Ana içeriğe atla
21 Haziran 2013 tarihinde mevsimler4 tarafından gönderildi

Türkiye uzay mekiği motoru üretecek

Türkiye artık uzay teknolojisinde de varım diyor. Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu, Türkiye'nin uzay yolunda atacağı adımlar için önemli bir karar aldı. Kurum ilk defa 2005 yılında gündeme gelen Türkiye'nin ulusal uzay araştırmaları programını devlet politikası olarak sahip çıkılmasına karar verdi.
Program TÜBİTAK tarafından tüm kurumlarla tam eşgüdüm halinde yürütülecek.
Türkiye, Avrupa Uzay Ajansı'na üye olmak için gereken çalışmaları başlatacak. Rasat ve Göktürk-2 uydularıyla elde ettiği deneyimleri, daha yüksek yörüngelerde çalışan uydular üretmek amacıyla kullanacak. Daha yüksek yörüngelerde çalışacak uydular da Türkiye'nin bir anlamda uzay mekiği çalışmalarının ilk adımı olacak.
politikası olarak sahip çıkılmasına karar verdi. Program TÜBİTAK tarafından tüm kurumlarla tam eşgüdüm halinde yürütülecek. Türkiye, Avrupa Uzay Ajansı'na üye olmak için gereken çalışmaları başlatacak. Rasat ve Göktürk-2 uydularıyla elde ettiği deneyimleri, daha yüksek yörüngelerde çalışan uydular üretmek amacıyla kullanacak. Daha yüksek yörüngelerde çalışacak uydular da Türkiye'nin bir anlamda uzay mekiği çalışmalarının ilk adımı olacak.
Türkiye, uzay çalışmalarının ilk adımı olarak Hall etkili itki motoru geliştirme projesini devreye alacak. Dünyada sadece Amerika, Çin,
Rusya ve Fransa'da bulunan bu teknoloji, Türkiye için yeni. Projeyle motorların çok düşük yakıtlarla dahi çok yüksek hızlara ulaşmasını sağlayan Hall etkili itki motorları, uzay mekiği projelerinde de mekiklerin diğer gezegenlere ulaşmasını sağlayan itiş gücünü sağlıyor.
TÜBİTAK şimdi bu teknolojinin Türkiye'de üretilmesi için tedarik çalışmalarına başladı. 2018'de bitecek projenin bütçesi 13.4 milyon lira.
Türkiye itki motorlarının üretim ve tasarımını kendisi yapacak. Bu araçların üretimi için de belli bir ısıda sabitlenmiş ve tozdan arındırılmış
olan 'temiz oda' adı verilen tesis kurulacak. Bu tesiste tamamen uzay ortamı yaratılarak üretilecek itki motoru da test edilecek. Türkiye Hall etkili itki motorlarını ilk aşamada ürettiği uyduların yörüngesinin değiştirilmesi ve daha yüksek yörüngelere yerleştirilmesi için kullanılacak.
Projenin ikinci aşamasında ise itki sistemi dünyada olduğu gibi uzay mekiği motoru olarak kullanılacak. TÜBİTAK, bu teknoloji ile Ay ve Mars
gibi diğer gezegenlerle ilgili derinlemesine uzay çalışmaları yapmayı hedefliyor. (alıntıdır)

Yorumlar

İmkansız değil elbet , yapılırsa gururlanırızda fakat katma değeri en yüksek sanayi kuruluşları olan otomotiv sektöründe daha henüz bir dünya markası otomobili bile olmayan ülkemiz için komik bir haber, gaz çıkarmadan büyük abdestini yapmak gibi bir durum olacak sanırım, bence önce bir eğitim sistemini rayına oturtup sabitlesinler , milleti sıkıntılardan arındırsınlar ondan sonra uzayın derdine düşsünler, sağlıklı , adaletli ve dengeli sosyo - ekonomik politikaları milletin vicdanını zedelemeyecek şekilde uygulayamayan politikacıların , sanki bilim adamlarına çok değer veriyorlarmış gibi uzayın derdidine düşmeleri çok manidar