Ana içeriğe atla
7 Haziran 2011 tarihinde SiriusB tarafından gönderildi

Yaratılışın sırrı çözülüyor mu?

Anti-madde kapana kısıldı!

Büyük  Hadron Çarpıştırıcısı ile yüzyılın deneyini yapan Avrupa Parçacık Araştırma Merkezi'nin (Cern) fizikçileri, anti-maddenin "ele avuca sığmayan" atomlarını yeterince uzun inceleyebilmenin yolunu buldular.

Nature Physics dergisinde yayımlanan makaleye göre, Fransa ile İsviçre arasındaki sınırda yer alan laboratuvarın bilim insanları, daha önce saniyenin beşte biri kadar gözlemleyebildikleri, antihidrojenin anti-madde atomlarını bu kez 15 dakikadan fazla tutmayı başardılar.

Anti-maddeyi incelemenin evrenin ilk anlarında neler olduğunu anlamaya yardımcı olabileceğini düşünen Cern'deki Alfa araştırma ekibi, anti-hidrojen atomlarını, her türlü termik veya sıcaklık etkisinin ortadan kalktığı "mutlak sıfırın" (-273.16°C) 0,5 derece üzerinde soğutarak "kapana kıstırdı".

Alfa ekibinin sözcüsü Jeffrey Hangst, bilim insanlarının artık anti-hidrojen ve hidrojen atomlarını kıyaslayabileceklerini belirterek, bunu anti-hidrojene mikrodalga ve sonra lazer ateşleyerek yapacaklarını kaydetti. Hangst, "Evrenin yarısı ortada yok ve neden olduğunu bilmiyoruz" dedi.

Bilim insanları, evrenin başında 14 milyar yıl önce Big Bang (Büyük Patlama) sırasında eşit miktarda olduğu farz edilen, ancak sonra ortadan kaybolan anti-maddeyi anlamak için deneylerini sürdürüyorlar. Anti-madde eğer ortadan yok olmasaydı, evrenin zenginlikleri olan yıldızlar, gezegenler ve galaksiler hiçbir zaman var olmayacaktı.

 

 

Yorumlar

CERN geleceğimize sağlam bir merdiven,yakın gelecekte çok yeni şeyler duyacağımızdan eminim.Önceleri sadece anti madde adından söz ediliyordu,sözden gerçekliğe dönüşmesi bile Cern sayesinde,Bizde gecikmelide olsa bu araştırma kuruluşuna dahiliz gibi.Uzaya gönderilen araçlardan bile daha büyük gerçekçi adımlar atılmasını sağlıyor.Bilim resmen bu sayede ivme kazanıyor, Adeta yukardan aşağı yuvarlanan gittikçe büyüyen kar topu gibi.Benim için Dünyadaki en heyecan verici araştırmaların,buluşların yapıldığı yer.Bu sitede cerni yakın takipte tutmak gerek.