Ana içeriğe atla
4 Mart 2011 tarihinde tntcarbon tarafından gönderildi

Zombi Karınca !!!

Brezilya’nın yağmur ormanlarında marangoz karıncaları zombiye dönüştürerek sporlarını yaymak için kullanan dört yeni mantar türü keşfedildi.

 

Brezilya’nın balta girmemiş ormanlarında yaşam birçok tehlikeyle doludur. Ancak belki de hiç biri karıncaları bekleyen tehlike kadar dehşet verici olamaz.

Araştırmacıların son keşfi olan dört yeni mantar türü önce karıncalara bulaşıp bedenlerini ele geçiriyor. Öldürmek içinse organizmanın içlerinde rahatlıkla büyüyebileceği uygun bir yere gelene kadar bekliyor.

Çoğunlukla mantarlardan geriye koca bir koloni büyüklüğünde karınca mezarları kalıyor. Alt çeneleriyle yaprak damarlarına tutunmuş halde bulunan karınca cesetlerinden anlaşılansa geçekten dehşet verici: Mantarlar ele geçirdikleri bedenleri sporlarını yaymak için en ideal pozisyona gelince öldürüyor.

Penn State Üniversitesi’nden David Hughes ve CABI’den Harry Evans Brezilya’nın güneydoğusundaki Minas Gerais’te yağmur ormanlarında Ophiocordyceps mantarının dört yeni türünü keşfettiler.

Hughes, şu açıklamayı yaptı: “Oldukça karmaşık bir organizmayla karşı karşıyayız. Mantarın karıncanın bedenini ele geçirmesini sağlayan kimyasallar da, ele geçirecek uygun bir beden bulmak için değişik stratejiler deneyen sporlar da oldukça ilgi çekici.”

 

Araştırmacılara göre dört mantardan her biri farklı bir marangoz karınca tipini etkiliyor. Organizmanın yaşam döngüsü de oldukça sıra dışı:

Karıncaların üzerine düşen veya orman zemininden bulaşan sporlar enzimler aracılığıyla karıncanın bedenine nüfuz ediyor. Bedeni ele geçiren mantar gelişmeye başlıyor. Bir hafta içinde yaymaya başladığı kimyasallar sayesinde karınca koloniden ayrılıyor. Ölmeden hemen önceyse yaprak damarları ve diğer bitkileri ısırmaya başlıyor. Ölü karıncaların çoğu mantarların büyümesi için ideal koşullara sahip yerlerde bulunuyor.

Ardından mantar yavaşça ölü karıncanın kafasından dışarı çıkarak sporlarını bırakıyor. Bu sporlar gece olunca diğer karıncalara bulaşmak için orman zeminine doğru fışkırıyorlar. Eğer sporlar bir gün boyunca tutunacak bir karınca bulamazlarsa üstlerinden bir spor daha çıkararak geçen karıncalara tutunma şanslarını artırıyorlar. Araştırmacılar son olarak Avustralya’nın Cairns bölgesinde de aynı mantarın altı farklı türünü buldular.

Yorumlar