Ana içeriğe atla
19 Mayıs 2012 tarihinde muzaffer tarafından gönderildi

Açık Artırmaya Çıkan Tyrannosaurus..

Açık artırmaya çıkıyor

ABD’de, Tyrannosaurus bataar dinozoruna ait dev bir iskelet, 20 Mayıs’ta açık artırmayla satılacak.

Yüksekliği 2.5, uzunluğu ise 7 metre olan iskelet, açık artırmaya çıkarılan ikinci dinozor fosili olacak. Tarihte açık artırmayla satılan ilk dinozor, 1997 yılında 8.3 milyon dolara alıcı bulan “Sue” adındaki Tyrannosaurus rex olmuştu.

Tyrannosaurus bataar’ın açık artırması, New York’ta yapılacak. Sekiz yıl önce Çin ve Moğolistan topraklarına yayılan Gobi Çölü’nde bulundu. Kuzey Amerika’da yaşamış olan T. rex.’lerin Asyalı akrabası olan T.bataar’ın fosiline, bulunduğu yıl 950 bin dolar değer biçilmişti.

Açık artırmayı gerçekleştirecek olan şirketin yetkilisi David Herskowitz, dev dinozorun kemiklerinin eksiksiz olmadığını, kafatasının yüzde 80, vücudunun ise ise yüzde 75’inin bulunduğunu söyledi. Herskowitz, “İskelet neredeyse eksiksiz.Açık piyasada bulabileceğiniz en iyi parçalardan biri” yorumunu yaptı.

AÇIK ARTIRMADA YOK YOK

T. bataar’ın satılacağı açık artırmada başka fosil ve mineraller de yer alacak. Satılacak iskeletler arasında T.bataar’ın dişi, Saichania chulsanensis dinozoruna ait kafatası, kuş benzeri dinozorlar olan Troodontid türüne ait bir de iskelet bulunuyor.

Açık artırmaya çıkarılacak olan fosiller, 17-19 Mayıs günlerinde New York’un Center 548 gösteri merkezinde sergilenecek.

LiveScience’a konuşan Herskowitz, “T.bataar gibi bir fosilin açık artırmasını görmek çok nadir bir olay. Çünkü bu kadar eksiksiz bir iskeleti bir araya getirmek çok zaman, çaba ve maliyet isteyen bir iş... yine de en zor bulunan fosiller teropot iskeletleri” dedi.

Teropotlar, Tyrannosaurus ve Allosaurus gibi etobur türleri içeren bir türdü. Bu tür, avcı olduğu gibi diğer türlere kıyasla sayıları daha azdı.

Alıntı.

 

 

 

Yorumlar

20 mayısta satışa çıkaracaklarmış.Bakalım kim alacak.Bu kadar parayı verip alanlar iskeleti evine veya iş yerine mi koyacak.Veya satanların şartları mı var acaba.Hani iskelet bizim kontrolümüzde olacak asla zarar veremezsiniz gibi.Ne olursa olsun böyle bir değer hiç satışa çıkarılır mı anlamıyorum.İstediğinizi satabilirsiniz ama bir dinozor iskeletinin satılmasını hazmedemiyorum.Bende dinozor iskeleti var,inanmazsanız gelin göstereyim sözü,dinozor iskeletinin satın alınmasında rol oynamışmıdır dersiniz...

Dinozor satılmış..BBC'nin haberine göre New York'ta düzenlenen açık artırmada 7 metre yüksekliğindeki iskelet, adının açıklanmasını istemeyen bir alıcı tarafından bir milyon dolara satın alındı.İskeletin açık artırmada satılması ise büyük bir tartışmaya yol açtı.Moğolistan Devlet Başkanı Tsakhiagiin Elbegdorj, Gobi Çölü'nde bulunan fosilin ülke dışına yasa dışı yollardan çıkarıldığını ileri sürerek, mahkemeye başvuracaklarını söyledi. 

Moğollara ait fosiller ABD'de satılıyor

Moğolistan, ABD’nin New York kentinde topraklarından kaçırıldığını iddia ettiği Tyrannosaurs bataar dinozorunun iskeletinin açık artırmada satılmasının ardından, kaçırıldığını öne sürdüğü diğer fosillerini geri almak için harekete geçti. Ancak kemiklerin satışına devam ediliyor.

