Ana içeriğe atla
26 Mayıs 2012 tarihinde mevsimler4 tarafından gönderildi

Uzay yolculuklarına özel sektör damgası

 

Uluslararası Uzay İstasyonu’na ikmal yapmak üzere ABD’nin Cape Canaveral üssünden Falcon 9 roketiyle fırlatılan özel sektöre ait ilk uzay aracı Dragon, istasyonla kenetlendi.  Aracı platformuna NASA Astronotlarından Don Pettit ve ekibi yerleştirdi. Ekibin heyecanı sözlerine ve mimiklerine de net biçimde yansıdı. İşlem NASA’daki kontrol merkezi tarafından da dikkatle izlendi. 544 kilogramlık ilk yükünü 4 günde boşaltması beklenen Dragon, 590 kiloluk yükle dünyaya geri dönecek. Dragon’un dönüş yolculuğunu 31 Mayıs’ta tamamlaması bekleniyor. Amerikan uzay teknolojisi programında yeni bir çağın açılışı olarak yorumlanan Dragon’u Spacex adlı firma geliştirdi. Uzay istasyonundaki astronotların Dragon kapsülünürobot kolla yakalamalarının ardından, uzay aracının İstasyon’a kenetlenme işlemi tamamlandı. Amerikan uzay mekiklerinin geçen yılın sonunda emekliye ayrılmasıyla, uzay istasyonuna yapılacak ticari ikmal seferleri büyük önem kazanmış oldu. Dragon, 100 milyar dolarlık uzay istasyonuna kargo ulaştırılmasını sağlıyor.. Özel sektöre ait uzay aracı Dragon ayrıca uzay istasyonundan bilimsel numuneleri ve onarım için Dünya’ya taşınması gereken bozuk makine parçalarını da geri getirerek kilit bir rol üstlenecek. Pay Pal’ın sahibi Elon Musk’a ait SpaceX firmasının insansız Dragon uzay aracı, 30 Mayıs’ta dünyaya dönmek üzere UUİ’den ayrılacak. 544 kilogramlık ilk yükünü 4 günde boşaltması beklenen Dragon, 590 kiloluk yükle dünyaya geri dönecek. Dragon’un dönüş yolculuğunu 31 Mayıs’ta tamamlaması bekleniyor. Kapsül California açıklarında Pasifik’e paraşütle inecek. Dragon, UUİ ile randevusunu yerine getirerek, yörüngeye gidip gelirken, uzayın keşfinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak tarihe geçmeyi başardı.

 

Yorumlar

Özel sektörde dışarıya görüntü vb verme kısıtlamaları NASA kadar olmaz heralde,Sonuçta Ticari platformda yapılan uzay yolculukları dahada açık bir şekilde Reklamda göz önünde bulundurularak yapılacağı için Görüntü kalitesindede pozitif anlamda katkıları olur diye düşünüyorum.

Aşağıdaki linkte olduğu gibi herşey gayet rahat izlenebilir durumda.İnsanları abuk subuk görüntü ve fotoğraflarla kandırmaya çalışanlarda artık bir kenara çekilirler heralde.

http://www.izlesene.com/tv/cihanhaber/video/astronotlar-kargo-kapsulunun-kapagini-acti/6249813

 

Dragon, 25 Mayıs'ta kenetlendiği Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (UUİ) TSİ 12.35'te ayrılmıştı. Dragon, TSİ 18.42'de paraşütle Meksika açıklarında, Pasifik'e indi. Özel sektöre ait uzay aracı, UUİ ile 5 gün, 16 saat, 5 dakika kenetli kaldı. Dragon, UUİ ile kenetlenen ilk özel sektör aracı olarak yörüngeye gidip, gelmede, "uzayın keşfinde yeni bir dönemin başlangıcı" olarak tarihe geçmeyi başardı.