Ana içeriğe atla
15 Ağustos 2012 tarihinde muzaffer tarafından gönderildi

Biri Bizi Mars'tan Gözetleyecek..

Biri bizi gözetliyor Mars..

Dünya NASA’nın en gelişmiş Mars keşif aracı Curiosity’nin başarılı inişini kutlarken, Hollandalı bir şirket ABD’nin

Kızıl Gezegen’e yönelik planlarını fazlasıyla geride bırakacak bir proje için kollarını sıvadı.

Hollanda’nın Mars One şirketi, 2023 yılında geri dönmemek üzere Mars’a ilk insanları göndermeyi ve yaşadıklarını bir ‘Biri Bizi Gözetliyor’ benzeri bir TV programı olarak yayınlamayı amaçlıyor. Mars One, oldukça iddialı olduklarını belirttikleri proje kapsamında, 2030’da Mars’a çıkmayı düşünen ABD’yi geride bırakmayı istiyor. Şirket, gelecek yıl ‘Mars TV şovunda’ yer alacak gönüllüleri aramaya başlayacak.

Uzmanlar, Hollandalı şirketin ne kadar başarılı olacağı konusunda şüphelere sahip olsa da, 1999 yılında Nobel Fizik Ödülü’nün kazanan Hollandaki bilim insanı Gerard 't Hooft, Mars One projesine destek verdiğini açıkladı.

RADYASYON SORUN OLACAK

Hooft, konu hakkında yaptığı açıklamada, “İlk başta ‘bu iş olmaz’ diye düşündüm. Ancak projeye daha yakından bakınca gerçekleştirilebileceğine inandım” dedi. Bilim insanlarının Mars’ta koloni kurulması aşamasında en çok kafasını kurcalayan unsur, Dünya’dan 54.6 milyon kilometre uzaklıktaki gezegene yapılacak yolculukta maruz kalınacak radyasyondan nasıl korunacağı. İnsanlı yolculuklar bir kenara, 1960’dan bu yana Mars’a gönderilen Rus ve ABD yapımı keşif araçlarının yarısı Kızıl Gezegene ulaşmayı bile başaramadı.

Mars One mühendislerinden Bas Lansdorp, Curiosity (Merak) keşif aracının Mars’a inmeyi başaran altıncı uzay aracı olduğuna dikkat çekerek, 2023 projelerinin gerçekleşebileceğine inandıklarını söyledi. Lansdorp, insanlı uzay araçları için yaklaşık 6 milyar dolarlık bir harcama yapmaları gerektiğini belirtti. En son teknoloji ürünü, nükleer enerjili Curiosity’nin maliyeti 2,5 milyar dolara gelmişti. Hollandalı mühendis, Mars yolculuğunu TV şovuna dönüştürme fikrinin ise “Biri Bizi Gözetliyor” yarışmasını 1999’da Hollanda’da ilk kez düzenleyen Paul Romer adlı televizyoncudan geldiğini söyledi. Lansdorp, “Medya aracılığıyla bu yolculuğu bir maceraya dönüştürmemiz, projenin finanse edilmesini kolaylaştıracak” dedi.

İNSANLIĞIN ATACAĞI EN BÜYÜK ADIM

Lansdorp, Kızıl Gezegen’e ayak basılmasının “insanlık tarihindeki en büyük adım olacağını” belirtti ancak Mars One projesi hakkında üstesinden gelinmesi gereken önemli konular bulunduğuna da değindi. Bunlardan birisi, hayatlarının geri kalanını Dünya’dan uzakta geçirmeyi kabul edecek gönüllülerin bulunması.

Lansdorp'un planına göre, “Biri Bizi Gözetliyor: Mars” programı için seçilecek astronotların Dünya’daki eğitim süreçleri de televizyon programına dönüştürülecek. Astronotlar, kameralarla dolu bir evde yaşayacak.

Mars kolonisi ve TV şovu projesi için fizikçiler, endüstri tasarımcıları ve iletişim uzmanlarıyla çalışan rüzgar enerjisi uzmanı Lansdorp, inşa edecekleri uzay gemisinin “en iyi şirketlet tarafından destekleneceğini” ifade etti.

TAKVİM BELLİ

Mars One şirketi, çılgınca gelen projeleri için takvimi şimdiden belirledi. Buna göre, 2013’te astronotlar seçilecek ve eğitime başlanacak. Mars’ta kurulacak uzay istasyonu ve gıda, robotik cihazların hazırlanması 2016-2022’de gerçekleştirilecek.

2023’te kurulacak ilk kolonide dört kadın ve dört erkek yer alacak. 10 yıl sonra, aralarına 20 kişi daha katılacak. Mars’ın ilk Dünyalıları, ağırlıklı olarak bilimsel deneyler gerçekleştirecek.

Uzmanlar ise hava sıcaklığının -55 Santigrat derece civarında olduğu bir gezegende hayatta kalınması için daha fazlasının yapılması gerekli olduğuna inanıyor. Fransa’nın Strasbourg kentindeki Uluslararası Uzay Üniversitesi’nden Chris Welch, “Mars’ta oksijen elde etmenin olası olduğunu ancak bu konuda kesin bir şey demenin mümkün olmadığını” söyledi.

