Ana içeriğe atla
31 Ocak 2011 tarihinde DogusOzgen tarafından gönderildi

Türkonot olabilmek için gereken koşullar

Türkiye 2020`de uzaya Türkonot gönderecek. Ancak; hırsızlık yapanlar, kara para aklayanlar ve Anayasa`yı ihlal edenler bu görev için başvuramayacak.

"Millet aya biz yaya" sözü artık literatürden çıkacak. Türkiye, 2020 yılında uzaya bir Türkonot göndermek için hazırlıklara başladı. Bu kapsamda Türkiye Uzay Kurumu`nun kurulmasını öngören yasa tasarısı taslağı hazırlandı. Söz konusu taslak Başbakanlığa gönderildi. Taslak kapsamında Türkiye Uzay Kurulu, Uzay Politikası, Uzay Politikası Yüksek Kurulu, Uzay Konseyi ve Uzay Akademisi kurulması kararlaştırıldı. "Gelecek yatırımında" görev alacak kişiler için de bilimsel yeterliliğin yanı sıra siyasi kriterler de belirlendi.

Söz konusu kriterler hazırlanırken ABD ve Rusya`daki uzay çalışmaları örnek alındı. İşte taslağa göre uzay çalışmasına katılamayacak kişilerde aranacak kriterlerden bazıları şunlar:

- Hükümete karşı silahlı isyanda bulunanlar, halkı askerlikten soğutanlar
- Yasama organına ve hükümete karşı suç işleyenler
- Askerleri itaatsizliğe teşvik edenler
- Gizli kalması gereken bilgileri açıklayanlar.
- Kamu hizmetinden yasaklı olanlar.
- Kara para aklama suçunu işleyenler
- Devletin egemenlik alametlerini, Türklüğü, Cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılayanlar
- Temel milli yararlara karşı hareket edenler
- Anayasayı ihlal edenler
- Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklayanlar
- Yasaklanan bilgileri temin edenler ve açıklayanlar
- Devletin güvenliğiyle ilgili belgeleri elinde bulunduranlar
- Yabancı devlet başkanına, devlet temsilcisine karşı suç işleyenler, yabancı devlet bayrağına hakaret edenler
- Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma suçunu işleyenler
- Silahlı örgüte silah sağlayanlar
- Seferberlikle ilgili görevi ihmal edenler
- Düşmandan unvan ve benzeri payeler kabul edenler
- Siyasal veya askeri casusluk yapanlar
- Askeri yasak bölgelere izinsiz girenler

Yorumlar

Saçma bence.Nedenmi:

1-Türkiye henüz bırakın roket motorunu yerli arabasını bile ürete bilmiş değil.

2-Önümüzdeki 20 yıl içinde günü birlik uzaya gidip gelen araçlar olacak ve uzaya gidip gelmek devletlerin tekelinden çıkacak ticari bir olay olacak.Ancak bunuda biz değil başkaları başaracak.Çünkü yasa çıkartmakla olmuyor bu işler.Henüz ortada fol yok yumurta yok ilk türk astronotu olacak kişinin kriterleri belirlenmiş.Ancak kriterler bence eksik.Kpss den 70 barajını koymayı unutmuşlar.Bide torpilli paşa akrabalarının,siyasetçilerin vede vatan toprağını sonua kadar tepe tepe kullanıp bedelli askerlik yapanların öncelikli olduğu eklemeliler.

sn kada1978

 

bence ülkemizi küçümsüyorsunuz bu uzay projesi hükümet politikası değil devlet politikası olarak yürütülen yada yürütülmesi gereken yada yürütülecek bir konudur. hangisi olduğuna siz karar verin. biraz dolmuşsunuz bazı konularda size katılıyorum ..

bizim ülke ile ilgili bu tür konularda resmi ağzıdan açıklama yapılmadan detaylara girmek istemiyorum ama şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim.

"göründüğünden çok daha fazlası var"

eğer bir takım bilgiler veriliyorsa emin olun altı boş değildir. Ben bir türkiye cumhuriyeti vatandaşı olarak ülkemi  biraz olsun tanıyabilmişsem bir şey söyleniyorsa ( siyasi konular hariç bunlar ) kesinlikle bir alt yapısı ve çalışması vardır. ancak % 99 bu projeler gizli yürütülüyordur.

 

bir gün uydumuzu uzayda görürsek hiç şaşırmam sadece fırlatıldıktan sonra açıklama durumu olabilir güvenlik sebebiyle.

 

saygılar.

 

Hepimiz bilime meraklı insanlarız.En azından bu forumda yazışan arkadaşlar olarak.Ancak gerek ekonomik durum olarak gereksede imkansızlıktan dolayı elimiz kolumuz bağlı oturuyoruz.Sadece yabancı bilim insanlarının üretiği veya keşfetiği şeylere bakarak vakit geçiriyoruz.Türkiyede gerçekten çok zeki insanlar var ancak önünde çok büyük iki engel var.İlki maddi imaksızlık ikincisi ise eğitim.Bu iki engeli aşarsak gerçekten türk insanıda bilim ve teknoloji konusunda insanlığa çok şey suna bilir.Ben bunu bir vatan millet meselesi olarak görmüyorum.Bu anadoluda yaşayan insanlar olarak aynı gezegende yaşadığımız diğer insanlara ve hatta canlılara  katkımız olmalı.Herşeyden öncede iyi bir insan olmanın çabası olmalı.

türkiye uzay aracı hariç herşeyi üretebilecek bilgi birikimine sahip. ancak ürettiği otomobili ve uçağı satacak pazarı bulma konusunda endişeli. sırf bu yüzden üretmiyor. örneğin bir savaş uçağı ürettiğinde bu uçağın abd ve avrupadaki örnekleriyle rekabet etmeli.

      yoksa sadece kendi için üretebilir satamaz. satamayacağı için üretmiyor.