Ana içeriğe atla
24 Ocak 2011 tarihinde Ufoloji3R27O2C tarafından gönderildi

Kimlikte çığır açacak uygulama

Meksika, kimlikler için iris taraması kullanmaya başlayan ilk ülke olacak.

Vatandaşların kimlik belgelerinde, göz taraması, parmak izleri, bir fotoğraf ve imza yer alacak. Kimliklerin böylece yüzde 99 güvenilir olması sağlanacak.

Meksika İçişleri Bakanlığı yetkilisi Felipe Zamora perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada yeni kimliklerle ilgili olarak, "Yasal, teknik ve finansal koşullar sürecin başlatılması için hazır" diye konuştu. Uygulamanın pazartesi başlaması bekleniyor.

Yeni kimlikleri eleştirenler de var. Aralarında Ulusal İnsan Hakları Komisyonu'nun da bulunduğu gruplar, kişisel verilerin bu şekilde toplanmasının bireysel hakları ihlal edeceği endişesini dile getirdi.

Yeni kimlik belgesi uygulaması kademe kademe yürürlüğe konulacak. İlk iki yıllık aşamada yaklaşık 28 milyon reşit olmayan Meksika vatandaşı bu kimlikleri kullanmaya başlayacak. Maliyetin 25 milyon dolar olacağı belirtiliyor. Yetişkinler kimlikleri, 2013'ten itibaren taşımaya başlayacak.

Göz tarama sistemleri artan bir şekilde havaalanlarında, belli alanlara giriş çıkışlarda, cezaevlerinde kullanılıyor. Başka ülkelerin de Meksika'nın ardından göz taramalı yeni kimliklere geçebileceği belirtiliyor.

Yorumlar

Yöneticiler yönetmeye bayılıyorlar ve bunun daha egemenlik kurucu yollarını arıyorlar. Halka sorsunlar bakalım, bu kadar ileri düzeyde fişlenmeye istekliler mi? Sorun da burada zaten: Yönetenler tarih boyunca yönetilenlere danışmaya hiç istekli olmadılar, çünkü yönetmenin çıkarı yine kendilerine oldu. Hıslar, derin sonuçlarının farkına varılamadıkça sürdürülüp dururlar ve böylece tarih tekrarlanıp durur.

Doğaya bir göz atın, bakalım bir yönetici, işleyen süreci yöneten, süreçten ayrı, kopuk bir yönetici görebilecek misiniz?