Ana içeriğe atla
11 Şubat 2013 tarihinde creagirl tarafından gönderildi

Curiosity Mars'ta 'Metal Benzeri Cisim' Keşfetti

NASA’nın Mars keşif aracı Curiosity, Kızıl Gezegen’de deneylerine devam ederken, büyük merak uyandıran keşiflerde bulunmaya devam ediyor. Mars’taki ilk sondajını başarıyla tamamlayan Curiosity, deney yaptığı bölgede çektiği fotoğraflardan birinde ‘metale benzeyen bir cisim’ keşfetti. NASA, konu hakkında henüz açıklama yapmış değil.

Altı tekerli, 1 ton ağırlığındaki nükleer laboratuvar Curiosity, Mars’ta bugüne kadar gerçekleştirdiği en kapsamlı deneyi tamamladı. Keşif aracı, Mars’taki faaliyetleri esnasında çektiği yeni fotoğraflarda ise bilim dünyasını şaşkına çeviren bir cisim tespit etti.

Curiosity, iki gün önce tamamlanan sondaj çalışmasında ‘Sarıbıçak Körfezi’ olarak bilinen bölgede hedef seçtiği bir kayayı deldi.

Keşif aracının açtığı 1.6 santimetre genişliğinde ve 6.4 santimetre derinliğindeki delikten çıkan materyal,robot tarafından analiz edilecek.

NASA Bilim Görevi Direktörlüğü yöneticilerinden John Grunsfeld, “Curiosity, bugüne kadar tasarlanan en gelişmiş keşif robotu ve artık Mars’ta tam faaliyetli bir analitik laboratuvar haline geldi” ifadesini kullandı.

Space.com’un verdiği bilgiye göre, Curiosity elde ettiği materyali birkaç gün boyunca analiz edecek. Keşif aracının, çıkarttığı materyalin bir kısmını deney donanımlarına dökeceği, böylece Dünya’dan arta kalmış olabilecek maddeleri de temizleyeceği belirtildi.

NASA’NIN DEĞİNMEDİĞİ KEŞİF

Curiosity, her ne kadar Mars’ta büyük bir başarıya imza atmış olsa da, bilim dünyasının keşif robotu hakkında en çok konuştuğu konu, Kızıl Gezegen’de yapmış olduğu en yeni keşif. Keşfi daha da merak uyandırıcı hale getiren husus ise NASA’nın henüz konu hakkında açıklama yapmamış olması.

Curiosity’nin, 30 Ocak günü çektiği ve NASA tarafından kısa bir süre önce yayımlanan fotoğrafta, keşif aracının deney ve gözlem yaptığı bölgedeki kayalardan birinde tuhaf bir cisim görülüyor. Kayadan çıkan bir metal parçası izlenimi veren cisim, Curiosity’nin MastCam kamerası tarafından tespit edildi. Altındaki kayaya gölgesi düşen cismin, belli bir uzunluğa sahip olduğu fark edildi.

‘KAYAYA AİT BİR PARÇA OLABİLİR’

NASA, fotoğrafı yayımlamış olmasına rağmen, fotoğrafın çekildiği tarih dışında hiçbir bir bilgi vermedi. Curisosity’nin, ne olduğu bilinmeyen cismi inceleyip incelemeyeceği belli değil. Öte yandan, İtalyan bir görüntü uzmanı, fotoğraflar hakkında ilginç açıklamalarda bulundu.

Universe Today sitesine e-posta yoluyla bilgi veren Elisabetta Bonora, “MastCam tarafından çekilen fotoğrafın sol kısmı görünmüyor... Bu üzücü çünkü eğer olsaydı bir anaglif çıkarabilirdik” dedi.

Cismin yaklaşık 35 piksellik alan kapladığına ve yaklaşık 0.5 santimetre uzunluğunda olduğuna dikkat çeken Bonora, ‘cismin, erozyonla yok olmayan kayanın içine ait bir parça veya kayada oluşmuş bir parça olabileceğini’ ifade etti. Buna rağmen kumla kaplanmamış olan ve temiz yüzeyiyle dikkat çeken cisim kafalarda soru işareti oluşturdu.

Bilim dünyası, metale benzeyen cismin ne olabileceği hakkında merakları gidermek için NASA’dan açıklama bekliyor.

 

Mars Curiosity Metal

Yorumlar

İlginç olan nasa dışındaki herkesin marsta bir şeyler bulabilmesi... nasa mikro organizma buluyor diğer herkes ilkel olsun zeki olsun herhangi gözle görülür bir varlığa ait hayat arıyor...bu sanırım bilginin sınırları ile kıyısındaki ayrımdan kaynaklanan bir yönelim tabi işin en saçma kısmıda insanların kafasında yıllardır soru işareti bırakan şeyleri nasa hiç merak etmiyor yani elbetteki ediyorlar ancak bunu kamu oyuna yansıtma gayretleri yok örnek vermem gerekirse marstaki yüz hala gizemini koruyor ve nasadakilerin bunun hakkında akla yatacak bir açıklama yaptıklarını hatırlamıyorum.( marstaki yüze ait bir çok resim vardır ve bu resimlerin hiç biri diğerine benzemiyor ki resimler farklı cihazlarda farklı çözünürlükteler elbette farklı görünecektir ancak sorun zaten farklı görünmelerinde değil son çekilen fotoğraftaki yer şekillerinin ilk çekilen fotoğraftaki görüntüyü vermesi imkansız gibi gizem derken bundan bahsediyorum yoksa marsta bir yüzün olması veya olmamasının çok önemi yok neden yok derseniz eğer bir kurum güven teşkil etmiyorsa o kurumun bulduğu keşfettiği ya da yapabileceklerinin güvenirliği olmayacağı için bulduklarınında bir önemi olmayacaktır.)