Ana içeriğe atla
16 Ağustos 2010 tarihinde demiz tarafından gönderildi

Yeni Süper Güclerin Aya Arac Gönderme Yarisi

Aya insansız araç indirme yarışında bir tarafta Rusya ve Hindistan, diğer tarafta ise Çin vargücüyle çalışıyor.

Ayladır süren pazarlıklar ardından Rus ve Hintli mühendisler aya gönderilecek bir robot üzerinde birlikte çalışmaya başladı.

2013 yılında aya iniş yapması hedeflenen robot projesi, Çin'in göndermeyi planlandığı Change-3 uzay aracıyla hemen hemen aynı zamana denk gelecek.

Ayın yüzeyi ile temasa geçen son insan yapımı araç, 1976 yılında dünyanın uydusuna iniş yaptıktan sonra toprak numuneleri ile geri dönen Luna-24 adlı Sovyet aracıydı.

Rusya-Hindistan ortak projesinde, Hintli mühendisler ayın yörüngesine oturacak uzay aracını, Ruslar ise iniş platformunu inşa ediyor.

Yaklaşık 15 kilogram ağırlığındaki robotun yapımını da Hindistan üstleniyor.

Su arayışı

Rus yetkililer, bu projenin öncelikle Hindistan'ın aydaki varlığını kanıtlaması açısından önem taşıdığını gizlemiyorlar.

Rusya'nın Luna-Resource, Hindistan'ın ise Chandrayaan-2 adını verdiği projenin başlıca hedefi, aydaki toprağın jeo-kimyasal analizini yapmak. Uzmanlar, ayda su aramanın bu çalışmanın önemli bir ayağını oluşturacağını söylüyor.

ABD'nin gönderdiği bir uzay aracının ayın kutuplarında buza rastlamasından bu yana, suyun varlığını kanıtlama girişimleri uzay araştırmacıları açısından öncelik kazandı.

İnsalığın bir gün ayda daimi bir üs kurma hayali suyun varlığıyla yakından alakalı.

Rus ve Hintli araştırmacılar, ayın yüzeyini 1 metre derinlikte kazabilecek teçhizhat geliştirmeyi planlıyor.

Robotun iniş alanı olarak düşünülen yerler arasındaysa ayın güney kutbu öne çıkıyor. Bugüne değin aya iniş yapan diğer bütün araçlar, ayın ekvator bölgesindeki yerlere inmişti.

 

BBC Türkce

http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2010/08/100813_moon_probe.shtml

 

Almanlarinda bu yarisa dahil olduklarini saniyordum hatta 2015 yili planlanan tarihti ve gönderilecek aracin resimlerini görmüstüm ama simdi nerede gördügümü hatirlayamiyorum, bulunca konuya eklerim.

 

Yorumlar

Sahsı fıkrımı sızlerle paylasacagım, ay bızım ıcın layıkıyla arastırılamamıs bır gezegen bızım ıcın. evet ay hakkında cıddı bılgılere sahıbız. Bu bır gercek. Ama derler ya hanı ıcını dısını arastırdım, test ettım dıye. Bu kadar kapsamlı ıncelendıgını ve arastırıldıgını dusunmuyorum. Pekı degermı ? Eger dunya dısı yasam aranacaksa bence degmez. Orada olduklarını dusunmuyorum. Organık veya ınorganık yasam formları olabılırmı ? Olabılır. Bu ıhtımal daha mantıklı. Pekı hammadde ıcın arastırılabılırmı ? bu cok daha realıst bır yaklasım.

Ama benım ıcın ay bır sıcrama tahtası. Dınlenme, mola verme yerı. Test surusu yapmak ıcın bızım ıcın uygun olan tek nokta. Soyle dusunun. Yuzme bılmıyorsunuz. Denıze gırıyorsunuz. Denız engın bır yer. hele hele yuzme bılmeyen bırı ıcın korkutucu. Ama denıze gırdıgınız yerın 5-10 metre ılerısınde bır cakar, bır duba, veya bır kayık olması sızı rahatlatıyor. Neden sıkıstıgınız anda oraya tutunup nefes alabılecek dınlenebıleceksınız. Ayda bızım ıcın oyle bır nokta. Uzun uzay yolculuklarına baslamadan once kullanabılecegımız faydalanabılecegımız bır durak, cam sımıdı, test alanı bızım ıcın. Dolayısıyla yuzmeye ılk kez cıkan veya daha once bırkac kez cıkmıs olan ama henuz yuzmeyı tam manasıyla kotaramamıs yuzuculer ıcın ıstıkametın, yonun, hedefın ay olması kadar dogal ve normal bır durum olamaz.