Ana içeriğe atla
8 Eylül 2010 tarihinde asker3457 tarafından gönderildi

İki göktaşı (bugün saat 13.00 sularında) dünyayı sıyıracak

İki göktaşı dünyayı sıyıracak

İki göktaşı, bugün saat 13.00 sularında dünyayı sıyırıp geçecek.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nden (NASA) yapılan açıklamada, yeni keşfedilen iki göktaşının dünyayı sıyırıp geçeceği ve dünyaya zarar vermeyeceği bildirildi.

Göktaşlarının, NASA tarafından finanse edilen Catalina Gök Araştırmaları tarafından keşfedildiği belirtildi. Massachusetts'deki göktaşları ve kuyruklu yıldızları izleyen Küçük Gezegenler Merkezi de göktaşlarının dünyaya çarpmayacağını açıkladı.

"2010 RX30" adı verilen göktaşının 10-20 metre uzunluğunda olduğu, dünyanın 248 bin kilometre yakınından TSİ 13.00 sularında geçeceği kaydedildi.

NASA, "2010 RF12" adı verilen ikinci göktaşının da 6-14 metre büyüklüğünde olduğunu belirtti ve dünyanın 79 bin kilometre yakınından, ilkinden 11 saat sonra geçeceğini duyurdu.

Göktaşlarının teleskopla izlenebileceği bildirildi.

 

Alıntıdır.(mynet.com)

 

Yorumlar

tamam simdi buldum;

first received the observations Sunday morning, determined preliminary orbits and concluded that both objects would pass within the distance of the moon about three days after their discovery.

3 gun once kesfetmisler ahahahaha bu da cok hizli seyreden bi meteor olduguna isaret ediyor..cunku en hizlilarini ancak 3 gunde kesfedebiliyorlar, yavaslari 3 ay onceden bile kesfedebiliyorlar..

pazar sabahi kesfetmislerse asteroid kusagi sinirini pazar sabahi gectigini varsayabiliriz, pazardan dunyaya en yakin noktaya geldigi anin arasinda yaklasik 4.5-4.75 gunluk (110.5 saat diyelim) bir fark var, asteroid kusaginin bitip mars'in basladigi noktayi 'farkedilme' noktasi olarak alirsak arada gecen surede kat edilen mesafenin yaklasik 65 milyon km ile 110 milyon km arasinda olmasi gerekiyor (mars'in dunyaya olan uzakligi yorunge hareketi yuzunden sabit degil ve su anda tam olarak kac km mesafede oldugunu bilmiyorum) bu yuzden ortalamasini alirsak yani 110.5 saatte 85 milyon km yol kat ettigini varsayarsak, saatte 770.000 km hizla yol aldigi sonucuna varabiliriz, bu da saniyede 212-213 km ediyor..oldukca hizli gidiyor yani..(arastirmalarda gozlemlenen asteroid'lerin saniyede ortalama 25-30km hizla ilerledigi bilgisini de buraya ekleyelim; gunluk 45.000 km ediyor) hesaplarimda bir yanlislik olmasi gerekiyor gibi geliyor cunku 45.000 km nerde 770.000 km nerde, veya extrem bi durum var demek oluyor bu..

'More than 99.8 percent of the 30,000 meteorites found on Earth to date are believed to have originated in the asteroid belt'

bu bilgiye bakarak da gelen meteor'un %99.8 ihtimalle gene asteroid kusaginda bulunan asteroidlerin birbirleriyle carpismasi sonucunda kusaktan disari dunyaya dogru firlayan bir meteor oldugunu da rahatlikla varsayabiliriz.

hesaplarim yanlissa duzeltin..matematigim hic bi zaman iyi olmamistir :) bi gariplik var rakamlarda..ama ortaya cikan da bu yani..bilemedim..

tarih veremem, bir fikrim yok gelen cismin hizi konusunda eger meteorun hizini biliyorlarsa ama hesaplayabilirim.. ama sunu biliyorum, jupiter'i ve asteroid kusagini (jupiter'le mars arasinda yer alir) gecmeden bize dogru gelmekte olan hic bir asteroidi veya meteoru farkedemiyorlar, bunun sebebi de bu taslarin sozkonusu sinirdan daha uzaktayken uzayin karanliginda gorulememesi, gezegenler gibi olmayip, farkedilemeyecek kadar kucuk ve karanlik olmasi.. tabi siniri gectikten sonra gecen sure de gelen cismin hizina gore 3 ay ile 3 gun arasinda degisebiliyor..kahve fali gibi ehehehe 3 vakte kadar olan meteorlari gorebiliyorlar ancak :p neyse, kuyruklu yildizlari arkasinda biraktigi ince tabakali atmosferin (yani kuyrugunun) gorulebilmesi sayesinde daha onceden kesfedebiliyorlar, yonunu falan da o sayede hesapliyorlar, fakat asteroidler icin bu durum soz konusu degil, ondan onlari ancak komsularimiza yaklastiginda tespit edebiliyorlar..