir alıcı olacağı ve uygun fiyatlara bu programları kullanabileceği üzerinde durduklarını dile getirdi.
Açık kaynak kodlu sistemlerin kalite açısından para ile satılanlardan çok da farkı bulunmadığını ifade eden Altunbaşak, tek farkın kullanıcının firmalardan satın aldığı sistemlere ilişkin sorunla karşılaştığında karşısında bir muhatap bulabilmesi olduğunu belirtti. Açık kaynak kodlu sistemlerde ise bunun mümkün olmadığını vurgulayan Altunbaşak, bu amaçla bu tür sistemlere ilişkin de bir yapı oluşturulması konusunu son BTYK toplantısında ele aldıklarını anlattı.
Pardus ulusal yazılım
Pardus ulusal yazılım proğramımız yılan hikayesine dönmüş modundan çıkıp tekrar gündeme gelebildiyse ne mutlu,Android e rekabet edebilecek boyutlarada gelebilir ilerde,windows sürümlerinden sıkılmış bir çok kişi vardır sanırım.Açıkçası Günümüzde bireysel anlamda en çok androidli aletlerle oynamak daha çekici durumda,Özellikle evde kullanılan elektronik aletlerin bir birleri ile her çeşit iletişim kurabilenlerden bahsediyorum.Bu gün ampülleri bile telefondan yakıp söndüren proğramlar kullanılır duruma gelmiş durumda artık.