Ana içeriğe atla
31 Ağustos 2011 tarihinde ChoasUfo tarafından gönderildi

Kuraklığa çözüm: Lazerle yağmur yağdırmak!

Bilim insanları, birkaç yıldır test ettikleri 'lazer ışınlarıyla yağmur yağdırma' tekniğinin başarılı sonuçlar verdiğini bildirdi. 

Yöntem, dünyanın su sıkıntısı çeken bölgeleri için yeni bir umut oldu.İsviçre'deki Cenevre Üniversitesi'nden fizikçi Jerome Kasparian'ın önderliğindeki araştırma ekibi, lazerle nemi kontrol edebilen bir teknik geliştirdi. Cenevre'deki Rhone Nehri bölgesinde kızılötesi lazerlerle deneyler yapan ekip, değişik sıcaklıklarda, farklı nem oranlarında ve çeşitli atmosferik durumlarda, ışınların mikron (milimetrenin binde biri) boyutunda su damlacıkları oluşturduğunu keşfetti. Lazer, yüzde 70 oranında nem oluşturabilirken, gerçek bir yağmur yağması için gerekli yüzde 100 oranına henüz ulaşabilmiş değil.

Araştırmada önemli ilerlemeler kaydettiklerini belirten Jerome Kasparian, "Ancak halen gerçek bir yağmur yağdırmayı başaramadık. Lazer, bulut içerisinde su partiküllerinin oluşmasını ve hatta onların büyümesini sağlıyor. Ancak yağmurun yağabilmesi için bu zerreler 10 ila 100 kat daha büyük olmalı" dedi. Kasparian, lazerlerin hava araçlarına yerleştirilmesine gerek olmadığını, yerden gökyüzüne yansıtılan ışınların kilometrelerce yükseklikte etkili olabildiğini kaydetti.

Cenevre Üniversitesi'nin bilim insanları, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde, üzerinde çalıştıkları tekniğin zayıf yönlerini geliştirip lazerle gerçek bir yağmur elde edeceklerini belirtiyor. Araştırma sonuçları, dün bilim dergisi Nature Communications'ta yayınlandı.

Hadin bakalım hayırlısı :)

Yorumlar

Ama burada bir fark var,oda şu,yağmuru yağdırabilmek için nem yani yağmur yüklü bulut olması gerekiyor..Örneğin çölde bulut olmadığı zaman çölün üzerine yağmur yağdıramazsınız.Mutlaka bulut olması şart.Bulut olduğunda ise lazer buluttaki nemi yani su damlacıklarını çekip yeryüzüne indiriyor.Bunu yapabilmek için de yine bulutun yoğun olması gerekir..Bulutsuz bir havadan nemi toplayıp suya çevirmesi ise biraz mantıksız gibi duruyor..Ya havada hiç nem yoksa..

Ayrıca rüzgar olayınıda unutmamak lazım.Yani bulutu bulacaksınız ve o bulutun hızını ayrıca kontrol etmeniz gerekiyor..Bulutu istediğiniz bir bölgeye nasıl çekeceksiniz..Yani yağmur yağdıracağınız bölgenin tam üstünde bulut olacak fakat nem barındıran bulut olacak yani yağmur bulutu olması gerekiyor ve lazeri ise buluttaki suyu indirmek için kullanacaksınız ve bulutunda çok yavaş hareket etmesi veya durağan olması gerekir.

Uzun lafın kısası böyle teknikler ile yağmur yağdırma olayı sadece bir deneyden öteye gitmez..Ben yağmur duasını tercih ederim :)

öncelikle ilginiz için teşekkürler aslında son iki yorumun cevabı yazının içinde var dikkat ederseniz bu deneyde şimidilik %70 oranında nem yapabilmişler bu deneyin sonunda %100 lük nemi sağlarlarsa yağmur yağdırabilecekler ve muzzaffer beyin sorununa da şöyle bir cevap:lazer havadaki su partiküllerini toplayıp küçük yağmur damlaları oluşturuyormuş buda demek oluyor ki bulutlarıda oluşuyor çünkü havadaki su damlacıkları bulutu oluşturur zaten açıklıyor yazıda.

Olmucak diye bir kanun yok yağmurun oluşumuna ön ayak olan faktörleri kontrol edebilrseniz her türlü yağmur yağdırırsınız ki bu lazerde bunu karşılıyor ancak zayıf yönleri olduğunu vurguluyorlar ve zayıf yönlerini bulup geliştirmeyi planlıyorlar.Sonuçta yağmur yağdırabilirler ama bunun iklim koşullarına veya doğal hayatta bir soruna yola açarmı tartışma konusudur.