Ana içeriğe atla
9 Mart 2011 tarihinde yasam formu tarafından gönderildi

Bu gezegen boy uzatıyor

Mars gibi yerçekiminin büyük farklılık gösterdiği bir gezegende doğsaydık bir daha Dünya’da yaşayamazdık.

Uzun boylular için halk arasında “sulak yerde büyümüş” denir. Oysa Mars’ta Dünya’ya kıyasla çok daha az su var. Üstelik bu da bir hidrosfer yaratacak kadar çok olmayıp, sadece kutup bölgelerinde ve donmuş toprakta buz halinde bulunuyor. Buna rağmen eğer Mars’ta doğum mümkün olsaydı, orada büyüyen çocuklar bize göre çok daha uzun boylu olurlardı.

İşin sırrı elbette yer çekimindeki farklılık. Dünya’da sürekli olarak 1G kuvvetinde yer çekiminin etkisi altındayız. NASA’ya göre çoğu astronotun boyu uzay uçuşları sırasında 4-5 cm kadar uzuyor. Bunun nedeni azalan yer çekimiyle beraber omurilik sıvısının genleşmesi. Dünya’ya döndüklerinde 10 gün içinde tekrar eski boylarına dönüyorlar.

Bu yüzden araştırmacılar uzun uzay uçuşlarını daha kolaylaştırmak için yapay yer çekimi üzerinde çalışıyor. O gün gelene kadar da NASA astronot giysilerini biraz daha büyük ve geniş olarak tasarlamaya devam edecek.

UYURKEN DE UZAR
İnsanın boyu uyurken de uzar. Yatakta uzanırken yer çekiminin baskısıyla omurgamız esner. Bundan dolayı sabahları yaklaşık 1 cm daha uzun boyla kalkarız yataktan.

Mars’ta yerleşimin ateşli savunucularından Robert Zubrin’in teorisine göre, daha düşük yer çekimine sahip olan Mars gibi gezegenlerde doğacak çocuklar Dünya’dakilere göre daha uzun boylu olur. Dünya’daki anne-babalardan gelen genetik özellikleri aynı kalsa da, Dünya’nın üçte biri yer çekimine sahip olan Mars’ta doğan çocukların omurgaları Dünya’dakine kıyasla çok daha fazla esneyerek uzayabilir. Üstelik bu ortamda doğan çocuklar uzay uçuşlarında astronotların yaşadığı kas kütlesi ve kemik sorunlarını yaşamazlar.

Mars’ta doğanlar, en büyük sorunu Dünya’ya döndükleri zaman yaşarlar büyük ihtimalle. Üç kat daha güçlü yer çekiminin olması, ciddi kemik rahatsızlıkları yaratacaktır. NASA’dan Al Globus durumu şöyle açıklıyor: “Mars’ta 80 kg ağırlığında olan biri Dünya’ya döndüğünde 240 kg geleceği için yataktan çıkmakta bile büyük sorun yaşayabilir. Bu yüzden Ay’da veya Mars’ta büyüyen çocukların üniversite eğitimi için Dünya’ya dönmeleri ne yazık ki söz konusu değil.”

 

Yorumlar