Ana içeriğe atla
21 Temmuz 2010 tarihinde thaliondilfatih tarafından gönderildi

WISE uzay teleskobu 25 bin göktaşı keşfetti

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın, uzayın haritasını çıkarmayı amaçlayan en yeni uzay teleskobu sadece 6 ay içinde daha önce görülmemiş 25 bin göktaşı tespit etti. NASA, Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) adlı uyduyu Aralık 2009 California'dan fırlattı. WISE'ın 16 inçlik teleskobu Utah Devlet Üniversitesi'nin Uzay Dinamiği Laboratuvarı'nda yapılmıştı. Uzayda kaldığı süre zarfında 1,5 milyon fotoğraf çekmesi hedefleniyor. Teleskop her 11 saniyede uzayın görüntüsünü alıyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden bilim adamı Richard Binzel, çoğu teleskobun evrende en sıcak ve en parlak nesnelere odaklandığına dikkat çekerek, WISE'ı farklı kılanın, uzayın görünmez nesneleri olarak adlandırılan soğuk ve karanlık nesneleri belirleme konusundaki hassasiyeti olduğunu ifade etti.

İnsan gözünün göremediği, ancak soğuk cisimlerin yaydığı bir ışık biçimi olan kızılötesi radyasyonu gözlemlemek için 9 ay süreyle tüm uzayı tarayacak uydu, Güneş Sistemi'nde şimdiye kadar tespit edilemeyen yüz binlerce karanlık asteroidi ve uzayın uzak noktalarında gizlenmiş milyonlarca yıldız ve galaksiyi ortaya çıkarması bekleniyor. Kendi kızılötesi ısısından ötürü, gözlem cihazlarının  ısınmasını önlemek için teorik olarak ulaşılabilir en düşük sıcaklık olan mutlak sıfıra (-273.15 c°) kadar soğutulması amacıyla donmuş hidrojen yüklü bir tanka yerleştirilmiştir. 

WISE'IN gözlemi sırasında 15 yeni kuyruklu yıldızın yanı sıra birbirine çarpan galaksilerden oluşmuş ve 10 milyar ışık yılı ötedeki çok parlak bir galaksiyi de tespit ettiği kaydedildi. Yeni tespit edilen göktaşlarından sadece 95'inin "Dünya yakınında" olduğunun düşünüldüğünü belirten yetkililer, bunlardan hiçbirinin yakın zaman içinde Yer için bir tehlike oluşturmadığını kaydetti. Astronomide "dünyaya yakınlık" ifadesi Yer'e 48 milyon kilometre mesafe içindeki göktaşları için kullanılıyor.

Yeryüzünden 500 kilometre yükseklikte uzaya yerleştirilen ve 320 milyon dolara malolan, uzaydaki toz zerrelerine kadar ulaşabilecek kızılötesi ışınlar yayabilen WISE'ın, daha önce uzaya gönderilen kızılötesi teleskoptan 500 kat daha hassas olduğu belirtildi, teleskobun 2010 sonuna kadar milyonlarca yeni bulunmuş nesneyle kozmik sayım yapması planlanıyor. Sönmüş yıldızlar olan kahverengi cüceleri de tespit etmesi ayrıca gezegenler, yıldızlar ve galaksilerle ilgili sorulara yanıt bulunmasında yardımcı olması bekleniyor. 2010 temmuz sonu itibari ile yeni bir görev için başka konuma alınacaktır.

wıse first

NGC 3372 Carnia Nebula , WISE 'ın ilk fotoğrafı

NGC 3603

NGC 3603 At the Heart of Stellar Chaos 

andromeda 1

M31 Andromeda

andromeda2

M31 Andromeda , merkezindeki dev mavi yıldızın yaydığı ışınlar 3,4 mikron mavi

andromeda bulut

M31 Andromeda , gökadasının sarmal kollarındaki tüm bulutsu yapısı 12 mikron turuncu ve 22 mikron kırmızı

wıse 5

NGC 1365 Fornax , 3,4 ve 4,6 mikron açık mavi , 12 mikron açık yeşil , 22 mikron açık kırmızı

Q3

Q3 kuyruklu yıldızı [2007 ilk keşif] , WISE 'ın uzun dalga boyu kamerasından görünümü

hidrojen tankı

WISE 'ın yapısı

tank

Soğutucu Hidrojen tankı

tank2

WISE 'ın yapısı

     ◊ WISE 'ın çektiği fotoğraflar hakkında ayrıntılı bilgiler

http://search.nasa.gov/search/search.jsp?nasaInclude=WISE

http://www.nasa.gov/mission_pages/WISE/multimedia/images20100216.html

http://www.jpl.nasa.gov/video/index.cfm?id=914

     ◊ Kaynaklar

http://www.nasa.gov/

http://www.ntvmsnbc.com/

http://www.cnnturk.com/

NASA kuyruklu yıldız WISE space shuttle uzay teleskobu andromeda

Yorumlar