Welch, “Mars’a insan gönderebilirsiniz. Ancak onları hayatta tutmak çok daha zor. Teknik açıdan bakılırsa bu olasılık yüzde 50-50” dedi.

YOLCULUK SANILANDAN ZOR

Avrupa Uzay Ajansı’nda Mars keşif projesi ExoMars’ta görevli olan Jorge Vargo, “Kızıl Gezegen’deki türbülansın iki uzay aracını aynı noktaya indirmeyi imkansız kıldığını, Mars One projesinin de bu stratejiye bağlı olduğunu” belirtti.

Vargo, “Yaşama modülünü inşa edecek olan robot cihaz, hedeflenen yerden 20 km öteye bile insa görev çok zorlaşır... Ayrıca, Güneş patlamarının saçtığı parçacıklar astronotların ve uzay gemilerinin Mars’a varmadan yanmalarına neden olabilir” ifadesini kullandı.

Mars One Gerard Blaauw ise kararlı: “Medya ve uzay havacılığını bir araya getireceğiz... Mars One kesinlikle izlemeye değer bir program olacak.”

 

 

Alıntıdır..

Yorumlar

Bu Marsa İnsanlı yolculuğun 2023 için teknolojik alt yapısının oluşacağı zor gibi görünüyor,Yada bu konudaki teknolojinin sanılandan fazla hızlı gelişeceği umut edilerek bu tarih öngörülmüş bence.Mars üzerindeki 20 km mesafenin bile sorun olarak görüldüğü,Radyasyon insan bağlantısınıda aleyhte bir durum olarak ön plana çıktığı,Üstelik İnsanı Marsa indirecek aracın aya indirilen kadar teknolojik üstünlüklerinin çok daha fazlasının gerektiğide düşünülürse BBG-HOLLANDA nın fazlasıyla hayalci(2023 için)olduğu düşünülebilir.Ama Dünya çapında söz edilmiş çok sıradışı bir proje olduğu kesin.Hele hele daha başlangıcında hemen para kazanma musluklarının sonuna kadar açıldığı düşünülünce...Bir kaç kuşak Televizyoncu yaşadı demektir.

Gerek sitemize yeni üye olurken kullanıcı adı belirlediğiniz ekranda gerekse 2009 senesinden beri şu sayfada olan ve forumumuzun kurallar sekmesinde yer alan açıklamada şöyle diyor;

"ÖNEMLİ : Üyeliği iptal edilen kullanıcılarımızın, üyelik iptal anına kadar sitemize ekledikleri içerikler üyelik iptaliyle birlikte sitede anonim bir kullanıcı adı altına kaydırılır ve Üyeliği iptal edilen kullanıcının gizliliği korunur. Diğer bir değişle sitemizde üyeliği iptal edilen kullanıcıların yazıları yine sitemizde bulunacaktır. [ 01 . 11 . 2009 ]"

Para konusuna gelince; aylık 500 TL gideri olan bir web projesini (Ufoloji.net web sitesi ayağı) kullanıcılarımıza sitede hiç bir reklam olmadan, hiç bir ürün satmadan, hiç bir bağış talebinde bulunmadan sunuyoruz. Verdiğimiz hizmetin değerini bilen, bilemese de saygı duyan ve hem bizim hem de içten emeği geçen tüm kullanıcılarımızın emeklerine saygı duyan bireylere ihtiyacımız var.

Yönetimimizi eleştirebilirsiniz ama sorgulamaya hakkınız yok. Bizim açımızdan tartışma bitmiştir. Sürdürmeyiniz lütfen.

Yaptığınız site için teşekkür ederim uzun zamandır böyle bir site arıyor ama bulamıyordum.Ama şey diyorum 2009 da yapılan bu kuralın geçerlilik süresi ne kadardır?Süresi belirtilmemiş bir kanunun geçerliliğini şu anda bilemiyorum.[01.11.2009]'dan nereye kadar belirtirseniz yeni bir kanun çıktığında anlayabilir aksi takdirde böyle bir durumda kuralları ihlal etmek için bir sürü fısat doğar aksi takdirde tedbir almalısınız :).Yönetiminizi eleştirmiyorumda sadece fikrimi söyledim çünkü çıakrcılar böyle bir şeyi kullanabilir ve bu site gayet sevdiğim ve takip ettiğim bir sitedir.Başarılarınızın devamını bekliyorum adminim.

Özel bir durum yoksa, hiçbir kural ya da yasal kanunun geçerlilik süresi diye bir kavram yoktur. Bir kural ya da yasal kanun yürürlüğe girdiğinde şu zamana kadar geçerlidir diye birşey söylenmez eğer özel bir durum yoksa. Yani kapalı alanlarda sigara içme yasağı yürürlüğe girdiğinde 2015'e kadar demiyorlar. Belki 2015'de yeni bir yasa çıkar ve bu sefer de serbest olur. O zaman eski kanun geçrli değildir. Diğer açıdan; üye olurken bu uyarının kullanıcıya hatırlatılması, bu kuralın güncel olduğunu da belirtmektedir. Temennileriniz için teşekkürler.