Ana içeriğe atla
30 Mayıs 2011 tarihinde SiriusB tarafından gönderildi

Gökyüzünün eşsiz görüntüleri! (Video)

Avrupa Güney Yarımküre Astronomik Araştırmalar Organizasyonu (ESO)'ya ait olan Şili'deki VLT teleskopu, 'time lapse' (zaman kayması) adı verilen bir yöntem ile gökyüzünün "nefes kesici" görüntülerini çeken iki fotoğrafçıyı ağırladı.

Atacama Çölü'nde, 2 bin 635 metre yükseklikteki Cerro Paranal bölgesinde yer alan VLT kompleksine gelen Stephane Guisard ile Jose Francisco Salgado, uyguladıkları sabır gerektiren teknikle yaklaşık 8 dakika uzunluğunda bir video klip oluşturdu. ESO yetkilileri, ön planda VLT'ye ait 4 teleskopun yer aldığı ve günün değişik saatlerinde çekilen görüntüleri "büyüleyici" olarak nitelendirdi. Klipte, teleskopların ardında parlayan yıldızların göz alıcı manzarası dikkat çekiyor.

Çok uzun zamanlarda gerçekleşen olayların hızlandırılmış görüntülerini oluşturma tekniği olan 'time lapse', belli zaman aralıklarında alınan karelerin daha sonra birleştirilip hareketli görüntüye dönüştürülmesi esasına dayanıyor. Her bir film karesinin normalden çok daha yavaş, uzun aralıklarla çekildiği bu sinema tekniğinde, hızlandırılmış, zaman atlamalı bir sonuç elde ediliyor. Bu da, çiçek açması ve gün batımı gibi insan gözünün izleyemediği süreçleri kaydetmeyi ve izlenebilir kılmayı mümkün hale getiriyor.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=wFpeM3fxJoQ&feature=player_embedded]

Yorumlar