Gobi Çölü’nün Moğolistan sınırları içinde kalan bölgesinde 2004 yılında bulunan T. bataar iskeleti, nadir dinozor türünün bugüne dek bulunan en eksiksiz fosili. Moğollar, 20 Mayıs'ta 1.1 milyon dolara alıcı bulan iskeletin yanı sıra, aynı türe ait bir dinozor dişinin ve zırhlı ankylosaurid dinozorunun kafatasının da topraklarından kaçırıldığını öne sürdü.

Diğer adı Tarbosaurus bataar olan T.bataar’ın kemikleri, Gobi Çölü’ndeki farklı bir kaya yapısına gömülü olarak bulunmuştu. Moğolistan Devlet Başkanı Elbegdorj Tsakhia, Kuzey Amerika’da yaşamış olan Tyrannosaurus rex’lerin akrabası olan dinozora ait kemiklerin çalındığını belirtmiş, ABD’li ve Moğol paleontologlar bu iddiayı savunmuştu. Bunun sebebi ise dinozorun gömülü bulunduğu “Nemegt Formasyonu”nun, Moğolistan sınırları içindeki Gobi Çölü’ne işaret etmesi.

“FOSİLLERİ BİLEREK PARÇALIYORLAR”
Arkeologlar, Moğolistan’dan çalınan fosillerin son yıllarda giderek büyüyen bir sorun olmaya başladığını belirtti. Kanada’nın Alberta Üniversitesi’nde paleontolog olan Philip Currie, “Yağmacılar, kendilerine en çok parayı getirecek kısmın peşinden gidiyor... İskeletten sadece kafayı, dişleri veya pençeleri alabilmek için bilerek kemikleri kırabiliyorlar... Geride sadece yerdeki kırılmış kemik parçaları kalıyor” dedi.

Currie, Heritage Auctions açık artırma evinin T. bataar’a ait olduğunu belirttiği dişin, yağmacılar tarafından elde edildiğine kesin gözüyle bakıyor. Bunun nedeni, dişin üzerinde hala kökü bulunması. Dinozorlar her yıl veya iki yılda bir dişlerini değiştiriyordu. Bu doğal süreçte, kendiliğinden düşen dişin kökü olmuyordu. Ancak açık artırma evindeki dişin kökünün olması, kafatasından söküldüğü anlamına geliyor.

Açık artırma evi, kataloğunda bu duruma farklı bir açıklama getiriyor: “Kökü bulunan dişin açıklaması, kafatasının dağılmasına ve dişin bu şekilde düştüğüne işaret ediyor. Bu durum böcek ve bakterilerin çürümekte olan eti yemesinden kaynaklanıyor.” Katalogda, dişin bulunduğu yer olarak sadece Moğolistan’da bulunan Nemegt kaya yapısı gösteriliyor.

ZIRHLI DİNOZOR DA AYNI YERDEN
Currie, zırhlı ankylosaurid’e ait Saichania chulsanensis türünün de Nemegt kaya yapısından çıkarıldığını belirtti. Dinozora ait kafatası, dün 62 bin 500 dolara satıldı.

Moğolistan Delvet Başkanı Elbegdorj Tsakhia açık artırmayı durdurmayı başaramasa da, yasal işlem başlatıldı. Tsakhia, Teksas eyaletinde imzalanan yasaklama emriyle kafatasının satılmasını engellemeye çalıştı.

Heritage Auctions başkanı Gregory Rohan, sahibi tartışmalı olan bir parçanın satılmasının mantıksız olduğunu belirterek kendisini savundu: “Kapalı kapılar arkasında para dolu çantalar karşılığında satış yapmak bizim işimiz değil” dedi.

LiveScience sitesinin sorularını yanıtlamayı reddeden açık artırma evi, şu açıklamayı yayımladı: “Söz konusu dinozorun satışının tartışmalı bir konu olmasından dolayı, satış için mahkeme izniyle hareket etmeye çalıştık. Durumun çözümlenmesi için tüm taraflarla görüşüyoruz.”

ntvmsnbc

 

Gördüğümüz gibi fosiller ABD de bir bir satışa çıkmaya başladı bu yeni bir şey değil ama ABD'nin fosileri koruma konusundaki tavrı üzerine kafamızda soru işaretleri oluşturmuyor da değil...Satılık fosiller...O çok önem verdikleri fosilleri satıyorlar...Mary Anning'den ders alın biraz : )

Dinozor iskeletinin satılmasını hazmedemiyorum diye yazmıştım.Bedduam tuttu galiba :)

Geçtiğimiz ay Moğolistan’dan çalındığı iddia edilen ve bir milyon dolara açık artırmada satılan dinozor isleketinin Moğolistan’a iade edilmesi için abd harekete geçti şeklinde açıklanmış..