Ana içeriğe atla
15 Haziran 2012 tarihinde mevsimler4 tarafından gönderildi

Karadelik avcısı teleskop uzaya fırlatıldı

 

Karadelik avcısı NuStar teleskopu uzaya fırlatıldı. NASA'nın 'Nükleer Spectroskopik Teleskop Dizisi adlı X ışını teleskopu, evrenin en karanlık noktalarını ve karadelikler gibi gizemli bölgelerini araştıracak.NuStar, uzaydaki toz ve gaz bulutlarının arasındaki yüksek enerjili X ışınlarına odaklanarak, galaksilerin merkezindeki devasa kütleli kara delikleri, patlamış yıldızların kalıntılarını ve yıldızlara ait diğer nadir bulunan nesneleri araştıracak. 165 milyon dolara mal olan teleskop, 13 haziran TSİ 17.30'da fırlatıldı. Büyük Okyanus'taki, ABD'ye ait Hawaii ile Avustralya arasında yer alan Kwajalein Atölü'nden fırlatılan NuStar, gözle görülmeyen kara delikler etrafında oluşan ve bunlar hakkında bilgiler veren X ışınları vasıtasıyla, eskiden bilinen kara delikleri gözlemleyecek ve gizli kalmış durumdaki kara deliklerin haritasını çıkaracak.Bilim adamları süpernova adı verilen geçmiş yüzyıllarda patlamış devasa yıldızların kalıntılarını da bulmaya çalışacak olan NuStar'dan, daha önce bu elektromanyetik yelpazede görev almış diğer X ışını teleskoplarından daha hassas olması nedeniyle çok net görüntüler almayı bekliyor. NuStar'ın Mart ayında yapılacağı ilan edilen fırlatılışı, teleskobu uzaya götürecek olan Pegasus XL roketindeki bir uçuş yazılımında baş gösteren sorun nedeniyle ertelenmişti. NuStar'ın yerine getireceği uzay görevinin maliyeti 170 milyon dolar olarak açıklandı. NASA geçen hafta yaptığı açıklamada, kısaca GEMS adı verilen "Çekim ve Aşırı Manyetizma Küçük Kaşif Misyonu" adlı X ışını teleskobunu 2014'te uzaya gönderme projesini, ek maliyetlerin kurumun bütçesini aştığı gerekçesiyle rafa kaldırdığını duyurmuştu. NASA'dan yapılan açıklamada, GEMS'in cevap aradığı bilimsel soruların bazılarına yine pek çok benzeri hedeflere yönelik görevleri yerine getirecek NuStar'ın yardımcı olabileceği bildirilmişti.

 

Yorumlar

Şu misyon adına bakın,Çekim ve Aşırı Manyetizma Küçük Kaşif Misyonu,ve teleskobada bu amaçla yapıldığı için bu isim verilmiş,Ne güzel işler bunlar,Bilim örgütlenmiş almış başını gidiyor,bu aşamaya gelinesiye kadarda alt yapıyı oluşturan bilim adamları,mühendisleri ile kendilerine sağlanmış teleskop imal edecekleri olanaklarla her ne kadar bütçe engeline takılsalarda bir şekilde bunuda aşan iradeyide kendinde gösterip elin bilmem ne adalarından roketle uzaya gönderiyor,bu bambaşka bir Dünya insanı hayallerinin gerçekleştiği insanlık adınada gurur verici bir şey.Birileri masa başına oturmuş bir kaç soru hazırlamış,yanıtıda uzayda diye roketle gönderdiği teleskoptan alacak.Bizim sorularımızı kim ne zaman hazırlayıp yanıtını bulmaya bilmem ne gönderecek...Sorularımız oluşması için baya bir zamana gereksinimimiz olduğu belli.Ama iyi olan birşey de varki bilgisayar yazılımı ile uğraşan çok ciddi kuruluş ve oluşumlarımız var.Aslında Çinle falan birlikte ortaklıklar kurulsa memlekette çekirdek bir oluşum için adım atılmış olurdu,ama illahide ticaret ön planda,araba al sat,cep telefonu al,plastik sat vb vb..

başka milletler bilimsel keşifler peşinde, bizim gibi milletleride vahşi kapitalizm ile hem uyutuyorlar, hem tüketici bir toplum olmammızı sağlıytorlar, hemde kendi keşifleri için finans kaynağı olarak kullanıyorlar bizleri, üreten kendi kendine yeten bilimsel çalışmalar ve sürekli yeni keşiflerin peşinde olan bir millet olmalıyız