Ana içeriğe atla
1 Şubat 2011 tarihinde tntcarbon tarafından gönderildi

Bakteriler de Davranışı Etkiliyor.

İnsanlar dahil memelilerin sindirim sisteminde bulunan trilyonlarca bakterinin sindirime destek dışında da etkileri olabilir.

Bakterilerin çocukların beyin gelişimini ve ileriki yaşlarda davranışlarını belirliyor olabileceği düşünülüyor. Araştırma, İsveç'in Karolinska Enstitüsü'nde gerçekleştirildi.

Fareler üzerinde yapılan deneylerde sindirim sisteminde doğal olarak bulunan bakterilerin karaciğerin çalışmasını ve hatta serotonin gibi hormonların üretimini etkilediği bundan önce yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştı.

Bu son araştırma ise, bakterilerle karşılaşmadan, steril ortamlarda yetişen genç farelerin daha cesur davrandığını ve aynı farelerin yetişkin yaşlarda normal bakterilerle büyümüş farelere kıyasla daha az korktuğunu gösterdi.

Fakat bu veri, bakterisiz büyüyen farelerin daha sağlıklı ya da rahat yaşadığı anlamına gelmiyor. Bu fareler, doğal hayatta kendilerini tehlikelerden koruyan temkinli davranışlardan mahrum kalmış olabilir.

İsveç'teki araştırma ayrıca, bakterilerin insanlara paralel biçimde evrimden geçtiğine ve insan davranışında da önemli bir rol oynadığına işaret ediyor. Fakat bu etkinin beynin gelişimini tam olarak nasıl şekillendirdiği araştırmacılar için halen esrarını koruyan bir konu.

İsveçli ekip, dünyadaki en basit canlı türleri arasında yer alan bakterilerin, en karmaşık organ olan insan beyni üzerinde etki sahibi oluşunu kendi başına çok heyecan verici bir bulgu olarak değerlendiriyor.

Yorumlar