Ana içeriğe atla
30 Temmuz 2010 tarihinde anah tarafından gönderildi

Bilim insanları Mars'ta yaşam izi buldu.

Araştırmacılar, kızıl gezegen Mars’ta yaşama dair iz barındırdığını düşündükleri kayalar keşfetti.

Bilim insanları, fosilleşmiş yaşam izleri taşıdığını düşündükleri kayaların, Mars’ın yüzeyinde, çatlaklardan oluşan Nili Fossae bölgesindeki kayalarda bulunduğunu açıkladı.

Uzmanlar Mars’ın karanlık yüzünde kalan hendek benzeri bir yapıya sahip olan bölgenin, Dünya’daki yaşama ait ilk fosillerin bulunduğu Avustralya’nın Pilbara bölgesindeki coğrafi yapıya tıpa tıp uyduğunu belirtti.

 

Yapılan çalışmada elde edilen bulguların Earth and Planetary Science Letters dergisinde yayımlanacağı belirtildi. California’daki SETI Enstitüsü’ne bağlı araştırmacılar, Dünya’nın yüzeyinde yaşama dair ilk izlerin korunmasını sağlayan sıcak su süreçlerinin Mars’ın Nili Fossae bölgesinde de gerçekleşmiş olabileceğini belirtti.

 

 

Bilim insanları, incelenen kayaların yaklaşık 4 milyar yıl yaşında olduğunu belirtti. Bu süre, kızıl gezegenin ömrünün dörtte üçü anlamına geliyor. Nili Fossae’deki kayalar ilk olarak 2008’de incelenmiş ve bilim insanları karbonat izine rastlamıştı. Bu bulgunun elde edilmesi ise, Mars’ın yaşanabilir bir gezegen olarak kabul edilmesini sağlayan görüşü desteklemişti.

 

Bilim insanları, yaşamı oluşturan kimyasal bileşiğin karbonat olduğunu ve eğer gömülürse petrole dönüşmediğini belirtti. SETI Enstitüsü araştırmacısı olan ve kayalar üzerindeki araştırmayı yürüten ekibin başında olan Adrian Brown, Mars Keşif Aracı’nı kullanarak, Nili Fossae’deki kayaların kızılötesi ışınlar ile incelendiğini belirtti.

 

Brown, aynı tekniğin Dünya’daki en eski yaşam izlerine sahip olan Avustralya’daki kayalar üzerinde de kullanıldığını ifade etti. Brown, Avustralya’nın Pilbara bölgesindeki 3.5 milyar yaşındaki kayaların Dünya’daki evrim basamakları hakkında bilgi verdiğini ve milyarlarca yıl içinde oluşan mikropların bu süre içinde incelenebilir hale geldiğini belirtti.

 

Bilim insanları, yaş ve benzerlikleri birbirine nedeyse tamamen uyan kayaları inceleyerek Mars’ın üzerindeki yaşam izlerini takip edeceklerini ve bu şekilde kızıl gezegenin geçmişte yaşam barındırıp barındırmadığını anlayabileceklerini belirtti.

 

alıntıdır. / hurriyet.com

Mars Yeni Anomali

Yorumlar

mars ta eskiden yaşamın olduğu açıkça bellidir. fazlasıyla kanıt var. astronomik ve bilimsel bir duruşa sahip olan yapıların kalıntıları, eski su yatakları, okyanusu içine alabilecek kanyonlar, gizlenmiş fotoğraflardaki yeşiller maviler yani eski renkli zeki yaşamdan geriye kalanların hepsi bizlere marsta eskide yaşam olduğunu itiraf ediyor ama şu bir gerçektir ki mars tabiri caizse bir fosil gezegendir. yeniden yaşanabilir olması veya insanların yaşayabilmesi için uygun atmosfer koşulları iklim şartları olmalıdır. bunun oluşmasını sağlayacak iki yol var birisi yapay ortam veya gezegeni dolaylı olarak tetiklemek volkanları harekete geçirmek olabilir atmosfer oluşturmak olabilir ki bunlar bizi şuanda aşıyor. ikincisi ise marsın şu anda güneş yörüngesinde dünyanın bulunduğu altın noktaya konumlanması gerekir başka türlü orada bizim şartlarımıza uygun yaşamı görebilmemiz bence imkansızdır. paylaşımın için teşekkürler anah saygılarımı sunarım.