Ana içeriğe atla
15 Ocak 2011 tarihinde uzay22 tarafından gönderildi

aydan sonra marsa

NASA fotoğraflarında Mars üssü ortaya çıktı
NASA, Mars’taki keşif araçlarından gönderilen fotoğraflardan bazılarını kısa bir süre önce yayımladı. Bilim insanları, görüntülerin astronomi dünyasında büyük bir atılım olduğunu söylerken, bazı fotoğraflar Mars'ta üsler olduğu iddiasını gündeme getirdi. Benzer iddialar Ay için de yapılmıştı.

Yayımlanan görüntüler, Mars’ın yüzeyindeki Opportunity ve Spirit keşif araçlarının Kasım ve Şubat aylarında çektiği görüntüleri gösteriyor.

Opportunity tarafından 4-5 Kasım tarihlerinde, gün batımı esnasında çekilen fotoğraflarda, mavi renkli gün batımı ve Güneş’in önünden geçmekte olan, Mars’ın uydusu Phobos görülüyor.

Discovery News, fotoğraflarda görülen mavi renkteki parlaklığın, gezegene kızıl rengini veren toz parçacıkları olduğunu öne sürdü.

NASA bilim insanları, Ocak 2004’ten beri Mars’ta görev yapan uzay araçlarının, başka bir kızıl gezegenin kendine özgü manzarasını ulaştırdıkları için insanlığa büyük bir tecrübe kazandırdığını belirtti.

Fotoğraflarda en çok ilgi çeken görüntülerden bazıları, yaklaşık 90 metre çapındaki Santa Marina kraterine ait. Opportunity, yaklaşık bir futbol sahası büyüklüğündeki kraterin görüntülerini ilettikten sonra, 22 kilometre çapındaki Endeavour Krateri’ni incelemeye başlayacak.

Ancak NASA’nın yayımladığı krater ve gün batımı fotoğraflarının yanında, oldukça büyük tartışma yaratan fotoğraflarda mevcut.

MARS’TA ÜS MÜ VAR?

Tartışma yaratan görüntüler, Spirit uzay aracının Şubat ayında çektiği görüntülerin ortaya çıkmasıyla başladı.

15 Ocak’tan beri hareket etmekte sıkıntılarla karşılaşan ve sadece 34 santimetre mesafe kat eden Spirit keşif aracının 8 Şubat 2010 günü çektiği görüntülerde, bina benzeri yapılar görülüyor.

İnternetteki birçok blog sayfasında, resimlerde görülen yapıların uzaylılar tarafından inşa edilmiş üsler, hatta uzay gemileri olduğu yönünde tartışmalar yaşanıyor.

Haber kaynakları, 22 Mart 2010 tarihine aniden Dünya’yla iletişimi kesilen araçla uzun süre bağlantı sağlanamadığı, 8 Şubat günü çekilen görüntülerden ikisinin de NASA arşivlerinden silindiği öne sürülüyor.

ATACAMA ÇÖLÜNE MARS KOLONİSİ

Ağustos ayında 33 madencinin mahsur kaldığı altın ve kömür madeninin bulunduğu Şili’deki Atacam Çölü, çok ilginç bir uzay araştırmasına ev sahipliği yapacak.

Bilim insanları, dünyanın en kurak yerlerinden biri olan Atacama Çölü’nde, Mars’taki koşulların aynısını içeren bir “uzay kolonisi” kuracak.

Bilim insanları, sahip olduğu güneş radyasyonu ve düşük nem oranının yanı sıra, şiddetli rüzgarların eksik olmadığı Atacama Çölü’nün, yeryüzünde Mars’a en çok benzeyen yer olduğunu belirtti.

Başkent Santiago’nun kuzeydoğusunda kalan deniz seviyesinden 5150 yükseklikteki Chajnantor düzlüğüne inşa edilecek olan üssün kurucuları arasında, NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), SETI Enstitüsü (Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması), Çin Uzay Kurumu ve çeşitli özel uzay araştırmaları yürüten kurumlar bulunuyor. (Hürriyet)

Yorumlar